slider Κοινωνία Τελευταία Νέα

Ξανθιώτες μεταπτυχιακοί φοιτητές μετέχουν σήμερα στην διαμαρτυρία κατά του Αμερικάνου πρέσβη στην Αλεξανδρούπολη

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, επισκέπτεται και πάλι την Αλεξανδρούπολη, αυτήν τη φορά συνοδευόμενος από τον νέο πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ. Η αμερικάνικη αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με παράγοντες της πόλης της Αλεξανδρούπολης, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης, οι οποίοι πριν από περίπου τρεις μήνες είχαν συναντήσει και πάλι τον Αμερικανό πρέσβη, στην Αθήνα.

Τα παραπάνω δεν είναι άσχετα με το γεγονός ότι τον Οκτώβρη αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η προκήρυξη για τον διεθνή διαγωνισμό παραχώρησης χρήσης εκτάσεων του λιμένα Αλεξανδρούπολης, για τον οποίο είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται έντονα.

Η επικείμενη επίσκεψη του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη κάθε άλλο παρά «χαράς ευαγγέλια» πρέπει να σημαίνει για το λαό της περιοχής μας. Μετά τα εχέγγυα του πρωθυπουργού στα «σαλόνια της ανάπτυξης» των ΗΠΑ έρχεται τώρα η σειρά των ντόπιων παραγόντων να ξαναδώσουν διαπιστευτήρια καλού πλασιέ, για το πώς θα προχωρήσουν τα πολυδιαφημιζόμενα επενδυτικά σχέδια, δηλαδή ουσιαστικά για το πώς θα προχωρήσει ταχέως η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, του αεροδρομίου αλλά και το πώς προχωράνε οι δρόμοι της Ενέργειας.

Και επειδή μπίζνες και πολεμική προπαρασκευή πάνε χέρι χέρι, οι Αμερικανοί εξετάζουν την εγκατάσταση βάσης ελικοπτέρων στην περιοχή με το «βλέμμα» στα Στενά του Βοσπόρου, τη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει ήδη χρησιμοποιηθεί, μέσα στο 2018, ως χώρος αποσυναρμολόγησης ελικοπτέρων που διεκπεραιώθηκαν επιστρέφοντας από τη ΒΑ Ευρώπη και τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, όπου είχαν αναπτυχθεί, για να πάρουν μέρος σε αμερικανοΝΑΤΟική άσκηση.

Από αυτά τα σχέδια ο λαός της περιοχής, όπως και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και οι υποψήφιοι διδάκτορες δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα. Ήδη δημοσιεύματα  μιλούν για σύνδεση στο οικιστικό δίκτυο φυσικού αερίου μόλις του 22% των σπιτιών των μεγάλων πόλεων της περιοχής, την ίδια ώρα που η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να «εκτοξευθεί». Παράλληλα στην πολυτεχνική σχολή υπάρχει και πείρα από προηγούμενα χρόνια με παγωμένα δωμάτια εστιών, γραφεία, αίθουσες διδασκαλίας και εργαστήρια, την ίδια ώρα που δαπανούνται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για στρατιωτικές αποστολές της χώρας μας στο εξωτερικό στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Άλλωστε η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες σε ΝΑΤΟικές δαπάνες σε ποσοστό του ΑΕΠ.

Ωστόσο αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει περισσότερο είναι ότι όσο θα προχωρούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στη χώρα μας, ο λαός μας θα εμπλέκεται ακόμη περισσότερο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Η περιοχή (Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Αιγαίο, Κύπρος) ήδη μυρίζει μπαρούτι.

Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η συμφωνία των Πρεσπών για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, η τεράστια συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή και η μετατροπή όλης της Ελλάδας σε ορμητήριο, μας καλούν σε επαγρύπνηση. Χρειάζεται δυνάμωμα της διεθνιστικής αλληλεγγύης και της κοινής δράσης με τον τουρκικό λαό και τους υπόλοιπους λαούς της περιοχής, πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Καλούμε τη διοίκηση του ΔΠΘ να μην εμπλακεί με τον οποιοδήποτε τρόπο σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Να μην δεχθεί κανένας επιστήμονας να γίνει εξάρτημα μιας πολεμικής μηχανής που αφήνει στο πέρασμά της κατεστραμμένες χώρες και εκατομμύριά νεκρούς.

Συμμετέχουμε στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Επιτροπών Ειρήνης της Α.Μ.-Θ. έξω από το δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, την Τετάρτη 3 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ.,   ενάντια στην προγραμματισμένη παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ

Αναχώρηση από Ξάνθη, 17.00, Πλατεία Ελευθερίας

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΤΟΥ Δ.Π.Θ.

 

Σχετικά Άρθρα