slider Αγροτικά Τελευταία Νέα

Καταστροφές από το πράσινο και ρόδινο σκουλήκι στα βαμβάκια. Ερώτηση Τρέλη στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Διαστάσεις επιδημίας παίρνει το πράσινο και ρόδινο σκουλήκι στα βαμβακοχώραφα του Έβρου. Και είναι απόλυτα δικαιολογημένη η απόγνωση των αγροτών μας,   καθώς βλέπουν τις μεγάλες καταστροφές, που προκαλεί. Όλα δείχνουν ότι οι απώλειες στην παραγωγή θα είναι μεγάλες, ενώ το κόστος με τους επαναλαμβανόμενους ψεκασμούς ανεβαίνει.     

Έτσι κι αλλιώς οι μικρομεσαίοι αγρότες  εξ αιτίας της πολιτικής της ΕΕ, που με ευλάβεια εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις,  βρίσκονται στα πολύ δύσκολη κατάσταση, με νύχια και δόντια προσπαθούν να παραμείνουν στα χωράφια τους .   Εκτός από τις αυξημένες δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν με το δυσβάσταχτο κόστος καλλιέργειας, τις εξευτελιστικές τιμές, τα διάφορα χαράτσια του ΕΛΓΑ, ΕΝΦΙΑ, τη φοροληστεία του ΕΦΚΑ, αντιμετωπίζουν απροστάτευτοι δύσκολα καιρικά φαινόμενα (πχ ανομβρία) και καταστροφές από διαφόρους  νόσους.

Αποτέλεσμα και του αντιαγροτικού κανονισμού του ΕΛΓΑ,  που διαμόρφωσαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις της Ν.Δ, του ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ,  που δεν διασφαλίζει την παραγωγή από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

Οι αγρότες να απαιτήσουν,  τώρα που προετοιμάζεται η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ,  να εξασφαλιστεί η αναγκαία και επαρκής κρατική χρηματοδότηση,  που θα ασφαλίζει την παραγωγή και το κεφάλαιο των αγροτών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.  

Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης σε ποιες ενέργειες θα προβεί  ώστε:

  • Να προχωρήσουν οι  εκτιμήσεις για τις συνολικές ζημιές.
  • Να αποζημιωθούν οι αγρότες,  δίκαια και έγκαιρα για το 100% των ζημιών.
  • Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση στον ΕΛΓΑ.
  • Να καταργηθούν οι αυξήσεις των τελευταίων χρόνων στις ασφαλιστικές εισφορές.

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΤΡΕΛΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Σχετικά Άρθρα