Πολιτισμός Τελευταία Νέα

«Μια ζωή παραμύθι» – Ένα εξαήμερο εκδηλώσεων στην Καβάλα!

 paramithi

Το παραμύθι φοράει τα καλά του και βγαίνει σεργιάνι στην Καβάλα. Η Ομάδα Μελέτης, Διατήρησης και Διάδοσης του Λαϊκού Παραμυθιού και Παιχνιδιού “Οι Παραμυθάδες” και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Καβάλας, ενώνουμε τις δυνάμεις μας σε μια διοργάνωση – προάγγελο ενός φεστιβάλ αφήγησης στην περιοχή μας. Υπό τον τίτλο «Μια ζωή παραμύθι» κι από τις 23 έως τις 28 Μαϊου, καλούμε όλους τους φίλους να μας αγκαλιάσουν στην πρώτη μας προσπάθεια για κάτι ξεχωριστό και ενδιαφέρον, για μια διαφορετική πρόταση στην ψυχαγωγία, την εκπαίδευση και την πνευματική καλλιέργεια.

«Μια ζωή παραμύθι», ένα εξαήμερο εκδηλώσεων. Πρωταγωνιστής τις μέρες αυτές θα είναι το “παραμύθι” ως αφήγηση, ως εικόνα, ως ιδέα, ως ανάγκη, ως μια ιστορία ολόκληρη μέσα στους αιώνες.

Σαββατοκύριακο 23 & 24 Μαϊου 2015

Πιο συγκεκριμένα, ανοίγουμε την αυλαία μας το Σάββατο στις 10 το πρωί, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Imaret. Εκεί, ο καλεσμένος μας Βασίλης Λουλές (σκηνοθέτης ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ) θα πραγματοποιήσει ένα δεκαπεντάωρο κινηματογραφικό εργαστήριο με θέμα «Προφορική μαρτυρία και αφήγηση στο ντοκιμαντέρ». Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί σε δύο μέρες (Σάββατο και Κυριακή από τις 10:00 έως τις 17:30).

Το απόγευμα του Σαββάτου 23 Μαϊου, λίγο μετά την λήξη της πρώτης μέρας του εργαστηρίου και συγκεκριμένα στις 19:00 (εφτά), μεταφερόμαστε στο θεατράκι του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών (στην οδό Φιλίππου) για να παρακολουθήσουμε την ταινία-ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ «Πέρασα κι εγώ από ‘κει κι είχα παπούτσια από χαρτί». Θα γίνουν δύο προβολές (στις 19:00 και στις 21:30) ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με τον δημιουργό της. Είσοδος: 3,00€.

Δευτέρα 25 Μαϊου 2015

Από το πρωί της Δευτέρας, θα φιλοξενείται στην πόλη μας και στην Καπναποθήκη της πλατείας Καπνεργάτη, μια ξεχωριστή έκθεση με άρωμα μιας άλλης εποχής. Σπάνια βιβλία παραμυθιών προηγούμενων αιώνων, βγαίνουν για πρώτη φορά έξω από το “σπίτι” τους -που βρίσκεται στην Καλαμπάκα- με σκοπό να εκτεθούν στο πλαίσιο των εκδηλώσεών μας. Τα βιβλία ανήκουν στον συλλέκτη Παύλο Μπαλογιάννη, δημιουργό της Κιβωτού Ελληνικής Παιδείας καθώς και του Μουσείου Ελληνικής Παιδείας –που σύντομα θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό. Μια συλλογή που αριθμεί πάνω από δέκα χιλιάδες τίτλους διδακτικών βιβλίων. Εμείς, θα εκθέσουμε ένα μικρό μέρος της συλλογής αυτής μιας και το θέμα μας είναι καθαρά το παραμύθι. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την έκθεση αυτή και ευχαριστούμε από καρδιάς τον φίλο -και συνοδοιπόρο στο όραμα για την διατήρηση και διάδοση της παράδοσης- Παύλο Μπαλογιάννη.

Η έκθεση θα διαρκέσει από την Δευτέρα 25 έως την Πέμπτη 28 Μαϊου 2015 και οι ώρες για το κοινό είναι 09:30 με 13:00 και 19:00 με 21:00. Είσοδος ελεύθερη!

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα το απόγευμα στις 18:30 στην Καπναποθήκη. Μεταξύ άλλων θα παραβρεθεί και η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Μαρία Δημάση, η οποία θα πραγματοποιήσει διάλεξη για την ιστορία των παραμυθιών ανά τους αιώνες και τους πολιτισμούς.

