Επιστολές

«ΕΠΙ ΓΗΣ ΕΙΡΗΝΗ, ΕΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙΣ ΕΥΔΟΚΙΑ» του Θανάση Μουσόπουλου

ΠΥΡΗΝΙΚΑ VS ΕΙΡΗΝΗ

Του Θανάση Μουσόπουλου

 Αυτές τις μέρες ανακοινώθηκε ότι το φετινό Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στην οργάνωση «Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων» (ICAN – International Campaign to Abolish Nuclear Weapons).

 Η ICAN αυτοχαρακτηρίζεται ένας συνασπισμός μη κυβερνητικών οργανώσεων βάσης σε περισσότερες από 100 χώρες. Δημιουργήθηκε στην Αυστραλία και εγκαινιάσθηκε επισήμως το 2007 στη Βιέννη.

 Μετά την ανακοίνωση της βράβευσης η επικεφαλής της οργάνωσης δήλωσε:

«Τα πυρηνικά όπλα είναι παράνομα. Η απειλή να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα είναι παράνομη (…) και πρέπει να σταματήσουν» (Μπέατρις Φιν).

 Υποδέχθηκε την είδηση με ένα μήνυμα προς τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

 Αναμφίβολα, στις μέρες μας αυτοί οι δύο «ηγέτες» εκπροσωπούν το βαθύτατο τρόμο και φόβο του ανθρώπου όπου γης για μια πυρηνική καταστροφή, ένα ολοκαύτωμα ανάλογο των τραυματικών εμπειριών στο Ναγκασάκι και στην Χιροσίμα. Η επικεφαλής του ICAM τόνισε με έμφαση ότι «θα χρησιμοποιήσει την επιτυχία του Νόμπελ για να ασκήσει πίεση σε όσες περισσότερες χώρες μπορεί ώστε να υπογράψουν και να επικυρώσουν την συνθήκη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την κατάργηση των Πυρηνικών όπλων, η οποία υιοθετήθηκε τον περασμένο Ιούλιο από 122 κράτη-μέλη, αλλά αγνοήθηκε από χώρες που κατέχουν πυρηνικό οπλοστάσιο όπως οι ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία, απείχαν από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία».

 Εβδομήντα δύο χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, το Νόμπελ αυτό τιμά μια μη κυβερνητική οργάνωση που πίεσε για την υιοθέτηση μιας ιστορικής συμφωνίας για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων και έστειλε ένα μήνυμα στις πυρηνικές δυνάμεις να ξεκινήσουν «σοβαρές διαπραγματεύσεις» για να εξαλείψουν το οπλοστάσιό τους.

 «Πρόκειται για μια φοβερή αναγνώριση του έργου που έχουν κάνει οι ακτιβιστές στη διάρκεια των ετών και κυρίως οι Hibakusha» (οι επιζώντες των ατομικών βομβών στην Ιαπωνία) «Οι μαρτυρίες τους ήταν κρίσιμης σημασίας, κρίσιμες για την εκπληκτική αυτή επιτυχία».

«Είμαστε περήφανοι που διαδραματίσαμε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία της (…) Κάθε κράτος που επιζητεί έναν πιο ειρηνικό κόσμο, χωρίς πυρηνική απειλή θα πρέπει να υπογράψει και να επικυρώσει αυτή την κρίσιμης σημασίας συμφωνία χωρίς καθυστέρηση», τονίζει η ICAN. «Ο αφοπλισμός δεν είναι ένα όνειρο, αλλά μια έκτακτη ανθρωπιστική ανάγκη», υπογραμμίζει η οργάνωση.

«Μία μόνο πυρηνική βόμβα που θα εκρήγνυτο σε μια μεγάλη πόλη θα μπορούσε να σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους. Η χρήση δεκάδων ή εκατοντάδων τέτοιων βομβών θα αναστάτωνε ριζικά το παγκόσμιο κλίμα, θα επέφερε έναν γενικευμένο λιμό», προειδοποιεί η ICAN στον ιστότοπό της.

 Η βράβευση με το Νόμπελ Ειρήνης μιας οργάνωσης ευαισθητοποιημένων πολιτών, αντρών και γυναικών, του πλανήτη είναι πέρα από όλα τα άλλα η καλύτερη επιβεβαίωση του Χριστουγεννιάτικου μηνύματος:

«Επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία».

[Αξίζει να αναζητήσετε και παρακολουθήσετε την τελετή απονομής Νόμπελ Ειρήνης, διάρκεια 1.37’]

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΞΑΝΘΗ, ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2017

 

Σχετικά Άρθρα