Οικολογία Τελευταία Νέα

Οικολογικό μήνυμα από παιδιά της Ξάνθης για την σύνοδο κλιματικής αλλαγής του Παρισιού…

 IMG_7087 IMG_7107 IMG_7118 IMG_7120 IMG_7122 IMG_7131 IMG_7133 IMG_7141 IMG_7145 IMG_7149

Μέσα από τα αγνά μάτια των παιδιών προσχολικής ηλικίας, οι πολίτες της Ξάνθης γνώρισαν την Κυριακή την πρόκληση της Κλιματικής Αλλαγής και το αίτημα για Κλιματική Δικαιοσύνη.

Το Σωματείο Κέντρων Προσχολικής Αγωγής στο πλαίσιο της κοινωνικής του δράσης, πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής, 29 Νοεμβρίου 2015, στο Υπαίθριο Δημοτικό Αμφιθέατρο της Κεντρικής Πλατείας, εκδήλωση οικολογικής συγκέντρωσης και διαμαρτυρίας, συμμετέχοντας στην καμπάνια “Global Climate March” (Παγκόσμια Κλιματική Πορεία) του διεθνούς περιβαλλοντικού οργανισμού 350.org και στο κάλεσμα του διαδικτυακού Avaaz. Μικροί και μεγάλοι Ξανθιώτες ένωσαν την φωνή τους με εκατομμύρια ανά την υφήλιο συνανθρώπους τους, που την ίδια ημέρα διαδήλωσαν και διοργάνωσαν παρόμοιες δράσεις, ενόψει της 21ης Διάσκεψης του Ο.Η.Ε. για την Κλιματική Αλλαγή (COP21) η οποία πραγματοποιείται στο Παρίσι από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου 2015.

Ο απώτερος σκοπός της εκδήλωσης ήταν να γίνει γνωστό στην τοπική κοινωνία της πόλης μας το ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμια κλίμακα, που εκτός από περιβαλλοντικές, έχει ανθρωπιστικές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις. Επιπτώσεις που αφορούν άμεσα στη ζωή και το μέλλον των γενιών που ήδη ακολουθούν, όπως μέσα από τον δικό τους τρόπο μας τραγούδησαν και παρουσίασαν τα μικρά Ξανθιωτόπουλα.

Η φωνή τους ενώθηκε με την φωνή των παιδιών από τα Φίτζι, την Τζαμάικα, τις Σκανδιναβικές χώρες και άλλες περιοχές του πλανήτη που ήδη βιώνουν τις άμεσες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Φωνές που προσδοκούν ότι οι ηγέτες των χωρών που θα συμμετάσχουν στην Διάσκεψη, θα καταλήξουν, επιτέλους, σε διεθνή συμφωνία περιορισμού της χρήσης ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας και την καταπολέμηση των αρνητικών συνεπειών της στο παγκόσμιο κλίμα.

Τα παιδιά διέδωσαν το μήνυμά τους μέσα από την έκθεση εικαστικών και κατασκευών που ετοίμασαν ειδικά για την εκδήλωση. Με την αρωγή των παιδαγωγών τους, δημιούργησαν εικαστικά έργα χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά, κατασκεύασαν ανεμόμυλους και μακέτες πόλεων που καταστρέφονται από τις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες, δίνοντας το στίγμα της κλιματικής αλλαγής με τρόπο καλλιτεχνικό.

Οι παιδαγωγοί που συμμετείχαν στην εκδήλωση μαζί με τα παιδιά, χόρεψαν, με τη συνοδεία τραγουδιών για την κλιματική αλλαγή και έπαιξαν διαδραστικά παιχνίδια, ενώ τραγούδησαν και το οικολογικό τραγούδι «Μπες στο κλίμα», καταχειροκροτούμενοι από τους γονείς τους και το κοινό της Ξάνθης.

Στη διάσκεψη του Παρισιού δυο μεγάλα μπαλόνια, ένα λευκό και ένα γαλάζιο, μετέφεραν συμβολικά ένα πολύτιμο φορτίο: Τα περιβαλλοντικά μηνύματα των παιδιών για τον πλανήτη, γραμμένα πάνω στις μικρές τους παλάμες, φτιαγμένες από ανακυκλωμένα χαρτιά και αποκόμματα παλιών εντύπων. Ένα χάπενινγκ που ενθουσίασε όχι μόνο τα ίδια τα παιδιά, αλλά και τους μεγάλους που χαρούμενοι παρακολουθούσαν το ταξίδι των δυο μπαλονιών στον ευρωπαϊκό ουρανό.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που συνέπεσε με τη διοργάνωση του 2ου Δημοκρίτειου Ημιμαραθώνιου με αφετηρία και κατάληξη την Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης, μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό σε όλο τον κόσμο. Τα όμορφα πρόσωπα των παιδιών και η ηλιόλουστη μέρα συνέβαλαν στην απόλυτη επιτυχία της κινητοποίησης.

Σχετικά Άρθρα