slider Τελευταία Νέα

Ο Μητροπολίτης Ξάνθης έκοψε την πρώτη Βασιλόπιτα του 2019 | Δείτε 25 φωτογραφίες από τα χρηματικά βραβεία του Ζαλάχα

Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου

Παρουσία εκπροσώπων της αστυνομίας, πυροσβεστικής και του λιμενικού, του Δημάρχου Ξάνθης, του προέδρου του Γηροκομείου Ξάνθης και άλλων φορέων,  καθώς και του συνόλου του ιερού κλήρου του τόπου μας κόπηκε η πρώτη πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτα του έτους από τον Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα σήμερα στις 4 το απόγευμα στο μητροπολιτικό μέγαρο Ξάνθης.

Ο Μητροπολίτης αμέσως μετά την κοπής της πίτας έδωσε χρηματικά βραβεία σε  14 αριστούχους φοιτητές, ύψους 400 ευρώ το καθένα από το κληροδότημα του Ζαλάχα και το Ιωακείμειο ίδρυμα υποτροφιών της ιεράς μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου που δίνει χρηματικά βραβεία σε αριστούχους φοιτητές που φοιτούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και έχουν αποφοιτήσει από το εκκλησιαστικό σχολείο Ξάνθης.

(στις παρατηρήσεις της ημέρας: η απουσία εκπροσώπου του στρατού, το φλουρί έπεσε στον πρώτο πολίτη Ξάνθης στον Δήμαρχο…)

 

Τι είναι το κληροδότημα Ζαλάχα:

Η Ίδρυση του κληροδοτήματος  επιτευχθεί κατόπιν επιθυμίας του διαθέτη Θεόδωρου Zαλάχα με μυστική διαθήκη στο προξενείο Κωνσταντινούπολης το έτος 1884. Με σκοπό την κάλυψη εξόδων οικοτροφείου απορών μαθητών γυμνασίου και λυκείου. Την ενίσχυση παιδικών σταθμών οι οποίοι λειτουργούν υπό την ιερά μητρόπολη Ξάνθης και την χορήγηση χρηματικών βραβείων σε αριστούχους μαθητές που εισάγονται και φοιτούν σε ΑΕΙ.

Βέβαια στην αναφορά του ο μητροπολίτης Ξάνθης σήμερα το απόγευμα ενημερώνοντας τους παραβρισκόμενους τόνισε ότι δυστυχώς η εφορία και το ΕΝΦΙΑ είναι τόσα πολλά από τα ακίνητα αυτά του κληροδοτήματος που φτάνουν τις 96,000 χιλιάδες ευρώ ετησίως νούμερο που δυστυχώς στερεί χρήματα τα οποία προορίζονταν βάση διαθήκης σε καλό σκοπό.

Τι είναι το Ιωακείμειο ίδρυμα υποτροφιών της ιεράς μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου:

 

Σχετικά Άρθρα