Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Με μεγάλη συμμετοχή η εκδήλωση του ΠΑΜΕ Ξάνθης για την εργατική πρωτομαγιά. Μίλησε και ο Mustafa Tozkoparan

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, το απόγευμα της Κυριακής η εκδήλωση της Γραμματείας Ξάνθης του ΠΑΜΕ για τον εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς.

Στην κατάμεστη αίθουσα του εργατικού κέντρου Ξάνθης, η εκδήλωση ξεκίνησε με προβολή του βίντεο που επιμελήθηκε το ΠΑΜΕ για την φετινή εργατική Πρωτομαγιά με σύνθημα «Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά» ενώ ακολούθησε μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα που με σταθμούς τις Πρωτομαγιές του Σικάγο του 1886, της Θεσσαλονίκης του 1936 και της Καισαριανής του 1944 έφτανε στο σημερινό μήνυμα της Πρωτομαγιάς

Στη συνέχεια μίλησε ο Mustafa Tozkoparan, μέλος του Σωματείου Μετάλλου της Τουρκίας ο οποίος μετέφερε  την πείρα από την κατάσταση και την πάλη των εργαζομένων της Τουρκίας, τις άθλιες εργασιακές συνθήκες, τη φτώχεια και την καταστολή που αντιμετωπίζουν καθημερινά από τη μεγαλοεργοδοσία και το κράτος της, ενώ αναφέρθηκε και στη ματωμένη Πρωτομαγιά του 1977 και τον συμβολισμό της πλατείας Ταξίμ. “Μόνο με την οργάνωση των εργαζομένων και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς μπορεί να χαραχθεί δρόμος για μια τίμια ζωή χωρίς εκμετάλλευση, μίση και πολέμους”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Τη σκυτάλη πήρε ο Κώστας Βογιατζής εκ μέρους της γραμματείας Ξάνθης του Π.Α.ΜΕ ο οποίος στην ομιλία του τόνισε : “Η πολιτική που τσακίζει την εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό συνολικότερα δεν σταματά στο να ζητά συνεχώς θυσίες στη ζωή του αλλά επιθυμεί και τη θυσία της ανθρώπινης ζωής στο βωμό του κέρδους των καπιταλιστών. Οι οξύτατοι ανταγωνισμοί στην περιοχή και η απειλή γενίκευσης των πολεμικών συρράξεων πρέπει να βρουν σε ετοιμότητα τους λαούς, να μη δεχθούν να χύσουν το αίμα τους για το πώς θα μοιραστούν οι ενεργειακές πηγές, οι δρόμοι μεταφοράς των εμπορευμάτων και του πετρελαίου. Οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν στον πόλεμο που δέχονται με όλες τις μορφές με αγώνα για τα δικά τους συμφέροντα “.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απόδοση τιμητικής πλακέτας με φωτογραφία από την Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του 1930 στην Ξάνθη  στην αντιπροσωπεία των τούρκων συνδικαλιστών.

Σχετικά Άρθρα