slider Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Ναι, μόνο οι εκλογές τώρα μπορούν να δώσουν κάποιαν ελπίδα

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Ομολογώ ότι  είμαι πραγματικά και ουσιαστικά προβληματισμένος μετά τον ανασχηματισμό που έκανε ο πρωθυπουργός. Κυρίως γιατί αν και ουδέποτε υποστήριξα τον Σύριζα και τον Αλέξη Τσίπρα, ούτε φυσικά τις επιλογές και τις αποφάσεις του, αγαπώ τη χώρα μου, ζω και δραστηριοποιούμαι εδώ, τα παιδιά μου ζουν και δραστηριοποιούνται εδώ, ο άμεσος περίγυρός μου στην Αθήνα μού καταθέτει καθημερινά, όπου με βρει, τους φόβους και τη δυσαρέσκειά του και –κυρίως- , πιστεύοντας ακράδαντα ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι κυβέρνηση σε λίγους μήνες, φρίττω και τρέμω με την ιδέα του τι θα παραλάβει.

Και υπάρχουν πολλοί σαν κι εμένα, όχι μόνο στην Αθήνα, που έχουν χάσει τον ύπνο τους και ομολογούν ότι «δεν θα’ θελα να είμαι ο Μητσοτάκης». Γιατί ξέρουν ότι είτε οι εκλογές γίνουν κάποια στιγμή μετά την άνοιξη του 2019, είτε νωρίτερα  για τον οποιοδήποτε λόγο, η νέα κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με αποφάσεις, νόμους ψηφισμένους, «κοινωνικά συμβόλαια», υπογεγραμμένες συμβάσεις, διεθνείς υποχρεώσεις και συμφωνίες «κάτω απ΄το τραπέζι» πολλά από τα οποία δεν είναι δυνατόν να ανατραπούν όσο κι αν το θέλει – που το θέλει- ο Μητσοτάκης.

Τι να ευχηθώ; Να μείνει ο Τσίπρας και να συνεχίσει να «προσπαθεί»  και ίσως «κάτι» να πετύχει αλλά να έχει καταστραφεί εντελώς η Ελλάδα; Να φύγει ο Τσίπρας τώρα, με κάποιον τρόπο και να βρεθεί πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης για να αντιμετωπίσει εκατομμύρια εξοργισμένους , φτωχοποιημένους, έξαλλους, στα όρια της παραφροσύνης πολίτες που θα περιμένουν λύσεις ΤΩΡΑ σε μισθούς, συντάξεις, παιδικούς σταθμούς, αστυνομία, πυροσβεστική, μεταναστευτικό, πολεοδομικό, αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει  με στοιχειώδη αποτελεσματικότητα μια φωτιά, μια πλημμύρα, έναν – ο Θεός να μας φυλάξει- σεισμό, την αστική βία, το παρα-εμπόριο, τα ναρκωτικά, την Παιδεία, τα νοσοκομεία και τη Δημόσια Υγεία που καταρρέουν και τόσα άλλα; Να διαπιστώσει – ύστερα από μια ενδεχόμενη κρίση για σοβαρά Εθνικά θέματα- ο Τσίπρας ότι δεν τα βγάζει πέρα και να ζητήσει, – βάζοντας στο «παιχνίδι» και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- το σχηματισμό κυβέρνησης «Εθνικής Σωτηριας»  μοιράζοντας υπουργεία στους …πρόθυμους; Οπότε αντιλαμβάνεστε το μπάχαλο που θα επακολουθήσει. Ή να προχωρήσει κουτσα-κουτσα και να …ξανακερδίσει τις εκλογές ο Τσίπρας με την αλλοπρόσαλλη κυβέρνησή του;

Όλα είναι μέσα στο παιχνίδι. Όλα είναι πιθανά. Εκτός –ίσως- από το τελευταίο, τουλάχιστον με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο. Αλλά μέχρι τότε;

Εντάξει, το ξέρω ότι δεν μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδι όλοι εσείς , τα εκατομμύρια των σκεπτόμενων  και πληττόμενων Ελλήνων. Μού συμβαίνει κι εμένα. Και τείνω να προτιμήσω το ρίσκο: Να αναγκαστεί, έστω και ύστερα από σοβαρή κρίση, ο Τσίπρας να παραιτηθεί τώρα κοντά, χωρίς να έχει αλλάξει τον εκλογικό νόμο, να γίνουν εκλογές και να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία.

Προτιμώ μια κυβέρνηση Μητσοτάκη που θα προσπαθεί, χωρίς ψέματα και απάτες, να λύσει ένα – ένα τα προβλήματα , από την οποιαδήποτε εμπλοκή του σημερινού Σύριζα στη διακυβέρνηση της χώρας.

Καλό φθινόπωρο.

Σχετικά Άρθρα