slider Τελευταία Νέα

Ναυπάκτου Ιερόθεος στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: «Κόκκινη γραμμή η μισθοδοσία»

του Γιώργου Νταλιάρη
Η χθεσινή συνάντηση της Επιτροπής Διαλόγου με τον Κώστα Γαβρόγλου έγινε σε καλό κλίμα, ωστόσο στην ουσία των ζητημάτων φαίνεται πως υπάρχουν ακόμη εμπόδια ώστε να υπάρξει οριστική συμφωνία της Εκκλησίας της Ελλάδος με την κυβέρνηση

Ο υπουργός Παιδείας ζήτησε να μεταφέρει ο ίδιος λεπτομέρειες του νομοσχεδίου που θα είναι έτοιμο πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα και το οποίο θα έχει ως βάση το πλαίσιο συμφωνίας που είχε ανακοινωθεί από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τρία είναι τα θέματα που αναπτύχθηκαν από τον Κ. Γαβρόγλου και συζητήθηκαν με την Επιτροπή: η μισθοδοσία των Ιερέων, η εκκλησιαστική περιουσία και οι οργανικές θέσεις.

Το μείζον είναι το μισθολογικό καθώς όπως προκύπτει από την ανάλυση του υπουργού σε σχέση με την αρχική συμφωνία, υπάρχει μόνο μια διαφοροποίηση. Αυτή αναφέρει πως η Εκκλησία θα είναι ο φορέας και η πληρωμή του Κλήρου θα γίνεται διά της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών.

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, πρόεδρος της Επιτροπής που όρισε η Εκκλησίας μιλώντας στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, τόνισε χαρακτηριστικά πως: «Αναμένουμε κι εγγράφως το νομοσχέδιο ώστε να δούμε όλα αυτά που είπε χθες ο υπουργός στο χαρτί. Αυτό που ισχύει, είναι πως το ζήτημα της μισθοδοσίας είναι κόκκινη γραμμή για την Ιεραρχία».
Να σημειωθεί, πως η εν λόγω Επιτροπή Διαλόγου συζητά με την κυβέρνηση μόνο ότι έχει να κάνει με τα 15 σημεία της αρχικής συμφωνίας που ανακοινώθηκε στο Μαξίμου στις αρχές Νοεμβρίου. Οσον αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση και τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους, ασχολείται άλλη επιτροπή που συνεδρίασε την Τετάρτη και μετέχουν οι Μητροπολίτες Διδυμοτείχου, Ναυπάκτου, Πειραιώς και Κηφισίας, μαζί με νομικούς.

https://www.vimaorthodoxias.gr/egrapsan-s-emas/nafpaktou-ierotheos-sto-vima-orthodoxias-kokkini-grammi-i-misthodosia/

Σχετικά Άρθρα