Παράξενα στο Internet Τελευταία Νέα

Νέα φάρμακα και θεραπείες στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα

Στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης

 diabalkaniko-iatriko-660

Υπάρχουν νέα φάρμακα τα οποία αυξάνουν σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης και κυρίως την ποιότητα ζωής του ασθενούς με καρκίνο του πνεύμονα, ενώ νέες ογκολογικές θεραπείες όλων των επιμέρους ογκολογικών υποειδικοτήτων, συμβάλλουν στην ίδια κατεύθυνση. Αυτό προκύπτει ως συμπέρασμα από τις εργασίες του Ογκολογικού συμποσίου με θέμα «Καρκίνος πνεύμονα: Από τη διάγνωση στη θεραπεία», που πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής της consultant Ογκολογίας, Σοφία Μπάκα και ομιλητές, κορυφαίους ειδικούς στον καρκίνο του πνεύμονα.

Τις εργασίες του συνεδρίου, χαιρέτισε ο πρόεδρος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Δρ. Γεώργιος Αποστολόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι 30 χρόνια μετά από την έναρξη λειτουργίας των Νοσοκομείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όχι μόνο επιτεύχθηκε ο στόχος να ανακοπεί η αναζήτηση θεραπείας από Έλληνες στο εξωτερικό, αλλά το Ογκολογικό Κέντρο του Ιατρικού Διαβαλκανικού, παρέχει ολοκληρωμένη θεραπεία, ανάλογη των μεγαλύτερων Κέντρων, διεθνώς. Γεγονός, που επιβεβαιώνεται από την προσέλευση ασθενών από το εξωτερικό  στα νοσοκομεία του Ομίλου, στο πλαίσιο του προγράμματος Ιατρικού Τουρισμού.

Η θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα μπορεί να οδηγήσει σε ίαση, μόνο εάν διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο και χειρουργηθεί, γι αυτό η μέγιστη έμφαση πρέπει να δοθεί στην πρόληψη, τόνισε ο κορυφαίος  καρδιοθωρακοχειρουργός Ν. Zama, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας στη Φιλαδέλφεια, διευθυντής του προγράμματος καρδιοχειρουργικής στο Ιδιωτικό Κέντρο «Area Health» (Αμερική) και ιατρικός σύμβουλος της ηγεσίας των Η.Π.Α. Υπογράμμισε στη συνέχεια, ότι οι ασθενείς υψηλού κινδύνου (καπνιστές, εργαζόμενοι σε περιβάλλον που προκαλεί επιβάρυνση στο αναπνευστικό κ.α), θα πρέπει να υποβάλλονται σε περιοδικό έλεγχο που περιλαμβάνει εξέταση σε πολυτομικό αξονικό τομογράφο με πρόγραμμα χαμηλής επιβάρυνσης στην ακτινοβολία (low dose), για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα.

Υπάρχουν 3- 4 νέα φάρμακα, με πολύ σημαντικά θεραπευτικά αποτελέσματα, αλλά η πλέον υποσχόμενη εξέλιξη  για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα, είναι η ανοσοθεραπεία, δηλαδή η ενίσχυση του οργανισμού του ασθενούς για να αντιμετωπίσει τον καρκίνο. Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Matt Krebs, Διευθυντής Ογκολογίας στο μεγαλύτερο κέντρο Ογκολογίας στην Ευρώπη, του Νοσοκομείου «The Christie» στο Μάντσεστερ και Λέκτορας στο Τμήμα Έρευνας νέων φαρμάκων για την αντιμετώπιση του καρκίνου, στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ (Μ. Βρετανία).

Όπως υπογράμμισε η πρόεδρος του συνεδρίου Δρ. Σ. Μπάκα, οι Έλληνες ομιλητές του συνεδρίου, θωρακοχειρουργοί, ογκολόγοι , ακτινοθεραπευτές και επεμβατικοί ακτινολόγοι, παρουσίασαν σε ιατρούς, ό,τι νεότερο υπάρχει διεθνώς για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα. Ενδεικτικό, δε, του υψηλού επιστημονικού κύρους του συνεδρίου, αλλά και του συνεχιζόμενου εκπαιδευτικού έργου του Ιατρικού Διαβαλκανικού,  αποτελεί το γεγονός, ότι τις εργασίες του, θα παρουσιαστούν σε μεταπτυχιακούς φοιτητές ιατρικής, του πανεπιστημίου Αθηνών.

Σχετικά Άρθρα