Κοινωνία Τελευταία Νέα

Μακάρι να υπήρχαν κι άλλες τέτοιες προσπάθειες. Κοινωνικό ιατρείο από τον Ι. Καμαρίδη

koinoniko iatreio1

Σε μία περίοδο που οι Ξανθιώτες και ειδικά οι ανήμποροι και ασθενέστεροι περνάνε πολύ δύσκολα, το Σάββατο το βράδυ εγκαινιάστηκε το Κοινωνικό Ιατρείο της Μέριμνας Θράκης, χωροστατούντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης κκ Παντελεήμωνα, παρουσία συμπολιτών μας (λίγων δυστυχώς), εθελοντών ιατρών και φυσικά την εμπνευστή του γιατρού και υποψήφιου Δημάρχου Ξάνθης κ. Ιπποκράτη Καμαρίδη. Λόγοι ανωτέρας βίας μας εμπόδισαν να βρεθούμε στα εγκαίνια όμως έχουμε καλές πληροφορίες από τον Αλέκο Παυλικιάνο και φωτογραφικό υλικό και γι αυτό τον ευχαριστούμε που μας το «δάνεισε».

Στα διαδικαστικά ο Μητροπολίτης Ξάνθης αναφέρθηκε στην προσπάθεια αυτή σημειώνοντας ότι το κοινωνικό ιατρείο, έρχεται σε δύσκολες μέρες που ζει η Χώρα μας. Συνεχάρη τον γιατρό κ. Καμαρίδη για αυτήν του την πρωτοβουλία και ευχήθηκε σε όλους τους συνεργάτες του αυτή η προσπάθεια να έχει την ευλογία του θεού.

Στην συνέχεια λαμβάνοντας τον λόγο ο Ιπποκράτης Καμαρίδης ανέφερε:

Φίλες δημότισσες και φίλοι δημότες της Ξάνθης, αγαπητοί και αγαπητές συνάδελφοι ιατροί που μας τιμήσατε και μας στηρίζετε,

Είναι ιδιαίτερη μέρα σήμερα για εμένα προσωπικά αλλά και για τον φορέα της Μέριμνας Θράκης, γιατί ένα όνειρο, ένας στόχος προσωπικός γίνεται πραγματικότητα.

Φίλες και φίλοι,

Η πόλη μας, η Ξάνθη μας, αντιμετωπίζει και αυτή όπως όλη η Ελλάδα κρίση σε προβλήματα οικονομικά αλλά και κοινωνικά. Εμείς ως φορέας παροχής ΔΩΡΕΑΝ κοινωνικών υπηρεσιών, θέλουμε να στηρίξουμε και συνεπώς να αγκαλιάσουμε τους συμπολίτες μας που είναι τα θύματα αυτής της κρίσης

Ως γιατροί, που εργαστήκαμε χρόνια στην υπηρεσία της προσφοράς στον ανθρώπινο πόνο, δεν μπορούσαμε να μη θέσουμε ως βασικό στόχο της οργάνωσής μας, την άρση της κοινωνικής απομόνωσης, την κοινωνική συνοχή και συγκρότηση, μέσα από μηχανισμούς υποστήριξης, όπως είναι η πρωτοβάθμια υγεία.

Είμαστε μια πόλη όπου τα εισοδήματα πολλών εκ των κατοίκων της δεν φτάνουν να καλύψουν μόλις το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα…

Εκεί τα θεσμικά όργανα θα μπορούσαν – αν το ήθελαν και το είχαν στις προτεραιότητές τους – με έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό παρέμβασης, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, μέσα από την κοινωνική τους πολιτική. Δυστυχώς όμως, οι μέχρι σήμερα διοικήσεις τους , έδειξαν ότι είχαν και έχουν άλλες προτεραιότητες.

Το χρέος της πολιτείας για πρωτοβάθμια περίθαλψη και πρόνοια στους ανασφάλιστους και ανήμπορους συμπολίτες μας προσπαθεί να αναλάβει η Μέριμνα Θράκης.

Δημιουργώντας το Ιατροκοινωνικό Κέντρο που σε λίγα λεπτά εγκαινιάζουμε!
Αγαπητοί προσκεκλημένοι, Κυρίες και Κύριοι,

Η πρωτοβάθμια υγεία, ως θεσμός, είναι από τους πλέον σημαντικούς, γιατί έρχεται να συμπληρώσει ένα μεγάλο κενό, που δυστυχώς η θεωρητικά δημόσια υγεία δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να αντιμετωπίσει.

