slider Κοινωνία Τελευταία Νέα

Ερώτηση στην βουλή για τα προβλήματα στην διανομή καυσόξυλων στην ορεινή Ξάνθη

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

Θέμα: Προβλήματα στην κάλυψη ατομικών αναγκών σε καυσόξυλα των κατοίκων του Δήμου Μύκης στην Π.Ε. Ξάνθης.

Σε δεινή κατάσταση βρίσκονται οι λαϊκές οικογένειες του αποκλειστικά ορεινού Δήμου Μύκης στην Π.Ε. Ξάνθης, αφού εξαιτίας των δραματικών περικοπών στην χρηματοδότηση του Δασαρχείου Ξάνθης δεν μπορούν να προμηθευτούν όλοι οι αιτούντες την απαραίτητη ποσότητα καυσόξυλων με περιορισμένο τίμημα για την θέρμανση τους.

Το πρόβλημα, που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, φέτος εμφανίζεται ακόμη πιο οξυμένο. Ο περσινός προϋπολογισμός, μαζί με τη δεύτερη έκτακτη καταβολή έφτασε για να καλύψει τις ανάγκες περίπου του 70-80% των δικαιούχων, που είναι συνταξιούχοι ΟΓΑ, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άτομα με αναπηρία άνω του 67%, μακροχρόνια άνεργοι και οικογένειες στρατευμένων. Αυτό συμβαίνει, όταν τα δάση της περιοχής υλοτομούνται και παράγουν κάθε χρόνο προϊόντα (καυσόξυλα) πολύ περισσότερα από αυτά που απαιτούνται για τις ατομικές ανάγκες των κατοίκων, αλλά διατίθενται στους κατοίκους και σε άλλες πόλεις μέσω των εμπόρων σε υψηλές τιμές.

Τη φετινή χρονιά δόθηκαν λιγότερα χρήματα από το αρμόδιο Υπουργείο για υλοτόμηση με αποτέλεσμα να προκύψει περιορισμένη ποσότητα ξύλων και κατά συνέπεια να κατανέμονται μόλις 4 χωρικά στους κατοίκους του Δήμου Μύκης, ποσότητα που δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών τους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μέχρι την περσινή χρονιά δίνονταν 5 χωρικά τα οποία δεν επαρκούσαν, ενώ την περίοδο πριν από την καπιταλιστική οικονομική κρίση χορηγούνταν τριπλάσια ποσότητα.  Ακόμη ενώ ζητήθηκαν επιπλέον 90.000 ευρώ από το δασαρχείο Ξάνθης, δόθηκαν μόλις 45.000 ευρώ συνολικά για Δασαρχείο Ξάνθης και Σταυρούπολης.

Επιπλέον πρόβλημα όμως αποτελεί και το γεγονός ότι εξαιτίας αυτής της περιορισμένης διαθεσιμότητας, στο χωριό Γλαύκη προμηθεύτηκαν καυσόξυλα μόλις οι 90 από τους 180 δικαιούχους.

Η περιοχή του Δήμου Μύκης είναι μια περιοχή όπου ο χειμώνας διαρκεί περίπου 5 με 6 μήνες, ενώ οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές, φτάνοντας μέχρι και τους – 15°C.

Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Πολιτικών που δημιούργησαν την ενεργειακή φτώχεια την οποία βιώνουν με μεγάλη ένταση την περίοδο του χειμώνα, τα λαϊκά νοικοκυριά ιδιαίτερα των ορεινών περιοχών, όπου λόγω των σταθερά χαμηλών θερμοκρασιών η εξασφάλιση της θέρμανσης είναι βασικό ζήτημα για την επιβίωση τους.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να διαθέσει αυξημένες πιστώσεις στο Δασαρχείο Ξάνθης ώστε να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα καυσόξυλα, για να καλυφτούν οι ατομικές ανάγκες όλων των κατοίκων του Δήμου Μύκης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ
Γιάννης Δελής

Σχετικά Άρθρα