Μειονότητα Τελευταία Νέα

Με εντολή της αστυνομίας έκλεισε στη Βέροια το μεστζίτ που ανήκει στην αυτοαποκαλούμενη «Ένωση Τούρκων Δυτικής Θράκης»

Πήρα το παρακάτω δελτίο τύπου από την ABTTF που αναφέρεται στο κλείσιμο από την Αστυνομία του μεστίζ (είναι μικρό τζαμί χωρίς μιναρέ) και το παραθέτω αυτούσιο, για να δείτε που κινούνται ορισμένα στελέχη της μειονότητας.

Ο Πρόεδρος της ABTTF Χαλίτ Χαμπίπογλου:” Αν και είναι γραμμένο με σαφήνεια στο καταστατικό, η εκ νέου ανεφερόμενες προϋποθέσεις για μια ξεχωριστή άδεια εργασίας για το μεστζίτ είναι χαρακτηριστικό της Ελλάδας με την έννοια ότι έθεσε εμπόδια, προκειμένου να επέμβει στην ελευθερία της θρησκείας και της πίστης”

Έκλεισε το μεστζίτ με δικαιολογία ότι δεν έχει άδεια λειτουργίας το οποίο χρησιμοποιούνταν ως χώρος λατρείας και μαθημάτων Κορανίου μέσα στον σύλλογο που ίδρυσαν στην Αλεξάνδρεια (Γκιντά) της Βέροιας (Καραφερέ) από μέλη της μειονότητας που είχαν μεταναστεύσει πριν από πολλά χρόνια εκεί.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Γκιουντέμ, ο Χουσεΐν Χουσείνογλου πρόεδρος του συλλόγου δήλωσε παρά το ότι στο καταστατικό υπάρχει άρθρο σχετικά με μαθήματα Κορανίου και για θρησκευτικές εκδηλώσεις, στις 17 Φεβρουαρίου 2017 τη Παρασκευή με εντολή από την αστυνομία έκλεισε το μεστζίτ του συλλόγου που είχαν ιδρύσει στην Αλεξάνδρεια της Ημαθίας μουσουλμάνοι Τούρκοι που ζουν εκεί. Παρόλα αυτά η αστυνομία ζήτησε να πάρουμε άδεια από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αλλιώς  αν δεν κλείσουμε τον σύλλογο μέχρι τότε θα τους κάνουν αυτόφωρο.

Μετά την τροποποίηση του καταστατικού του Μορφωτικού-Πολιτιστικού και αθλητικού Συλλόγου Μουσουλμάνων της Ημαθίας -Βέροιας το μεστζίτ που λειτουργούσε από το 2015 όπως και των μαθημάτων Κορανίου, περίπου 30 μαθητές του μαθήματος Κορανίου συνέχιζαν στα μαθήματα, με το κλείσιμο του μεστζίτ έσυρε αντιδράσεις από τους ομογενείς που ζουν στην Αλεξάνδρεια αλλά και από τους Τούρκους της Δ. Θράκης.  Ο Χουσεΐν Χουσείνογλου πρόεδρος του συλλόγου, σχετικά με την επίλυση του θέματος αυτού δήλωσε πως τις επόμενες μέρες θα συναντηθεί με βουλευτές της περιοχής και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπογλου:” “Παρά τη σαφή αναφορά στο καταστατικό η ένωση που λειτουργεί νόμιμα του Μορφωτικού-Πολιτιστικού και αθλητικού Συλλόγου Μουσουλμάνων της Ημαθίας -Βέροιας , το κλείσιμο του μεστζίτ  και η απαγόρευση των μαθημάτων Κορανίου και θρησκευτικές προσευχές   αποτελεί σαφή παρέμβαση στην ελευθερία της θρησκείας και της πίστης των προσώπων που ζουν στην περιοχή . Υπάρχουν χιλιάδες τζαμιά που έχουν την ιδιότητα του μη-κυβερνητικών  οργανώσεων και λειτουγούν νόμιμα σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Έτσι, οι θρησκευτικές προσευχές και πρακτικές γίνονται ελεύθερα στα τζαμιά. Από την άλλη πλευρά, η απαίτηση για μια ξεχωριστή άδεια λειτουργίας για έναμεστζίτ,  μας δίχνει  ότι  η Ελλάδα θέτει διάφορα εμπόδια και περιορισμούς, προκειμένου να επέμβει στην ελευθερία της θρησκείας και της πίστης στη χώρα. Καταδικάζοντας αυτή την παρέμβαση στην ελευθερία της θρησκείας και των πεποιθήσεων, ζητάμε από τις ελληνικές αρχές να τους επιτρέψουν την επαναλειτουργήσει του μεστζίτ και νατερματιστούν οι παρεμβάσεις στις θρησκευτικές προσευχές και τις δραστηριότητες .”

Σχετικά Άρθρα