Πολιτισμός Τελευταία Νέα

Κι αυτή την εβδομάδα στη ΦΕΞ

Cinema of Earthly Delights / 1ο κινηματογραφικό φεστιβάλ

Κυριακή 23 έως και Κυριακή 30  Απριλίου 2017

[22.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Παραφράζοντας τον τίτλο του πίνακα του Ιερώνυμου Μπος, η πειραματική μουσική σκηνή chrysallida.gr διαλέγει και προσφέρει μερικά από τα πιο αποπλανητικά άνθη του κινηματογραφικού κήπου που σπάνια βλέπουν το σκοτάδι των αιθουσών.   Cult cinema, ταινίες μεταμεσονύχτιων προβολών, απαγορευμένες ταινίες, underground αισθητική, low budget παραγωγές, σπάνιες ταινίες κι ό,τι άλλο παράξενο, συνθέτουν το σαγηνευτικό άρωμα των εικόνων που θα απολαύσουμε.

Κρατήσεις θέσεων από την κινηματογραφική Λέσχη. Τηλ 25410 25421

 

Αφιέρωμα  στο Ρωσικό Κινηματογράφο

Τρίτη 25  Απριλίου  [21.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Αντρέι Σβιαγκίντσεβ (1964-)

Η Ρωσία είναι μια χώρα με μεγάλη παράδοση στο σινεμά. Ο Λένιν είπε κάποτε πως «ο κινηματογράφος είναι για μας η πιο σημαντική από όλες τις τέχνες». Και η ζωή απέδειξε πως είχε δίκιο, αφού οι αγαπημένοι κινηματογραφικοί χαρακτήρες επηρέασαν βαθιά τους Ρώσους, από το ντύσιμο, μέχρι το διάβασμα και τα μουσικά ακούσματα. Η Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ διεισδύει στα πολυποίκιλα νέα και παλιά πρόσωπα αυτού του ιδιαίτερου κινηματογράφου για να ανακαλύψουμε την ρωσική ψυχή, την υψηλή αισθητική, την λιτότητα και το μεγαλείο.

Ακόμη … κάθε Τρίτη στις 17.00 από την συχνότητα του Ράδιο Ξάνθη στους 93,5  θ’ «ακούμε»  τις ταινίες του αφιερώματος.

 

«2-3 πράγματα που ξέρω για τις πόλεις – για το λαϊκό πολιτισμό»

Τρίτη 25 Απριλίου 2017 ώρα 19.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

«Τελετουργικά έθιμα του Απρίλη και του Πάσχα»

Με την Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου Υποψ. Διδάκτωρ Λαογραφίας ΔΠΘ

Ο Απρίλης είναι το Πάσχα. Ήδη με το όνομά του προερχόμενο από το aperio που σημαίνει «ανοίγω», σημειοδοτείται το «άνοιγμα» των πάντων (της φύσης, των δέντρων, των λουλουδιών και του καιρού). Η ιδέα του Πάσχοντος και Θνήσκοντος Θεού που ανασταίνεται – εγείρεται μαζί με την φύση (θάνατος-ανάσταση) είναι κεντρική στα έθιμα του Πάσχα, τα οποία χαρακτηρίζονται από την έντονη βιωματικότητα του λαού: ήδη από το Σάββατο του Λαζάρου που εντάσσεται και αυτός στο σχήμα του θνήσκοντος και αναστώμενου ήρωα, και που προεικονίζει (οκτώ ημέρες πριν) την επερχόμενη Ανάσταση του Χριστού, η Μ. Εβδομάδα αποτελεί μία από τις πλέον παρασταστικές πλευρές της Ορθοδοξίας με πάμπολλα λαϊκά έθιμα και λαμπρές θρησκευτικές αναπαραστάσεις, αφού ο λαός τις απολαμβάνει συναισθηματικά, τις θαυμάζει, και βιώνει την θρησκεία ως τελετουργία (επιθυμεί να αισθανθεί τα γεγονότα)…

Σχετικά Άρθρα