Κοινωνία Τελευταία Νέα

Ευχές από τους μαθητές διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου και τον Σύλλογο Ποντίων Ν. Ξάνθης.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Εφοδιασθήκαμε στυλό και τετράδια και με την αγωνία που βιώνουν «τα πρωτάκια» καθίσαμε στο πρώτο μάθημα διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου.

Αμηχανία αλλά και ελπίδες. Σίγουρα δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε υψηλό επίπεδο γνώσης μιας  διαλέκτου που αιώνες μιλιόνταν από τους προγόνους μας. Κάτι θα μάθουμε. Για μια διάλεκτο προφορική την οποία νάναι καλά οι πρόσφυγες πρώτης γενιάς που την κατέγραψαν, όρισαν τους κανόνες, συνέταξαν λεξιλόγια.

Και τώρα εμείς, απόγονοι εκείνων των ξεριζωμένων αντλώντας διδάγματα , αξίες και δύναμη από την προγονική μας ιστορία προχωράμε και συνεχίζουμε το ταξίδι με την «Αργώ», που δεν σταμάτησε, ούτε θα σταματήσει ποτέ.

«Εν το λιγοστόν π’ εμπορούμε να εφτάμε για τ’εκείν’ ς. Εν το μουράτιν εμουν» (Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για εκείνους. Είναι ο πόθος μας).

Τα μαθήματα, που εντάσσονται σε μια ελπιδοφόρα και με μέλλον πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών πραγματοποιείται από το «Κέντρο Διά Βίου Μάθησης» του Δήμου Ξάνθης, ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Την πρωτοβουλία για την διοργάνωση των τμημάτων ανέλαβε ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης, στις εγκαταστάσεις του οποίου πραγματοποιείται και ήδη συμπληρώνεται σχεδόν ένα μήνας.

«Ο Θεόν όλον τον κόσμον να μη ανασπάλλ’.

τύχην φαρδυν άμον το πλάτος ατ’ς

και υίαν αμον το νερό ατ’ς.

Κανείς πόνον να μη εγροικά

και αν εν’ να τρέχνε δάκρεα

ας εν από χαράν».

Καλή, ευτυχισμένη και δημιουργική η νέα χρονιά, 2015.

Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα