Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Κατασκευή πλωτής πλατφόρμας γλαρονιών στο Εθνικό πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης

epamathi00005 epamathi00002 epamathi00003 epamathi00004

Με τις ανθρώπινες παρεμβάσεις έχουν σχεδόν εξαφανιστεί οι ρηχές νησίδες άμμου στις λιμνοθάλασσες, χώροι που αποτελούσαν στο παρελθόν ασφαλή πεδία αναπαραγωγής παρυδάτιων πουλιών, όπως τα γλαρόνια. Σήμερα να αποτελεί συνήθης πρακτική στις προστατευόμενες περιοχές η κατασκευή νησίδων ή πλωτών εξέδρων για την ενίσχυση της αναπαραγωγικής ικανότητας ειδών ώστε να δοθεί η δυνατότητα, όπου είναι δυνατό, να ανακάμψουν οι πληθυσμοί τους.

Ο Φορέας Διαχείρισης του Δέλτα Νέστου- Βιστωνίδας- Ισμαρίδας,με την χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου, προμηθεύτηκε τα απαραίτητα υλικά και την Παρασκευή 11 Απριλίου 2014, στο Κέντρο Πληροφόρησης Λιμνών Βιστωνίδας και Ισμαρίδας στο Πόρτο Λάγος, κατασκεύασε μια πλωτή πλατφόρμα- εξέδρα, με σκοπό να ενισχύσει την δυνατότητα αναπαραγωγής γλαρονιών. Τα είδη που αναμένεται να ωφεληθούν είναι το Γελογλάρονο (Gelochelidon nilotica), απειλούμενο είδος που ανήκει στην κατηγορία «τρωτό», σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας και το Νανογλάρονο (Sternula albifrons).

Η πρώτη πλατφόρμα- εξέδρα, μετά την κατασκευή της, την ίδια ημέρα, μεταφέρθηκε και καθελκύστηκε στην λιμνοθάλασσα των Αλυκών της Νέας Κεσσάνης αναμένοντας τους πρώτους επισκέπτες. Πρόκειται για μία ξύλινη πλωτή εξέδρα διαστάσεων 3×4 m, η οποία επιπλέει, ενώ η επιφάνεια της καλύφθηκε με χαλίκι και άμμο, ώστε να προσομοιάζει όσο το δυνατό περισσότερο με φυσική νησίδα.

Για την πραγματοποίηση των εργασιών ήταν καθοριστική η καθοδήγηση και η ενεργός συμμετοχή, των έμπειρων πλέον σε τέτοιες κατασκευές, υπαλλήλων του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης, κ. Αντώνη Ηλιάδη και κ. Παναγιώτη Χατζηγιαννίδη.

Στο προσεχές μέλλον σχεδιάζονται και άλλες παρόμοιες δράσεις και κατασκευές που θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα σημεία του Εθνικού Πάρκου ώστε να βοηθήσουν την αναπαραγωγή και την διατήρηση άλλων σημαντικών και απειλούμενων ειδών. Σε αυτές τις δράσεις θα ζητηθεί και η συμμετοχή των εθελοντών του πάρκου.

Σχετικά Άρθρα