slider Παραπολιτικά Τελευταία Νέα

Θανάσης Ξυνίδης: ΕΙΚΟΣΙ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ (επιστολή παραίτησης)

Ήταν καλοκαίρι του 1994 όταν η αγωνία μου, ως κομματικού υπεύθυνου τοπικής αυτοδιοίκησης, με ανάγκασε να δεχθώ την απαίτηση του υποψήφιου δημάρχου, να είμαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Ξάνθης. Μια, κατά τη γνώμη μου, τότε, ευκαιριακή υποχρέωση, που εξελίχθηκε σε σχέση ζωής.

Είκοσι τρία χρόνια μετά συνειδητοποίησα κάποια πράγματα.

Είναι απαραίτητο, να ασχολείται κάθε δημότης με τη πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση. Μπορείς να παρεμβαίνεις στη καθημερινή ποιότητα ζωής του δήμου σου.

Συμμετοχή βέβαια δεν είναι η αφ’υψηλού κριτική της καφετέριας, η καταγραφή ή φωτογράφιση του προβλήματος και η αμφισβήτηση της ηθικής σε όποιους συμμετέχουν.

Οι δημότες της Ξάνθης δυστυχώς έχουν την εικόνα ότι, η υπόθεση δήμος, είναι κάτι πολύ μακρινό γι’αυτούς, θεωρούν ότι οι κατά καιρούς διοικήσεις είναι σε όλους τους δήμους ίδιες και το μόνο που ψάχνουν είναι πως θα εξυπηρετούν το στενό προσωπικό τους ρουσφέτι, που σχεδόν πάντα θα έπρεπε να τους προσφέρεται αυτονόητα σαν υπηρεσία.

Και δεν εννοώ τους ψηφοφόρους που λύνουν το πρόβλημα επιβίωσής τους με τις εκλογές, αλλά τους κακομαθημένους προσηλωμένους σε κομματικές και κοινωνικές αγκυλώσεις ψηφοφόρους.

Όλα αυτά τα χρόνια προσπάθησα να συνεργαστώ με όλους, για το καλό της πόλης, με άλλους τα κατάφερα, με άλλους όχι.

Ομολογώ ότι η σημερινή κατάσταση είναι η χειρότερη που βίωσα τα είκοσι τρία αυτά χρόνια.

Μίζερη, κοντόμυαλη διοίκηση, με μόνη αγωνία την επιβίωση και τη διαχείριση του προσωπικού και κομματικού συμφέροντος, χωρίς όραμα, μεράκι, ανεξαρτησία σκέψης και σχεδιασμό. Και δεν φταίει σ’αυτό καθόλου η κρίση.

Και γύρω από αυτήν παλαιοκομματικοί μηχανισμοί πρώην βουλευτών, μέσα ενημέρωσης που δήθεν τους βρίζουν και πάντα τους στηρίζουν, συμφέρονται οικονομικά και πολιτικά, συνειδήσεις που εξαγοράζονται με χάρες και παροχές.

Οφείλω πλέον να αποχωρήσω, παρόλο που κάποιοι θεωρούν ότι θα έπρεπε να διεκδικήσω τη δημαρχία.

Γιατί δεν είχα και δεν έχω καμία επιθυμία να γίνω δήμαρχος.

Γιατί η πολύχρονη ενασχόλησή μου, ακόμη και σαν αντιπολίτευση, με καθιστά μέρος του προβλήματος.

Γιατί η νέα γενιά πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Όταν ευρωπαϊκές χώρες κυβερνιούνται από 35άρηδες και 40ρηδες, το μέλλον της Ξάνθης είναι εκεί.

Γιατί δεν έχω καμία όρεξη να συνεργαστώ με δήθεν μηχανισμούς επιρροής ψήφων, που καταδυναστεύουν κάθε υποψήφιο.

Γιατί δεν επιτρέπω να με πολεμήσουν μικρόμυαλοι κομματικού σωλήνα να θυσιάζουν τη πόλη τους.

Δήθεν αριστερούς που όσες φορές έφτασε παρασύριζα η ευκαιρία της αλλαγής την σαμποτάρισαν, γιατί απλά δεν ήταν η δική τους ανατροπή.

Δήθεν δεξιούς που υπάκουοι στη φωνή των κυρίων τους φτάνουν να απειλούν με διαγραφή δημοτικούς συμβούλους γιατί δεν ψήφισαν με βάση το κομματικό συμφέρον.

Γιατί απλά εάν πολιτευθώ ανήθικα θα με δικάζει η συνείδησή μου και αν πολιτευθώ ηθικά θα με μισήσουν οι ψηφοφόροι.

Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους όσους σε αυτές τις έξι εκλογικές διαδικασίες με ψήφισαν.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους που με εξέλεξαν επικεφαλής της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΗΜΟΤΩΝ και με στήριξαν σε κάθε μου επιλογή.

Ευχαριστώ το Χρίστο Πούλιο  που μου δίδαξε τον οργανωμένο προεκλογικό αγώνα και τη μέθοδο έμπνευσης νέων ανθρώπων, ανεξάρτητα κομματικής ταυτότητας, να ασχοληθούν με το δήμο.

Ευχαριστώ το Δημήτρη Μπένη που μου έδωσε τη δυνατότητα να καταθέσω αυτοδιοικητική πρόταση χωρίς κομματική αντίληψη.

Χαίρομαι που με τις νέες αντικαταστάσεις έρχονται νέοι δημοτικοί σύμβουλοι, η Ειρήνη Χαριτωνίδου και ο Μιχάλης Ρεκάρης, που με τη φρεσκάδα τους θα επιβεβαιώσουν πως η Ξάνθη στερήθηκε το 2010 και το 2014 ικανότατα στελέχη.

Θα παρακολουθώ με ενδιαφέρον το Δήμο Ξάνθης  και θα σταθώ δίπλα σε κάθε κίνηση ανατροπής του μοντέλου που διοικεί δεκαετίες το δήμο.

Ξέρω ότι με ένα δημοτικό συμβούλιο άφωνων πλειοψηφιών το παιχνίδι θα πρέπει να παιχθεί έξω από αυτό, στη κοινωνία .

Καλώ τους νέους, έξω από τους παραδοσιακούς, φθαρμένους και ξεπερασμένους μηχανισμούς και συνενώσεις διαχειριστών της εξουσίας στο δήμο, να αναλάβουν την ευθύνη τους και να δώσουν τέλος στη ανικανότητα, ανατρέποντας κατεστημένα δεκαετιών.

Να μην ενταχθούν σε παλαιοντολογικές λογικές, να μην ακολουθήσουν  υποψήφιους που πριν ακόμη αυτοπροταθούν, τρέμουν το πολιτικό κόστος.

Σε όλους όσους, αιρετούς και υπαλλήλους, ήρθα σε αντιπαράθεση όλα αυτά τα χρόνια θέλω να γνωρίζουν ότι δεν έχω καμία προσωπική αντίθεση, απλά η αυτοδιοικητική και προσωπική μου ηθική δεν συμβάδιζε ποτέ με τις επιλογές τους.

Σε όλους σας αφιερώνω και δύο πολιτικές παρακαταθήκες με σκίτσα του ΑΡΚΑ

Θανάσης Ξυνίδης

Δημότης Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα