Κόμματα Τελευταία Νέα

Ερώτηση για τον χώρο φιλοξενείς προσφύγων στην Καβάλα θέτει το ΚΚΕ

Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εθνικής Άμυνας. Θέμα: Σοβαρά προβλήματα στο χώρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην πόλη της Καβάλας.

Το εγκαταλειμμένο νταμάρι στην ανατολική είσοδο της πόλης της Καβάλας, όπου «αξιοποιείται» ως καταυλισμός προσφύγων, δεν διασφαλίζει ούτε στο ελάχιστο αξιοπρεπείς συνθήκες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Με αποτέλεσμα στο χώρο φιλοξενίας να υπάρχουν συσσωρευμένα προβλήματα

Η διαμονή των 300 εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών, οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά κάθε ηλικίας, γίνεται μέσα σε αντίσκηνα. Πλησιάζοντας ήδη στο καλοκαίρι η στέγαση και διαβίωση τους σε σκηνές, εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες, χωρίς σημεία σκίασης, θα γίνεται ολοένα και πιο αφόρητη και επικίνδυνη από άποψη υγείας. Επιβάλλεται συνεπώς η διάλυση του καταυλισμού και μεταφορά των προσφύγων σε στεγασμένο και με κατάλληλες υποδομές χώρο.

Δεν υπάρχει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και διερμηνείς καθιστώντας έτσι την επικοινωνία δύσκολη, ενώ η σίτιση είναι ανεπαρκέστατη.

Επιβάλλονται άμεσες ενέργειες των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρουν, ώστε:

Να ανατραπούν οι αποφάσεις που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα και να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνησή τους στις χώρες τελικού προορισμού τους.

Για όσο διάστημα φιλοξενηθούν προσωρινά στην Ελλάδα, να εξασφαλισθούν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και συγκεκεκριμένα:

Να μεταφερθούν όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, από το εγκαταλειμμένο νταμάρι με τις σκηνές, σε κατάλληλα διαμορφωμένο κατάλυμα για διαβίωση με μόνιμο και επαρκές αριθμητικά ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με ευθύνη αποκλειστικά των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.

Να εξασφαλισθεί η σίτισή τους με επαρκή και κατάλληλα γεύματα.

Να διασφαλιστεί νομική αρωγή για τη δυνατότητα άσκησης των δικαιωμάτων διεθνούς προστασίας από τους πρόσφυγες που διώκονται ή προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίων.

Να διατεθούν διερμηνείς για να είναι δυνατή η επικοινωνία με τους φιλοξενούμενους.

Οι βουλευτές
Σάκης ΒαρδαλήςΓιάννης Δελής

 

Σχετικά Άρθρα