slider Αγροτικά Τελευταία Νέα

Ερώτηση στο περιφερειακό συμβούλιο για την «νεκρωτική ίωση» στα καπνά της Θράκης

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ  κ. Χ. ΜΕΤΙΟ

Να αποζημιωθούν οι καπνοπαραγωγοί στο 100% από την «νεκρωτική ίωση»

Σε απόγνωση βρίσκονται κυριολεκτικά οι καπνοκαλλιεργητές των Π.Ε Έβρου και Ροδόπης, καθώς βλέπουν τις τεράστιες καταστροφές που προκαλεί στις καπνοφυτείες η «νεκρωτική ίωση» (μωσαϊκό του καπνού), απώλειες που φτάνουν στο 60 – 70% της παραγωγής και σε μερικές περιπτώσεις η καταστροφή θα είναι ολοκληρωτική.

Έτσι κι αλλιώς οι καπνοπαραγωγοί εξ αιτίας της πολιτικής της ΕΕ που με ευλάβεια εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις βρίσκονται στα πολύ δύσκολα και με νύχια και δόντια κρατούν ζωντανή τη καπνοκαλλιέργεια στη χώρα μας.

Εκτός από τις αυξημένες δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν με το δυσβάσταχτο κόστος καλλιέργειας, τις εξευτελιστικές τιμές, τα διάφορα χαράτσια του ΕΛΓΑ, ΕΝΦΙΑ, τη φοροληστεία του ΕΦΚΑ, βλέπουν από τώρα την φετινή παραγωγή να χάνεται λόγω της ασθένειας. Ήδη πολλοί παραγωγοί αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε επανασπορές, γεγονός που ανεβάζει ακόμη περισσότερο το έτσι και αλλιώς ανεβασμένο κόστος παραγωγής

Η Λαϊκή Συσπείρωση,  καλεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να σταματήσει το κρυφτούλι και άμεσα να παρέμβει, να γίνουν οι απαραίτητες εκτιμήσεις των ζημιών , να επισπευστούν όλες οι διαδικασίες και να αποδοθούν στους καπνοκαλλιεργητές οι αποζημιώσεις που θα καλύπτουν το 100% της ζημιάς.

Καλεί ακόμα τους καπνοπαραγωγούς να βγάλουν τα δικά τους πολιτικά συμπεράσματα. Στη μαύρη συμμαχία ΕΕ , των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και των καρτέλ, που τους ξεζουμίζουν, να απαντήσουν με τη δική τους συμμαχία, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, και τους αυτοαπασχολούμενους, οργανωμένα με αγώνες να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης σε ποιες ενέργειες θα προβεί  και τι μέτρα θα πάρει ώστε:

* Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνουν άμεσα εκτιμήσεις για τις συνολικές ζημιές.

* Να αποζημιωθούμε επιτέλους δίκαια και έγκαιρα για το 100% των ζημιών.

* Να υπάρξει άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

* Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση για άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις.

* Να καταργηθούν οι αυξήσεις των τελευταίων χρόνων στις ασφαλιστικές εισφορές.

* Να παγώσουν οι υποχρεώσεις – οφειλές προς το κράτος – εφορίες – δήμους, τράπεζες κλπ.

 

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΤΡΕΛΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

 

Σχετικά Άρθρα