Καβάλα Τελευταία Νέα

Ο Γ. Παυλίδης προσπαθεί να εντάξει τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων ως χώρο προστασίας από την Ουνέσκο

 ffilippoi paylidhs

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014 συνάντηση εργασίας στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Γεώργιου Παυλίδη στην Κομοτηνή, με αφορμή την υποβολή μέχρι τις 30-9-2014 των στοιχείων του προκαταρκτικού φακέλου από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για να ανακηρυχθεί ο Αρχαιολογικός Χώρος των Φιλίππων Καβάλας της Περιφέρειάς μας ως τόπος ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Μιχάλης Αμοιρίδης, η κ. Μαρία Νικολαΐδου – Πατέρα και η κ. Δήμητρα Μαλαμίδου από την ΙΗ’ Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων. Σκοπός της συνάντησης ήταν η υποστήριξη της υποψηφιότητας στα όργανα της UNESCO.

Σχετικά ο Περιφερειάρχης δήλωσε: «Θα υποστηρίξουμε την υποψηφιότητα των Φιλίππων να ενταχθούν στη ΜΟΝΙΜΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ  ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ  ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ UNESCO. Το αξίζει και το δικαιούται. Παρά την οποιαδήποτε ανταγωνιστική διαδικασία είναι φανερό ότι ο χώρος αυτός πληρεί όλες τις προϋποθέσεις γιατί:

α) συνδέεται βαθιά με την ελληνική ιστορία και κυρίως της Μακεδονικής εποχής.

β) είναι ο τόπος που συνδέεται με την καθοριστική μάχη των Φιλίππων που έκρινε το μέλλον και την πορεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το έτος 42 π.Χ.

γ) είναι ο τόπος όπου ιδρύθηκε η πρώτη χριστιανική εκκλησία στην Ευρώπη και έγινε η βάφτιση της πρώτης χριστιανής από τον Απόστολο Παύλο, όπου επίσης υπάρχει και η φυλακή του.

Η συνδρομή μας θα είναι η μέγιστη δυνατή και σε επίπεδο ενεργοποίησης των φορέων και σε επίπεδο όποιας τεχνικής υποστήριξης απαιτηθεί γιατί αυτή είναι η θέση του συνόλου της κοινωνίας της Περιφέρειάς μας».

Σχετικά Άρθρα