slider Οικολογία Τελευταία Νέα

Με ηλεκτρονική συνταγή η χρήση φυτοπροστατευτικών από 18 Σεπτεμβρίου

Με απόφαση που τροποποιεί παλαιότερη διάταξη περί της διαδικασίας συνταγογράφησης των φυτοπροστατευτικών, τίθεται σε ισχύ από 18 Σεπτεμβρίου η λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής συνταγής για την χρήση τους.

Η νέα Υ.Α. που υπογράφουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Κόκκαλη, αφορά τις προσυλλεκτικές και μετασυλλεκτικές χρήσεις σε όλες τις καλλιέργειες με εξαίρεση τα αρωματικά, τα ανθοκομικά και τα δασικά είδη και τις καλλιέργειες ήσσονος σημασίας.

Συγκεκριμένα, αναφέρονται τα εξής:

Η αριθ. 9497/104760/20-8-2014 απόφαση (Β΄2310) τροποποιείται ως ακολούθως:

1. Η παράγραφος 2 του άρθρου 1 αντικαθίσταται ως εξής: «2. Η συνταγή χρήσης γεωργικού φαρμάκου, η οποία φέρει τον τύπο του υποδείγματος του άρθρου 9, εκδίδεται μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του άρθρου 3 για τη λιανική πώληση ενός ή περισσοτέρων γεωργικών φαρμάκων, τα οποία είναι φυτοπροστατευτικά προϊόντα, σύμφωνα με τον ορισμό της παρ. 1 του άρθρου 2 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009, και τα οποία προορίζονται να χρησιμοποιηθούν από επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων, είτε για προληπτικούς, είτε για θεραπευτικούς σκοπούς.»

2. Η παράγραφος 3 του άρθρου 1 αντικαθίσταται ως εξής: «3. Η συνταγή χρήσης γεωργικού φαρμάκου προορίζεται για συγκεκριμένο στόχο φυτοπροστασίας ή ομάδα στόχων σύμφωνα με την ορθή πρακτική φυτοπροστασίας. Στη συνταγή χρήσης γεωργικού φαρμάκου καταγράφεται η δοσολογία και ο χρόνος επέμβασης, με τρόπο τέτοιο ώστε να εξασφαλίζεται αποδεκτή αποτελεσματικότητα με την ελάχιστη αναγκαία ποσότητα.

3. Μετά το άρθρο 1 προστίθεται άρθρο 1α ως εξής: «Άρθρο 1α Καλλιέργειες Η συνταγή χρήσης γεωργικών φαρμάκων είναι απαραίτητη για όλες τις προσυλλεκτικές και μετασυλλεκτικές χρήσεις των γεωργικών φαρμάκων σε όλες τις καλλιέργειες με εξαίρεση τα αρωματικά, τα ανθοκομικά και τα δασικά είδη και τις καλλιέργειες ήσσονος σημασίας, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 4 παρ. 1 της αριθ. 10088/115732/ 26-9-2013 απόφασης (Β΄2587/14.10.2013)» και για τις οποίες ισχύει η υποχρέωση τήρησης της ηλεκτρονικής καταγραφής της λιανικής πώλησης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, σύμφωνα με το άρθρο 36 του ν.4036/2012 (Α’ 8/27.01.2012), όπως ισχύει.

4. Το άρθρο 3 αντικαθίσταται ως εξής: «Άρθρο 3 Ηλεκτρονικές εφαρμογές συνταγής χρήσης γεωργικού φαρμάκου και ευρημάτων έλεγχων 1. Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δημιουργείται ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή για την έκδοση της συνταγής χρήσης γεωργικού φαρμάκου με τίτλο «Συνταγές χρήσης γεωργικών φαρμάκων. 2. Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δημιουργείται ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή για την καταχώριση των ευρημάτων των ελέγχων σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 8.

5. H παρ. 2 του άρθρου 8 αντικαθίσταται ως εξής: «2. Αρμόδιες αρχές για τον έλεγχο εφαρμογής των διατάξεων της παρούσας απόφασης είναι οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των κατά τόπους Περιφερειακών Ενοτήτων και τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης των διατάξεων της παρούσας οι ελεγκτές συμπληρώνουν ειδικό έντυπο ελέγχου, τη μορφή του οποίου καθορίζει η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εφαρμόζεται το άρθρο 7 της παρούσας. Τα αποτελέσματα των ελέγχων λαμβάνονται υπόψη για το σχεδιασμό και τη διενέργεια των επόμενων ελέγχων (ανάλυσης επικινδυνότητας) σε συνδυασμό με το ετήσιο πρόγραμμα επισήμων ελέγχων στα γεωργικά φάρμακα που καταρτίζεται από τη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

7. Η παρ. 1 του άρθρου 10 αντικαθίσταται ως εξής: «1. Η λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής συνταγής χρήσης γεωργικών φαρμάκων του άρθρου 3 της παρούσας, ολοκληρώνεται και τίθεται σε εφαρμογή την 18η Σεπτεμβρίου 2017.»

Σχετικά Άρθρα