Σήμερα λοιπόν, η Μέριμνα Θράκης κάνει ένα βήμα μπροστά, ένα βήμα πιο πέρα, σπάζοντας την μπάρα της κοινωνικής απομόνωσης, δημιουργώντας κλίμα κοινωνικής ασφάλειας στους πολίτες.

Το Ιατροκοινωνικό Κέντρο της Μέριμνας με όλες τις ιατρικές ειδικότητες θα δώσει την φροντίδα εκείνη, που θα απαλύνει, θα διευκολύνει τον πολίτη.

Είναι μία – επιτρέψτε μου να το πω έτσι – «κιβωτός», χωρίς να δημιουργεί εξαρτήσεις και υποχρεώσεις, με μοναδικό αποτέλεσμα την προσφορά στον ίδιο τον πολίτη.

Θα παρέχει δωρεάν ιατρική περίθαλψη σε ανασφάλιστους, απόρους, κοινωνικά αποκλεισμένους πολίτες και σε όσους συμπολίτες μας έχουν την ανάγκη των υπηρεσιών υγείας.

Παράλληλα, θα εξυπηρετεί και υπερήλικες ασφαλισμένους για ειδικά θέματα.(κλεισιμο ραντεβού σε νοσοκομεία μετρήσεις αρτ πίεσης σακχάρου κλπ)

Η καινοτομία του Ιατροκοινωνικού Κέντρου της Μέριμνας είναι ότι θα εκδίδει παραπεμπτικά προς Ιατρούς και Εργαστήρια της Ξάνθης, που έχουν συμβληθεί ΔΩΡΕΑΝ και θα καλύπτουν καθημερινά τα περιστατικά στα ιατρεία τους.

Φίλες και φίλοι,

Η λειτουργία του Ιατροκοινωνικού Κέντρου είναι μόνο η αρχή!

Έχουμε ετοιμάσει μία σειρά παρεμβάσεων κοινωνικής στήριξης και αλληλεγγύης, όπως η δημιουργία παραρτήματος στον οικισμό Δροσερό Ξάνθης -ως συνέχεια της εκεί 10ετους προσφοράς μας, μετα από την απομάκρυνσή μας από την εκεί δημοτική δομή- για να καλυφθεί και εκεί το κενό της ιδιαίτερης κατάστασης που όλοι γνωρίζουμε και να αποσυμφορηθεί το γεν.νοσοκομείο.

Θέλουμε να Αλλάξουμε το χλωμό κοινωνικό τοπίο, σε μια κοινωνία με ελπίδα και όραμα, με συνοχή, αλληλεγγύη και αλληλοστήριξη.

Στηρίζουμε κοινωνικά δίκτυα, κάνουμε τον εθελοντισμό θεσμό.

Τονώνουμε κάθε προσπάθεια που συμβάλλει στην κοινωνία, έχοντας σαν οδηγό κοινωνικά προβλήματα και απαιτήσεις, γιατί έτσι επιβάλλει το σήμερα και οι πολίτες αυτού του τόπου.

Επειδή όμως έχουμε αποδείξει ότι τα λόγια είναι περιττά και πρέπει να μιλούν οι πράξεις και τα έργα, γι’ αυτό σας καλώ όλους μαζί να εγκαινιάσουμε Ιατροκοινωνικό Κέντρο , της Μέριμνας Θράκης, ανοίγοντας παράλληλα ορίζοντες για μία κοινωνία δυνατή, ισχυρή και ικανή να αγκαλιάσει και να ενισχύσει τους πολίτες της.

Και επιτρέψτε μου μια παρατήρηση προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Δεν είμαστε ΜΚΟ παρα μόνο για λόγους γραφειοκρατικούς μια Αστ.Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία η οποία δεν έχει λάβει ποτέ δεκάρα τσακιστή από κανένα φορέα ή μεγαλοσχήμονα για αυτό και δεν έχουμε εξαρτήσεις κανενός είδους

Σας ευχαριστώ όλους ως Πρόεδρος του φορέα Μέριμνα Θράκης αλλά και εκ μέρους των μελών μας, για την εδώ παρουσία σας, δεσμευόμενοι ότι είμαστε παρόντες για την κοινωνία και θα βάλλουμε κυριολεκτικά πλάτη στήριξης, για να βγούμε όσο γίνεται αλώβητοι από τη σημερινή οικονομική μα κυρίως κοινωνική κρίση που διερχόμαστε».

Σχετικά Άρθρα