slider Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Ναι μεν αλλά από την ΕΛΜΕ Ξάνθης, για τις μεταθέσεις συζύγων στρατιωτικών

Με τροπολογία που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες ομόφωνα από τη βουλή παρέχεται, κατά παρέκκλιση, απόσπαση σε εκπαιδευτικούς συζύγους στρατιωτικών, σε σχολείο μέχρι 20 χιλιόμετρα από τη στρατιωτική μονάδα του/της συζύγου. 

Κατανοούμε απόλυτα την ανάγκη για συνένωση των οικογενειών των στρατιωτικών. Δεν αντιλαμβανόμαστε όμως πλήρως γιατί αυτή η ίδια ανάγκη δεν υπάρχει στις οικογένειες των συναδελφισσών/ων που δεν είχαν την τύχη να παντρευτούν στρατιωτικούς αλλά έκαναν οικογένεια με άλλους συναδέλφους/ισσες, κοινούς Δ.Υ. ή, ας πούμε, ελεύθερους επαγγελματίες με σταθερή έδρα.

Να επισημάνουμε ταυτόχρονα ότι:

-Μέχρι τώρα, με βάση τη νομοθεσία, εκτός από ελάχιστες/ους με πολύ σοβαρό λόγο υγείας, όλες/οι οι εκπαιδευτικοί αποσπώνται μόνο με μόρια εκτός από τους/τις συζύγους στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, δικαστικών, ιερέων- εκπαιδευτικών, γιατρών ΕΣΥ (σε απομακρυσμένες περιοχές), αιρετών ΟΤΑ και πανεπιστημιακών. 

-Η κυβέρνηση επιμένει, χωρίς σαφή αιτιολογία, να μην ικανοποιεί παρά ελάχιστες αιτήσεις αποσπάσεων ενάντια στις αντίθετες εισηγήσεις των αιρετών (όλων των παρατάξεων) στο ΚΥΣΔΕ.

-Οι συναδέλφισσες/οι που ασθενούν σοβαρά (πχ από καρκίνο) ή έχουν παιδιά που ασθενούν σοβαρά, ή έχουν μονογονεϊκές οικογένειες ή ακόμη έχουν (γιατί όχι;) συζύγους ή παιδιά φαντάρους, όχι μόνο δεν έχουν μόρια κατά παρέκκλιση αλλά, συχνά, ούτε μόρια για κανονική απόσπαση.

– Οι συναδέλφισσες/οι αναπληρώτριες/ες υπηρετούν όπου τύχει, χωρίς να λαμβάνεται καμία μέριμνα συνυπηρέτησης δημιουργώντας ακόμη ένα πρόβλημα στα τόσα που τις/τους ταλαιπωρούν. Να τονίσουμε εδώ ότι λόγω των χρόνων αδιοριστίας ο μέσος όρος ηλικίας των αναπληρωτριών/ών είναι τα 42 χρόνια, ηλικία που οι περισσότερες/οι έχουν δημιουργήσει οικογένεια.

Πάγια θέση του σωματείου είναι ότι οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι πρέπει να υπηρετούν κοντά στον τόπο των συμφερόντων τους ώστε να μπορούν απερίσπαστες και απερίσπαστοι να αποδώσουν στο δύσκολο έργο τους.

Ζητούμε λοιπόν

-Να υπάρξει γενικευμένη, κατ’ αναλογία εφαρμογή του Νόμου και να τοποθετηθούν όλες και όλοι οι αιτούντες/ούσες απόσπαση, δίκαια, κοντά στον τόπο των συμφερόντων τους. Τις κενές θέσεις μπορούν να καλύψουν αναπληρωτές και αναπληρώτριες.

-Να ληφθεί ανάλογη μέριμνα στην τοποθέτηση των αναπληρωτριών/τών που διορίζονται.

Επίσης, ζητάμε από το ΔΣ της ΟΛΜΕ να αναλάβει άμεσα σχετικές πρωτοβουλίες ώστε να λυθεί οριστικά το θέμα αυτό.

ΕΛΜΕ Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα