Κοινωνία Τελευταία Νέα

Κάτι πολύ σημαντικό υπάρχει στην Αμφίπολη… πιστεύω ότι θα έχουμε τρομακτική ανάπτυξη από εδώ και πέρα (σαν βόρεια Ελλάδα)

 samaras amfipolh

Για να πάει στο σημείο των ανασκαφών ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς νομίζω ότι κάτι πολύ σημαντικό υπάρχει στις ανασκαφές της αρχαίας Αμφίπολης… και αν επαληθευτούν τα όσα γράφονται για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή της γυναίκας του τότε πιστεύω ότι θα έχουμε τρομακτική ανάπτυξη από εδώ και πέρα σαν βόρεια Ελλάδα.

Η δήλωση του Σαμαρά μετά την επίσκεψη στην Αμφίπολη δεν αφήνει καμιά αμφιβολία περι του αντιθέτου

«Είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα. Η γη της Μακεδονίας μας εξακολουθεί να μας συγκινεί και να μας εκπλήσσει αποκαλύπτοντας από τα σπλάχνα της μοναδικούς θησαυρούς, που συνθέτουν, υφαίνουν όλοι μαζί αυτό το μοναδικό μωσαϊκό της Ελληνικής μας Ιστορίας, για το οποίο όλοι οι Έλληνες είναι πολύ υπερήφανοι. Πρόκειται εδώ για ένα μνημείο με μοναδικά χαρακτηριστικά: Ένας περίβολος γύρω-γύρω 497 μέτρα, σχεδόν ένας τέλειος κύκλος σμιλεμένος σε μάρμαρο Θάσου. Το λιοντάρι της Αμφίπολης πάνω από 5 μέτρα, 5,20 μέτρα, ας το σκεφτούμε στην κορυφή του τύμβου. Δυο ολόγλυφες Σφίγγες που βλέπετε, που είναι εκεί σαν να φυλάσσουν- και πράγματι είναι εκεί για να προφυλάξουν την είσοδο του τάφου. Ένας δρόμος πλατύς, με πλάτος 4,5 μέτρα, που οδηγεί στην είσοδο με τοίχους που μιμούνται σε φρέσκο τον τρόπο δόμησης του περίβολου. Πιστεύω ότι όλα αυτά τα στοιχεία έχουν επιτρέψει στην κ. Περιστέρη, την ανασκαφέα, την αρχαιολόγο, να είναι αισιόδοξη ότι πρόκειται για ένα μοναδικό ταφικό μνημείο, που- όπως μας είπε- χρονολογείται μεταξύ του 325 και του 300 π.Χ.. Βέβαια, στο καίριο ερώτημα η ανασκαφή είναι αυτή η οποία θα αποκαλύψει την ταυτότητα του νεκρού. Η ανασκαφή θα συνεχιστεί με ρυθμούς που υπαγορεύει τόσο το εύρημα όσο, βέβαια, και η επιστημονική δεοντολογία. Για άλλη μια φορά συγχαρητήρια στην κ. Περιστέρη και τους συνεργάτες της».

Σχετικά Άρθρα