slider Τελευταία Νέα

Ξάνθη μια Θρακιώτισσα ανάμεσα σε δύο ηπείρους… | Δείτε πως παρουσιάζει την πόλη μας το discovergreece.com

Δείτε πως παρουσιάζει το discovergreece.com την πόλη της Ξάνθης. Επιμέλεια Μαίρη Δαληκριάδου:

Στη Θράκη, ένα αρωματικό χαρμάνι πολιτισμών που σας συνεπαίρνει με το άρωμά του.

Δεν είναι μόνο το άρωμα από τα καπνά και τη ζάχαρη, η θαλασσινή αύρα, το δροσερό αγέρι της Ροδόπης. Είναι και κάτι άλλο που θα νιώσετε στον αέρα της Ξάνθης, αυτό που της δίνει τη μοναδική της ατμόσφαιρα. Είναι το μοναδικό «χαρμάνι» από διαφορετικές φυλές και θρησκείες, που ενώθηκαν εδώ σε έναν συνδυασμό ιστορικό και μαγευτικό. Καλωσορίσατε στην Ξάνθη!

Αξίζει να δείτε στην Ξάνθη

Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης
Μια βόλτα στην αίγλη και στη φινέτσα είναι η βόλτα στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης. Στα λιθόστρωτα σοκάκια και στα αρχοντικά των πλούσιων καπνεμπόρων, τα ίχνη μιας δοξασμένης εποχής. Στα πολύχρωμα σπίτια με τους ζωγραφισμένους τοίχους, στα ξύλινα παράθυρα, στα αετώματα και στους μικρούς κήπους η αίγλη αναβιώνει. Στο εσωτερικό τους, έπιπλα με το βάρος του κύρους και την τέχνη ζωντανή σε βιτρό και σκαλισμένες πόρτες. Απαραίτητες στάσεις: το Δημαρχείο, που κτίστηκε το 1830, η Δημοτική Πινακοθήκη στην οδό Ορφέως και το Λαογραφικό Μουσείο της Ξάνθης.

Πόρτο Λάγος-Βιστωνίδα: Ύδωρ και γη σε ένωση
Γη, νερό και φύση… Με φόντο τη Θράκη, από τις εκβολές του Νέστου μέχρι τα Άβδηρα και από εκεί μέχρι το Πόρτο Λάγος και τη Βιστωνίδα, σας υποδέχεται ένας κόσμος ανάμεικτος! Το χώμα των χωραφιών ποτίζεται από το γλυκό νερό του ποταμού. Αυτό ενώνεται με το αλμυρό της θάλασσας και εκεί ανάμεσα στους καλαμιώνες βρίσκουν καταφύγιο σπάνια πουλιά, ζώα και ψάρια. Σε αυτή τη γωνιά της Ελλάδας, απλά και σιωπηλά θα γίνετε ένα με τη φύση.

Στα Πομακοχώρια της Ξάνθης
Είναι Ελλάδα εδώ; Θα αναρωτηθείς. Στα Πομακοχώρια, το τοπίο είναι αναλλοίωτο από τις γύρω επιρροές, όπως και οι άνθρωποι. Πολλοί λένε πως είναι απόγονοι των Αγριάνων, του επίλεκτου σώματος πολεμιστών του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τα ξανθά μαλλιά και τα γαλανά μάτια. Σήμερα ζουν στους πρόποδες της Ροδόπης, διατηρώντας την πολιτισμική τους ταυτότητα και παραμένοντας ταυτόχρονα Έλληνες πολίτες.

Καρναβάλι, η γιορτή της Ξάνθης
Κάθε χρόνο στην Ξάνθη το πιο όμορφο, πλούσιο σε χρώματα και δρώμενα καρναβάλι της βόρειας Ελλάδας σάς υποδέχεται με κέφι. Όλες οι πολιτισμικές κοινότητες της Ξάνθης έβαλαν το λιθαράκι τους, για να διατηρήσουν έθιμα έντονου τοπικού χαρακτήρα που στολίζουν  τη φανταχτερή γιορτή.

Τα κρυμμένα διαμάντια της Ξάνθης

Στους μαιάνδρους του Νέστου
Αφού διαπεράσει την οροσειρά της Ροδόπης, ο Νέστος στην προσπάθειά του να φτάσει στη θάλασσα «στριμώχνεται» και γυρίζει «σαν φίδι» στα λεγόμενα Στενά. Οι «μαιανδρισμοί» αυτοί του Νέστου είναι ένα θέαμα που αξίζει να γνωρίσετε.

Τα ερείπια της πόλης του Δημόκριτου
Ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της βόρειας Ελλάδας. Οι πρώτοι Έλληνες που εγκαταστάθηκαν εδώ στα αρχαία Άβδηρα ήταν Ίωνες. Ήρθαν ως άποικοι από τις Κλαζομενές της Μικράς Ασίας το 654 π.Χ.

Tο παζάρι της Ξάνθης
Μακρά η ιστορία του, χάνεται στα χρόνια της οθωμανικής περιόδου. Σταθερή η παρουσία των κατοίκων της περιοχής, αλλά και των επισκεπτών, που συρρέουν από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, για να δουν την πραμάτεια των εμπόρων. Πολυπολιτισμικό παζάρι, γεμάτο χρώματα, ήχους και μεθυστικά αρώματα.

https://www.discovergreece.com/el/mainland/thrace/xanthi

Σχετικά Άρθρα