Κουζίνα Τελευταία Νέα

Οδηγίες προς τους μανιταρόφιλους: «Αποφεύγετε την κατανάλωση άγριων μανιταριών»

 manitaria manitaria2

Σύμφωνα με την διεύθνση δημόσιας υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης: Κάθε χρόνο καταγράφονται στην χώρα μας 80 με 140 περιστατικά δηλητηριάσεων από άγρια μανιτάρια, λόγω της άγνοιας του πληθυσμού και της αδυναμίας διάκρισης μεταξύ εδωδίμων και δηλητηριωδών , επειδή η διάκριση αυτή είναι πρακτικά αδύνατη χωρίς τις ειδικές μεθόδους ταυτοποίησης.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων τον τελευταίο μήνα (από Σεπτέμβριο έως και σήμερα) έχουν καταγραφεί 60 περιστατικά σοβαρών δηλητηριάσεων σε όλη την χώρα, μεταξύ των οποίων καταγράφηκε ένας θάνατος 44χρονης γυναίκας , ενώ ένα παιδί 2,5 ετών νοσηλεύεται διασωληνωμένο σε ΜΕΘ στην Θεσσαλονίκη.

Από τα 2.000 είδη μανιταριών που φύονται στην Ελλάδα δύο είδη είναι αυτά που προκαλούν δηλητηριάσεις , το είδος  muscaria και το είδος phalloides.

To είδος muscaria έχει σχετικά γρήγορο χρόνο έναρξης συμπτωμάτων , μισή- 2 ώρες μετά το γεύμα. Τα συμπτώματα είναι έμετοι , διάρροιες, εφίδρωση σιελόρροια, βραδυκαρδία, μύση, υπόταση. Από το είδος αυτό δεν έχουμε σοβαρές δηλητηριάσεις.

Τα phalloides προκαλούν την πιο επικίνδυνη δηλητηρίαση με συμπτώματα που αρχίζουν 6-24 ώρες μετά το γεύμα. Η βαρύτητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από την ποσότητα κατανάλωσης των μανιταριών. Αρχικά ο ασθενής παρουσιάζει εμέτους, διάρροιες ,πυρετό, ταχυκαρδία, υπόταση αφυδάτωση διαταραχές στην ηπατική και νεφρική λειτουργία. Και χωρίς την κατάλληλη θεραπεία μπορεί να εξελιχθεί σε ηπατική ανεπάρκεια.

Η γρήγορη έναρξη χορήγησης αντιδότου είναι καθοριστική για την θετική εξέλιξη του περιστατικού και για την μείωση της θνησιμότητας.

Συστήνεται λοιπόν σε όλους τους πολίτες η απόλυτη αποφυγή κατανάλωσης άγριων (και μόνο) μανιταριών.

Σχετικά Άρθρα