Τρίτη 26 και Τετάρτη 27 Μαϊου 2015

Ένας παραμυθάς από ξύλο και πλαστικό έχει την τιμητική του αυτή τη μέρα. Είναι ο Καραγκιόζης. Η αγαπημένη σε όλους μας φιγούρα του πιο αστείου και βασανισμένου ανθρώπου της λαϊκής παράδοσης. Ο δικός μας καραγκιόζης, έρχεται από την Αίγινα παρέα με τον φίλο του Ανδρέα Δερμάτη. Ο δεύτερος, είναι ένας από τους καλύτερους -αν όχι ο καλύτερος- εν ζωή καργκιοζοπαίχτες στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Δημιουργός του θιάσου σκιών “Ο Θερσίτης”, αλλά και της ονειρομηχανής και της παραμυθιέρας (τεχνικές που σύντομα θα τις παρουσιάσει και στην Καβάλα). Ο Ανδρέας ανεβαίνει στην Καβάλα με τους συνεργάτες του για να μας παρουσιάσει ένα έργο κατά παραγγελία για το εξαήμερο των εκδηλώσεών μας. Πρόκειται για το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν “ό,τι κάμει ο γέρος μου, καλά καμωμένο”, το οποίο και μεταφέρει στον κόσμο του καραγκιόζη με τον τίτλο “ό,τι κάμει ο καραγκιόζης μου, καλά καμωμένο”.

Θα πραγματοποιηθούν δύο παραστάσεις στο κινηματοθέατρο Oscar. Την Τρίτη 26 και την Τετάρτη 27 Μαϊου 2015 στις 18:00. Είσοδος: 3,00€.

Πριν τις παραστάσεις το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την ιστορία του αγαπημένου μας ήρωα σε συζήτηση με τον Ανδρέα Δερμάτη, ενώ αμέσως μετά, τα παιδιά θα μπορούν να ξεναγηθούν πίσω από τον μπερντέ.

Παράλληλα με τις δύο παραστάσεις, ο θίασος “Ο Θερσίτης”, θα έχει έρθει στην πόλη μας με πλειάδα έργων για δημοτικά και νηπιαγωγεία, όπου μετά από δηλώσεις συμμετοχής, θα μπορούν να γίνουν πρωινές παραστάσεις.

Πέμπτη 28 Μαϊου 2015

Τελευταία μέρα του εξαημέρου και θέλωντας να ευχαριστήσουμε τον κόσμο για την υποστήριξή του, οι Παραμυθάδες θα παρουσιάσουμε ένα παραμύθι για ενήλικες. Στα τέσσερα χρόνια παρουσίας μας, είναι η δεύτερη μόλις φορά που πρόκειται να παρουσιάσουμε κάτι για ενήλικο κοινό. Ο λόγος για “το σκλαβί”, ένα παραμύθι της προφορικής μας παράδοσης.

Λίγα λόγια για το παραμύθι:

Δυο αδέρφια, ένα βασιλόπουλο κι ένα σκλαβί θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι για να βρούνε την πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου. Στο δρόμο τους, τα εμπόδια δεν θα είναι λίγα. Θα «φλερτάρουν» με το θάνατο μέχρι να συναντήσουν την πιο όμορφη του κόσμου.

Ποιος από τους δύο θα την πάρει για γυναίκα του; Τι κακό θα πάθει ο άλλος;

Το παραμύθι μας παρουσιάζεται συνοδεία ζωντανής πρωτότυπης μουσικής υπό την επιμέλεια του Μανώλη Παργεντάκη.

Συντελεστές:

Διασκευή- απόδοση: Χρήστος Π. Τσίρκας

Μουσική: Μανώλης Παργεντάκης

Σκηνογραφία: Ντίνα Καστράνη

Συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά οι παραμυθάδες:

Βαβαλέσκου Θεοδώρα, Κούφτα Γεσθημανή, Μίχα Μέλη, Μπουγά Μαρία, Ράπτη Αδελαϊδα, Σπαθάρη Φωτεινή, Τσίρκας Χρήστος, Τσιφλίδου Αρετή, Χαριζάνη Μαρία

Και οι μουσικοί:

Αρσονιάδης Δημήτρης: Πολίτικο λαούτο, σάζι, χερατί ντοτάρ.

Θεοφιλίδης Χριστόδουλος: Ταμπουρά.

Κάρουστα Σταυρούλα: Ούντου, μπεντίρ, τόμπακ.

Κουφού Γιάννης: Νέι, ντουντούκ, καβάλι.

Παργεντάκης Μανώλης: Ούτι, κοτσχάρτζα, αφγανικό ραμπάπ, σετάρ.

Μπεντίρ και νταφ παίζουν κι οι παραμυθάδες: Βαβαλέσκου Θεοδώρα, Ράπτη Αδελαϊδα, Σπαθάρη Φωτεινή, Τσίρκας Χρήστος και Τσιφλίδου Αρετή.

Με την υποστήριξη:

Το εξαήμερο εκδηλώσεων «Μια ζωή παραμύθι» συνδιοργανώνεται από την Ομάδα Μελέτης, Διατήρησης και Διάδοσης του Λαϊκού Παραμυθιού και Παιχνιδιού “Οι Παραμυθάδες” και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Καβάλας.

Υποστηρικτές των εκδηλώσεων είναι:

Ο δήμος Καβάλας και το ξενοδοχείο Imaret.

Δημιουργικό και σχεδιασμός των εντύπων: Πέννυ Κτενά.

Ευχαριστούμε επίσης όλους τους φίλους που πίστεψαν στην ιδέα μας και μας στηρίζουν με κάθε τους δύναμη. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να τύχει της καλύτερης αποδοχής και να μπορέσουμε να πούμε “του χρόνου, ακόμα καλύτερο”.

Σχετικά Άρθρα