Κοινωνία Τελευταία Νέα

«Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» λίγες μέρες μετά

Η 3η Συνάντηση Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 21-24 Απριλίου 2016 και εμείς, ως Συντονιστική Ομάδα των Εθελοντών, επιχειρούμε έναν πρώτο απολογισμό της όλης προσπάθειας και των καρπών της.

Ο θεσμός έχει ήδη αγκαλιαστεί και έχει καταστεί συνείδηση στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των Μουσικών Σχολείων. Εικοσιένα σχολεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό αγκάλιασαν τον θεσμό και μάλιστα, όπως πληροφορηθήκαμε από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς τους, με μεγάλη αγωνία, καθώς περίμεναν με ανυπομονησία την έλευσή τους στην πόλη μας. Το κέφι τους δημιούργησε ένα κλίμα γιορτινό, χαράς και αισιοδοξίας χαρίζοντας στην πόλη μας μαγικές στιγμές.

Η μεγάλη συμμετοχή των συμπολιτών μας σε όλες τις εκδηλώσεις του τετραημέρου και ειδικότερα στο «Καλωσόρισμα», που έλαβε χώρα το βράδυ της 21ης Απρίλη στα σοκάκια της Παλιάς Ξάνθης, ήταν η απόδειξη της ανάγκης για αυτού του είδους την πολιτιστική προσέγγιση. Η πλατεία Μητροπόλεως και οι γύρω δρόμοι γέμισαν κόσμο που είχε την επιθυμία να γευτεί μια διαφορετική μουσική εμπειρία με αυθεντικό ήχο. Σίγουρα στη συγκεκριμένη εκδήλωση, που εγκαινιάστηκε φέτος, διαπιστώσαμε κάποιες οργανωτικές αδυναμίες, οι οποίες όμως θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν επισκίασαν την πρωτοτυπία και την ποιότητά της!

Η ποιοτική αναβάθμιση των εκδηλώσεων ήταν επίσης ένα στοίχημα που κερδήθηκε αυτή τη χρονιά. Ειδικά η κεντρική εκδήλωση του Σαββάτου, 23 Απριλίου, με τη μεγάλη ορχήστρα και χορωδία από παιδιά των Μουσικών Σχολείων υπό τη διεύθυνση των καταξιωμένων καλλιτεχνών Νίκου Κυπουργού και Δημήτρη Καρβούνη, που όλοι μαζί ετοίμασαν μέσα σε δυο μόλις μέρες, ικανοποίησε τόσο τους ίδιους τους συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικούς όσο και τους συμπολίτες μας.

Ιδιαίτερα συγκινητική υπήρξε η τελική εκδήλωση της Κυριακής, 24 Απριλίου, στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης. Η μουσική αναδείχθηκε για μια ακόμα φορά παγκόσμια κοινή γλώσσα, που μόνο ενώνει και ποτέ δεν χωρίζει. Η χορωδία που συνέθεσε η Παναγιώτα Τηγανούρια, Σύμβουλος Μουσικών Α.Μ.-Θ., από μαθητές τεσσάρων χωρών, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο τραγούδια στα ελληνικά και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό. Την εκδήλωση έκλεισαν με τον ιδιαίτερο ερμηνευτικό και σκηνικό τους τρόπο οι αδελφές Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή, τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια των χωρών αυτών. Ένα δικό μας δώρο για τη συγκίνηση που μας χάρισαν τα παιδιά και την τιμή που μας έκαναν να έρθουν από μακριά και να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις της Συνάντησης. Με αυτόν τον τρόπο τέθηκε μια παρακαταθήκη για μελλοντική συνεργασία που σφραγίστηκε με τη συμβολή των ταλαντούχων συμπολιτισσών μας.

Χωρίς, όμως, την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών συμπολιτών μας όλα αυτά δεν θα ήταν δυνατόν να γίνουν πραγματικότητα. Φάνηκε λοιπόν για μια ακόμη φορά ότι όταν συναντιούνται δημιουργικοί και φιλότιμοι άνθρωποι το καλό αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο.

Ως Συντονιστική Ομάδα των Εθελοντών θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους εσάς, τους συμπολίτες μας, που λάβατε ενεργό μέρος στις εκδηλώσεις και σας καλούμε να συνδιαμορφώσουμε το όνειρο και της επόμενης χρονιάς. Το χρωστάμε στην πολιτιστική παράδοση του τόπου μας, το χρωστάμε στο καθαρό βλέμμα των παιδιών που αντικρίσαμε!

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ

Γκαγκώνη Μαρία

Κανδύλη Σταματία

Κοκκινίδης Σταύρος

Κοσμίδης Νίκος

Μεταξά Νίκη

Μωϋσίδης Βασίλης

Σωτηριάδου Τριανταφυλλιά

Ψάλτη Μαρία

Σχετικά Άρθρα