slider Παραπολιτικά Τελευταία Νέα

Κυβέρνηση ανοχής; Πολύ δημοκρατία από τον Σύριζα…

Σε μια περίοδο που η Ελλάδα αντιμετωπίζει κρίσιμα εθνικά και οικονομικά ζητήματα, οι κ. Τσίπρας και Καμμένος την βυθίζουν σε επικίνδυνη αστάθεια. Αν ο κ. Καμμένος αποχωρήσει τελικά από την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας έχει δύο επιλογές: Είτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, είτε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει για τον ίδιο, όσο και να επιθυμεί να παραμείνει για λίγο ακόμη στην καρέκλα του. Διότι Κυβέρνηση μειοψηφίας δεν υπήρξε ποτέ στη Μεταπολίτευση και δεν νοείται να υπάρξει και τώρα.

Είναι δε η πρώτη φορά που κυβερνητικός εκπρόσωπος προαναγγέλλει ότι η κυβέρνηση ακόμη και να χάσει τη δεδηλωμένη, θα συνεχίσει να κυβερνά με μια πλειοψηφία ανοχής. Μια μειοψηφία, δηλαδή, των 300 βουλευτών. Ακόμη κι αυτό ωστόσο, για να επιβεβαιωθεί, χρειάζεται να γίνει ψηφοφορία στη Βουλή. Διότι η κυβέρνηση ανοχής δεν μπορεί να είναι τεκμαιρόμενη. Γι’ αυτό λοιπόν, για λόγους στοιχειώδους θεσμικής τάξης ο κ. Τσίπρας έχει υποχρέωση αμέσως να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και να συνειδητοποιήσει ότι η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης δεν του δόθηκε εν λευκώ, αλλά γιατί διέθετε ως τώρα τη στήριξη ενός άλλου κόμματος.

Άλλωστε  ο μόνος λόγος που ο συνταγματικός νομοθέτης προέβλεψε μια τέτοια δυνατότητα, είναι για να μην προκληθεί ακυβερνησία στη χώρα. Με άλλα λόγια ο μόνος λόγος ύπαρξης μιας κυβέρνησης ανοχής, είναι να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Σχετικά Άρθρα