Αστυνομικά Δράμα Τελευταία Νέα

Θέλησαν να ρίξουν πλαστά 50ευρα στην αγορά της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Plasta

Εξαρθρώθηκε, μετά από ενδελεχείς έρευνες των αστυνομικών της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας, εγκληματική οργάνωση, που προέβαινε στην παραχάραξη και την κυκλοφορία παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων. Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία πέντε μελών της οργάνωσης, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παραχάραξη και κυκλοφορία παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων. Πρόκειται για τέσσερις ημεδαπούς, ηλικίας 48, 47, 25 (άνδρες) και 45 (γυναίκα) ετών και έναν 58χρονο αλλοδαπό, υπήκοο Αλβανίας.

Στο πλαίσιο των ερευνών, εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν στις 28-4-2014 στη Δράμα, από τους αστυνομικούς της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας, δύο από τα μέλη της οργάνωσης, ηλικίας 47 και 25 ετών και χθες (29-4-2014) στον Πειραιά, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Καμινίων, ο 58χρονος αλλοδαπός. Αναλυτικότερα, από την αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι οι δράστες, από το Μάρτιο του 2014, είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, με δομημένη και διαρκή δράση και προέβαιναν στην παραχάραξη και την κυκλοφορία πλαστών χαρτονομισμάτων.

Επίσης προέκυψε ότι ηγετικό ρόλο στην οργάνωση είχε ο 58χρονος, ο οποίος συντόνιζε την παραχάραξη, την προμήθεια και διάθεση των παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων. Συγκεκριμένα, ο 58χρονος, με τη βοήθεια του 25χρονου, προμήθευε τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης με πλαστά χαρτονομίσματα. Στη συνέχεια αυτοί, μετέβαιναν σε διάφορα καταστήματα της Δράμας, όπου πραγματοποιούσαν αγορές προϊόντων μικρής αξίας, καταβάλλοντας ως αντίτιμο ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 50 ευρώ, αποκομίζοντας κέρδος από τα ρέστα που λάμβαναν από τους παθόντες.

Από την μέχρις στιγμής έρευνα, διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της οργάνωσης, κατά το χρονικό διάστημα δράσης τους, πραγματοποίησαν δεκαεννέα (19) συναλλαγές σε διάφορα καταστήματα της Δράμας, με την παραπάνω μεθοδολογία. Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και σε κατάστημα των δραστών, καθώς επίσης και στην κατοχή τους, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

Στην κατοχή και το σπίτι του 47χρονου, το χρηματικό ποσό των 460 ευρώ και 1 πλαστό χαρτονόμισμα των 50 ευρώ. Στο σπίτι των δύο δραστών, ηλικίας 48 και 45 ετών: 2 πλαστά χαρτονομίσματα των 10 ευρώ, 1 πλαστό χαρτονόμισμα των 5 ευρώ, το χρηματικό ποσό των 40 ευρώ, διάφορα προϊόντα από τις συναλλαγές που πραγματοποίησαν οι δράστες με τα πλαστά χαρτονομίσματα.

Στο κατάστημα του 58χρονου: 6 πλαστά χαρτονομίσματα των 50 ευρώ, 10 πλαστά χαρτονομίσματα των 20 ευρώ, 16 συσκευασίες καπνού, για τις οποίες δεν είχαν καταβληθεί στο δημόσιο οι αναλογούντες φόροι και δασμοί, 7 κυνηγετικά φυσίγγια, 5 φυσίγγια κρότου των 9 mm, 1 γεμιστήρα, 1 αναπτήρας στιλέτο, 6 κινητά τηλέφωνα, 1 πλαστικό ρόπαλο, το χρηματικό ποσό των 930 ευρώ.

Κατασχέθηκε επίσης το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο του 47χρονου. Η σχετική δικογραφία για τον 58χρονο περιλαμβάνει επίσης παραβάσεις του νόμου περί όπλων και της νομοθεσίας περί τελωνειακού κώδικα. Σημειώνεται ότι οι δύο δράστες, ηλικίας 58 και 47 ετών, έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για κλοπές και υπεξαίρεση αντίστοιχα. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Δράμας. Την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Δράμας, ενώ ερευνάται η  διάπραξη άλλων παράνομων πράξεων από τα μέλη της οργάνωσης και συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ταυτοποίηση και τη σύλληψη τυχόν άλλων ατόμων που εμπλέκονται σε αυτήν.

Σχετικά Άρθρα