Κοινωνία Τελευταία Νέα

Μαθητές και δάσκαλοι από το 2 ο ΕΠΑΛ συμμετέχουν στο πρόγραμμα ERASMUS+

 erasmus-plus

Το 2ο ΕΠΑΛ Ξάνθης συμμετέχει κατά την διετία 2014- 2016 στην δράση ΚΑ2 του νέου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης , ERASMUS+ (Στρατηγική σύμπραξη Ευρωπαϊκών σχολείων). Η αίτηση συμμετοχής συμπληρώθηκε από κοινού με όλες τις συνεργαζόμενες χώρες και κατατέθηκε προς την Επιτροπή Αξιολόγησης από την συντονίστρια χώρα της ομάδας την Πορτογαλία. Η προσπάθεια αυτή στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και το πρόγραμμα εγκρίθηκε για χρηματοδότηση τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα έχει τίτλο

«FAMILY , COMMUNITY, SCHOOL. THE TROIKA OF MY VALUES»

και θα συνεργαστούμε με σχολεία από άλλες 6 Ευρωπαϊκές πόλεις: Coimbra (Πορτογαλία), Tyrol (Αυστρία), Tournai (Βέλγιο), Sibiu (Ρουμανία) , Ljubljana (Σλοβενία), Istanbul (Τουρκία). Κύριος σκοπός του είναι οι συμμετέχοντες μαθητές σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, να μελετήσουν τις αλληλεπιδράσεις και συσχετισμούς των τριών εννοιών (οικογένεια, κοινότητα, σχολεία) σε κάθε χώρα και να διερευνήσουν τρόπους ισχυροποίησης αυτών των δεσμών μέσα από κατάλληλες δράσεις.

Οι μαθητές με την χρήση σύγχρονων εργαλείων διαδικτύου , συνεργατικότητας και επικοινωνίας θα υλοποιήσουν μαζί με τους αντίστοιχους των άλλων χωρών κοινές δράσεις οι οποίες περιλαμβάνουν:

• Σχεδιασμό λογότυπου

• Δημιουργία ταινίας προβολής τομέων της κάθε τοπικής κοινωνίας

• Συγγραφή άρθρων σε τοπικές εφημερίδες

• Συνεντεύξεις με τοπικούς φορείς

• Παρουσίαση ενός τυπικού Σαβ/κου- Διακοπών με την οικογένεια

• Δημιουργία Ιστοσελίδας

• Διεξαγωγή Στατιστικής Έρευνας και συγγραφή επιστημονικού άρθρου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Κοίμπρα.

Υπεύθυνος του προγράμματος και συντονιστής της παιδαγωγικής ομάδας υποστήριξης που συγκροτήθηκε είναι ο εκπαιδευτικός πληροφορικής Σταυριανός Αθανάσιος.

Τα οφέλη από την υλοποίηση της δράσης του ERASMUS+, προσδοκούμε να είναι πολλά για το σχολείο και την τοπική κοινωνία. Οι μαθητές μας θα γνωρίσουν άλλους Ευρωπαίους μαθητές, θα συνεργαστούν μαζί τους, θα ανταλλάξουν ιδέες και θα γνωρίσουν στοιχεία κουλτούρας και ζωής άλλων λαών. Στα τέλη Μαΐου, το σχολείο μας θα υποδεχτεί στην Ξάνθη αποστολή από 12 εκπαιδευτικούς και 12 μαθητές από όλες τις χώρες , με σκοπό την παρακολούθηση εργαστηρίου επεξεργασίας βίντεο αλλά και την γνωριμία με την πόλη και τους ανθρώπους της. Έτσι θα γίνει ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία ενεργών Ευρωπαίων πολιτών, που εκτιμούν τους άλλους πολιτισμούς, σέβονται το διαφορετικό, αλλά και αισθάνονται περήφανοι για τον τόπο τους. Επίσης θα αναπτύξουν ποικίλες δεξιότητες, όπως τη χρήση της αγγλικής γλώσσας(είναι η γλώσσα εργασίας του προγράμματος) και τη χρήση των Νέων τεχνολογιών και των εργαλείων web2.0. Οι καθηγητές επίσης θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με Ευρωπαίους συναδέλφους τους, να ανταλλάξουν ιδέες και προβληματισμούς παιδαγωγικού περιεχομένου και να πειραματιστούν σε νέες διδακτικές μεθόδους.

Η πρώτη φάση του προγράμματος περιλαμβάνει , αφενός την γνωριμία των μαθητών και εκπαιδευτικών της κάθε χώρας ,αφετέρου την διεξαγωγή διαγωνισμού σχεδιασμού λογότυπου της ομάδας. Από το σχολείο μας επιλέχθηκαν τα σχέδια των μαθητών.

• Αγγελική Τσιλιγκαρίδου

• Αλεξάνδρα Μελιγκότση

οι οποίοι θα μεταβούν με 2 συνοδούς καθηγητές στην Κωνσταντινούπολη όπου θα λάβει χώρα η πρώτη συνάντηση εκπαιδευτικών και μαθητών.

Σχετικά Άρθρα