slider Κοινωνία Τελευταία Νέα

Η Καμήλα στην Σταυρούπολη το έθιμο του Μπέη και οι Κορδελάτοι της Νάξου (179 φωτογραφίες)

Το Καθιερωμένο Ετήσιο Αποκριάτικο Έθιμο της Καμήλας της Σταυρούπολης.

Στην κεντρική πλατεία του οικισμού της Σταυρούπολης, οι κάτοικοί της μαζί με τους επισκέπτες, μεταμφιεσμένοι και κάνοντας διάφορους ήχους συμμετείχαν σε μια παρέλαση χρωμάτων και χαράς, με οδηγό ένα ομοίωμα καμήλας και έναν ενήλικο να παριστάνει τον καμηλιέρη Άραβα. Ένα τοπικό έθιμο που παρουσιάστηκε φέτος Καθαρά Δευτέρα από την Ένωση Παλαιών Δασοπροσκόπων Ξάνθης.

Το έθιμο της καμήλας αρχικά είχε παγανιστικό χαρακτήρα, τελούνταν και συμβόλιζε την δέηση των κατοίκων για τη γονιμότητα της γης, αφού η χρονική στιγμή συνέπιπτε με τον ερχομό της άνοιξης και την έναρξη των αγροτικών εργασιών. Αργότερα σε συνδυασμό με την Ορθόδοξη πίστη και θρησκεία που θέτει την ημέρα αυτή ως την Αρχή της Σαρακοστής, άλλαξε χαρακτήρα και συμβολίζει πια στο νου των κατοίκων το τέλος των εορτών του καρναβαλιού και την αρχή της νηστείας.

 

Παράλληλα στο ίδιο σημείο την Καθαρά Δευτέρα παρουσιάσθηκε και το Εθιμικό δρώμενο των Κορδελάτων της Νάξου

Το Κέντρο πολιτισμού Δήμου Ξάνθης σε συνεργασία με τον Επιμορφωτικό Σύλλογο Τέχνης και Παράδοσης της Δ.Ε. Σταυρούπολης και τον Χορευτικό Όμιλο Φοιτητών Νάξου του Τόλη Ψαρρού, παρουσίασαν το παλιό αποκριάτικο έθιμο των Κορδελάτων.

Κορδελάτοι, λεβέντες, φουστανελάδες, ένα έθιμο που πραγματοποιείται την εβδομάδα της Τυρίνης. Οι Κορδελάτοι φορούν φουστανελά φτιαγμένη από «γύρο» (στρωσίδι  κρεβατιού), άσπρο πουκάμισο και φέσι, όλα στολισμένα με χρωματιστές κορδέλες και άλλα στολίδια. Επισκέπτονται τα χωριά της Νάξου και χορεύουν τις γυναίκες του κάθε χωριού, οι οποίες τους προσφέρουν τα τοπικά φαγητά και ποτά  των ημερών. Ο θίασος συνοδευόμενος από βιολιά και άλλους μοσκάρους (αρκούδα, Γύφτο, γριά, τσολιάδες, κατσίβελοι) γλεντάει στην πλατεία του χωριού και στους δρόμους κάνοντας εικονικές κηδείες, θερισμό και ψευτοπόλεμο. Την Καθαρή Δευτερά αφού γλεντήσουν όλοι μαζί, μετά τον εσπερινό πηγαίνουν στην εκκλησιά με τα βιολιά παίζοντας σκοπούς του γάμου.

 

Ακόμη ένα έθιμο αυτό του Μπέη

Η Στέγη Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού Ν. Ορεστιάδας με τον ερευνητή λαϊκών δρωμένων της Θράκης Άγγελο Νικολαΐδη, παρουσίασαν αυτήν την Καθαρά Δευτέρα με σατιρική διάθεση το έθιμο του Μπέη στην Σταυρούπολη. Το έθιμο αυτό έχει ρίζες στα χρονιά της τουρκοκρατίας και διασώζεται μέχρι σήμερα στα χωριά του Βορείου Έβρου. Ο Μπέης τούρκος αξιωματικός φοροεισπράκτορας με την γυναίκα του και έναν θίασο αποτελούμενο από τον Αράπη τον Καδή, δικαστή με τους τέσσερις ακολούθους τον κλητήρα, τον χωροφύλακα, τον γιατρό και άλλους, επισκέπτονται τα σπίτια του χωριού. Ο Μπέης εισπράττει το φόρο για λογαριασμό του κατακτητή δίνοντας ευχές και σατιρίζοντας τους πάντες δεχόμενος τα πειράγματα της ακολουθίας του και του κόσμου. Ο Μπέης εύχεται καλή σοδειά πετώντας σπόρους καλαμποκιού και σιταριού με τους Αράπηδες να παίρνουν την θέση των βοδιών στο ξύλινο άροτρο. Το έθιμο πλαισίωσαν οι μουσικοί: Γιάννης Κουμής και Στέφανος Ζεράϊ.

Σχετικά Άρθρα