Πολιτισμός Τελευταία Νέα

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση για τον καπνό εγκαινιάσθηκε στην Ξάνθη

ekthesh kapno (2) ekthesh kapno ekthesh kapno (1)

Πραγματοποιήθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία το Σάββατο 29 Αυγούστου στον Πολιτιστικό Πολυχώρο της καπναποθήκης «Π», τα εγκαίνια της έκθεσης «Σήματα καπνού» της διακεκριμένης ζωγράφου Ειρήνης Βογιατζή.

Την Ξανθιώτισσα καλλιτέχνη τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου, Αρχιμανδρίτης π. Σωφρόνιος Γκουτζίνης, ο Δήμαρχος Ξάνθης, κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος και πλήθος κόσμου.

Στην εκδήλωση ο Διευθυντής του Ιδρύματος Σοφιανός Ουτατζής καλωσόρισε την δημιουργό και τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στη σύνδεση του χώρου με το παρελθόν της ζωγράφου κάνοντας παράλληλα μια σύντομη αποτίμηση για τις πολλές και σημαντικές εκθέσεις που έχει οργανώσει το Ίδρυμα. «…Στόχος των εκθέσεων είναι η ανάδειξη και προβολή Θρακιωτών δημιουργών και να δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να γνωρίζει και να απολαμβάνει έργα καταξιωμένων καλλιτεχνών. Η σημερινή έκθεση είναι συγκερασμός και των δύο γιατί έχουμε μια Θρακιώτισσα δημιουργό αλλά επίσης καταξιωμένη και αναγνωρισμένη στο χώρο της…».

Η επιμελήτρια της έκθεσης ιστορικός τέχνης, κα. Ήρα Παπαποστόλου, μεταξύ άλλων ανέφερε: «…Η ζωγραφική της Ειρήνης Βογιατζή είναι παραστατική και ανθρωποκεντρική. Δανείζεται στοιχεία από παλιές μαυρόασπρες φωτογραφίες, και, χωρίς να τις αναπαράγει, τις χρησιμοποιεί για να επαναφέρει δικές της μνήμες. Αλλάζει τα πρόσωπα ανάλογα με την προσωπική της αισθητική και διάθεση και οι φιγούρες της δίνουν το παρόν από στιγμές του παρελθόντος… Με τα Σήματα Καπνού, επιστρέφουν στην Ξάνθη αγαπημένα πρόσωπα της Ειρήνης Βογιατζή που οι συγκυρίες ώθησαν να ξεριζωθούν από τον τόπο τους, αλλά και η ίδια, που μέσα από την γνωριμία της με τα πρόσωπα αυτά, γνωρίζει ουσιαστικά σε βάθος τον ίδιο της τον εαυτό…»

Η δημιουργός Ειρήνη Βογιατζή, ιδιαίτερα συγκινημένη ευχαρίστησε όλους όσους στάθηκαν αρωγοί στην οργάνωση της έκθεσης και όσους την τίμησαν με την παρουσία τους στα εγκαίνια καθώς και στους λόγους που την οδήγησαν στην επιλογή της θεματικής μια και κατάγεται από μια οικογένεια που καλλιεργούσε καπνά και αποφάσισε μετά από χρόνια να γυρίσει στην ιδιαίτερη πατρίδα της και να εκθέσει στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, εκεί όπου άλλοτε στην καπναποθήκη δούλευε ως επιστάτης ο παππούς της. Έπειτα συνομίλησε με το κοινό και το ξενάγησε στα εκθέματα.

Η έκθεση διεξάγεται στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς Πόλης Ξάνθης, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο της καπναποθήκης «Π», του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και ήδη λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος και έπειτα από απαίτηση του κοινού αποφασίστηκε η παράταση της έως την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου καθώς και η αύξηση των ωρών επισκέψεων που καθορίζονται: καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-14.00 και 18:00-21:00.

Σχετικά Άρθρα