slider Επιστολές Τελευταία Νέα

Η κατηγορία του «Γιάνη» είναι ΠΟΛΥ ΒΑΡΙΑ… Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Δεν έχω καμία πρόθεση, ούτε και επιθυμία να ασχοληθώ με τον Γιάνη (ε…. καταλαβαίνετε ποιος είναι ο Γιάνης) , με αυτά που εκ των υστέρων λέει αφού πρώτα έγλυψε εκεί που φτύνει σήμερα για να πετύχει μια  «διεθνή» αναγνωρισιμότητα  που τώρα θα επιδιώξει να  εκμεταλλευτεί. Ο βαθμός του ενδιαφέροντός μου για το τι θα κάνει ο Γιάνης είναι ακριβώς ο ίδιος με το βαθμό ενδιαφέροντος που έχει ο Γιάνης για μένα και για κάποιες εκατοντάδες Έλληνες πολίτες «παρόμοιους» μ’  εμένα : Δεν ενδιαφέρομαι καθόλου.  Είναι απολύτως προβλέψιμος ο άνθρωπος. Ένας μόνο – ίσως και καμιά δεκαριά από τα αρχικά  «σχήματα διακυβέρνησης» της χώρας-  δεν είχε δει, δεν είχε καταλάβει περί τίνος επρόκειτο: Ο ευεργέτης του. Ο «σπόνσοράς» του.  Και αυτός που τώρα «πληρώνει το μάρμαρο» , εισπράττοντας την ύβρη σε ανταπόδοση της ευεργεσίας: Ο Αλέξης Τσίπρας.

Το τελευταίο «δείγμα» της εκτίμησης και των συναισθημάτων του Γιάνη προς τον Αλέξη εκφράστηκε με τον ευκρινέστερο τρόπο και με νέους χαρακτηρισμούς  , στη συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Αυτά που λέει, έκαναν και τον ίδιο το δημοσιογράφο της εφημερίδας σίγουρα να … χαμογελάει κάτω απ΄τα μουστάκια του και στο τέλος να τον αντιμετωπίζει με περιφρόνηση. Αλλά αυτό το γνώριζε ο Γιάνης. Και «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».  Η δημοσιότητα εν όψει «πολιτικών πρωτοβουλιών» και λόγω της έκδοσης του βιβλίου του είναι υπερ-αρκετή, ακόμη κι αν είναι τόσο, μα τόσο δυσμενής. Τι τον νοιάζει τον Γιάνη; Δημοσιότητα να είναι, βιβλία να πουλήσει, κουβέντα να γίνεται κι όλα μπορεί να τα καταπιεί και να τα χωνέψει.

Όπως επισημαίνεται στη συνέντευξη,  ο Γιάνης Βαρουφάκης “έγραψε ένα νέο βιβλίο, που φαίνεται σαν ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τους αντιπάλους του και προετοιμασία για το πολιτικό comeback του ιδίου”. Και το συμπέρασμα του γερμανού δημοσιογράφου:

“Θεωρεί ότι σε όλη την Ευρώπη δεν υπάρχουν πλέον πολιτικοί αρκετά ευφυείς και ισχυροί, ώστε να αντιμετωπίσουν μία κρίση όπως η ελληνική. Εκτός φυσικά από τον Γιάνη Βαρουφάκη”.

Αλλά έγκυροι δημοσιογράφοι και στην ίδια τη Γερμανία δεν διστάζουν να «κοροιδέψουν»  τον συνάδελφό τους της Süddeutsche Zeitung  – όπως τουλάχιστον αναφέρει η Deutsche Welle- ότι « εγκαταλείπει τις συμβάσεις του πολιτικού ρεπορτάζ και επιδίδεται σε μία λογοτεχνίζουσα δημοσιογραφία». Και αναφέρουν ως  παράδειγμα το παρακάτω : “Ο Γιάνης Βαρουφάκης βάζει το ένα πόδι πάνω στο άλλο. Φοράει και μέσα στο σπίτι παπούτσια Dr.Martens, τα οποία συνοδεύουν κάλτσες με πολύχρωμα πουά. Επικρίνει τον Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός ήταν φίλος του, αλλά εν τέλει τον απομάκρυνε από την κυβέρνηση. Ο Τσίπρας, λέει ο Βαρουφάκης, είναι ένας ανεπρόκοπος που υπογράφει ό,τι του φέρνουν ο Σόιμπλε και οι υπόλοιποι”.

Ο Τσίπρας είναι λοιπόν κατά τον Γιάνη « ένας ανεπρόκοπος».  Αυτό δεν με εκπλήττει. Κι άλλοι ,προηγούμενοι πρωθυπουργοί περιτριγυρίζονταν από Βαρουφάκηδες που οι ίδιοι επέλεγαν, σχεδόν από το πουθενά  και προσπαθούσαν με νύχια και με δόντια να προβάλουν και να αναδείξουν. Και ο Σημίτης και ο Καραμανλής και ο Παπανδρέου και ο Σαμαράς. Ανεπρόκοποι συνεργάτες, ακατάλληλοι, πολύ κάτω των περιγραφών και των προσδοκιών των ευεργετών τους, τους εξέθεσαν επανειλημμένα και ανεπανόρθωτα εις βάρος άλλων, ικανότερων, σοβαρότερων και πολύ πιο ηθικών.

Εδώ όμως δεν  μιλάμε για ανεπρόκοπους συνεργάτες, ανεπρόκοπων πρωθυπουργών. Μιλάμε για  – κατά τη φράση του Γιάνη-  για πρωθυπουργό που « υπογράφει ό,τι του φέρνουν ο Σόιμπλε και οι υπόλοιποι”. Και μπορεί να προσπάθησε ο Τσίπρας να αλαφρύνει το ειδικό βάρος της κατηγορίας ευχόμενος στο «πνευματικό του παιδί» καλή επιτυχία στο νέο του βιβλίο. Αλλά η κατηγορία είναι ΠΟΛΥ ΒΑΡΙΑ. Ο Γιάνης τον κατηγορεί για προδοσία. Τον χαρακτηρίζει όργανο ξένων συμφερόντων.  Και μια τέτοια κατηγορία, όσο κι αν την αντιμετωπίζεις με χιούμορ αμφίβολης ποιότητας, χρειάζεται απόδειξη. Ή διάψευση. Αλλιώς, καταδίκη.

Σχετικά Άρθρα