Ροδόπη Τελευταία Νέα

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ενεργειακή αναβάθμιση των φοιτητικών εστιών του ΔΠΘ στην Κομοτηνή

Στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του έργου ELIH MED

Alexandros Parotidis Photography Alexandros Parotidis Photography

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο εκδηλώσεων που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) με αφορμή την ολοκλήρωση της πιλοτικής εφαρμογής ενεργειακής αναβάθμισης στα πέντε (5) κτίρια των φοιτητικών εστιών του ΔΠΘ στην Κομοτηνή, στο πλαίσιο του έργου «Energy Efficiency in Low-income Housing in the Mediterranean/Ενεργειακή αποδοτικότητα σε κοινωνικές κατοικίες της Μεσογείου / ELIH-MED» του προγράμματος διακρατικής συνεργασίας MED.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Τετάρτη 28 Μαΐου και ώρα 18.00μμ στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κομοτηνής, όπου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Σπίτι και Εξοικονόμηση Ενέργειας». Ο κ. Κωνσταντίνος Κατσιμίγας, Αρχιτέκτονας Μηχανικός και Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜΘ, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες πραγματοποίησε την εισήγησή του η οποία αφορούσε στην ενεργειακή θωράκιση κτιρίων καθώς επίσης και στα ενεργειακά παθητικά συστήματα. Στη συνέχεια η κα. Ζωή Χατζηαντωνίου, Μηχανολόγος- Μηχανικός ΕΜΠ, παρουσίασε τα ενεργειακά συστήματα θέρμανσης-ψύξης και τις απαραίτητες ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες. Ακολούθησε η παρουσίαση της κας. Ελένης Χατζηγεωργίου Πολιτικού Μηχανικού εκ μέρους ΚΑΠΕ σχετικά με τη διαχείριση ενέργειας μέσω συστημάτων έξυπνων μετρητών. Τέλος, η κα. Ευδοξία Κιάκου, Υπάλληλος της Τράπεζας Πειραιώς, ενημέρωσε το κοινό για τις διαδικασίες και τα κριτήρια επιλεξιμότητας του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον». Με το πέρας των παρουσιάσεων διεξήχθη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων αναφορικά με τις θεματικές της ημερίδας.

Η δεύτερη εκδήλωση με τίτλο «Μάθε για την καλύτερη διαχείριση ενέργειας και βγες κερδισμένος», πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Μαΐου και ώρα 11.00πμ στον προαύλιο χώρο του κτιρίου Σ1 των φοιτητικών εστιών Κομοτηνής. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι οικότροφοι φοιτητές ενημερώθηκαν από τον κ. Κωνσταντίνο Λυμπερόπουλο, Μηχανολόγο Μηχανικό και Υποψήφιο Διδάκτωρ ΔΠΘ και την κα. Ελένη Χατζηγεωργίου από το ΚΑΠΕ, για την κατανάλωση ζεστού νερού χρήσης μετά την εγκατάσταση των ηλιακών συλλεκτών και την ζητούμενη αλλαγή συμπεριφοράς χρηστών για την καλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο κ. Γεώργος Ζηλούδης, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του Δήμου Κομοτηνής, ο οποίος ενημέρωσε τους φοιτητές για την τοποθέτηση των κάδων ανακύκλωσης στην Πανεπιστημιούπολη προσφέροντας ειδικό έντυπο υλικό και σακούλες ανακύκλωσης. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με εθελοντικές εργασίες των οικοτρόφων για την αναβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου των φοιτητικών εστιών.

Σχετικά Άρθρα