slider Τελευταία Νέα

Επιβεβαιωμένο επεισόδιο στην Ρω

«Στις 22.28 αρχιφύλακας του φυλακίου στη Ρω αντιλήφθηκε θόρυβο ερχόμενο από ανατολικά προς τα δυτικά και, αφού ενημέρωσε, πήρε εντολή να ρίξει προειδοποιητικά τροχιοδεικτικά πυρά σε ασφαλή κατεύθυνση. Αφού έριξε για μερικά λεπτά, το ελικόπτερο αποχώρησε».

Με αυτά τα λόγια, στέλεχος του Γενικού Επιτελείου Στρατού περιέγραψε στο zougla.gr το χθεσινοβραδινό επεισόδιο στη νήσο Ρω. Είχε προηγηθεί η πληροφορία ότι τουρκικό ελικόπτερο, ενδεχομένως της Ακτοφυλακής, πραγματοποίησε χαμηλή πτήση πάνω από το ακριτικό νησί.

Σύμφωνα με πληροφορίες κύκλων του Πενταγώνου, το ελικόπτερο φέρεται να μην είχε παραβιάσει τον εθνικό εναέριο χώρο. Την πληροφορία επιβεβαιώνει στο zougla.gr και ανώτερη πηγή του ΓΕΕΘΑ. Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως η αντίδραση του ελληνικού φυλακίου επί της νήσου Ρω υλοποιήθηκε βάσει των προβλεπομένων κανόνων εμπλοκής και βεβαίως έπειτα από άνωθεν εντολή.

Προκύπτει, ωστόσο, το εξής: το ελικόπτερο δεν αναγνωρίστηκε ασφαλώς λόγω και του σκότους και η ακαριαία αντίδραση οφείλεται στον ήχο, για αυτόν τον λόγο και τα τροχιοδεικτικά πυρά εβλήθησαν προς ασφαλή κατεύθυνση, δηλαδή όχι επί του στόχου. Συμπεραίνεται πως οι παραμεθόριες μονάδες έχουν λάβει σαφείς εντολές που περιγράφονται από κανόνες εμπλοκής στο πλαίσιο του καθεστώτος υψηλής ετοιμότητας στο οποίο βρίσκονται την τελευταία περίοδο.

Επισημαίνεται πως αργότερα το πρωί της Τρίτης επιβεβαιώθηκαν και επίσημα οι πληροφορίες του zougla.gr που αναρτήθηκαν από νωρίς το πρωί σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες εξελίχθηκε το επεισόδιο στη Ρω. Η επιβεβαίωση προήλθε από επίσημο σήμα της ΑΣΔΕΝ, το οποίο σημειώνει πως το ελικόπτερο εντοπίστηκε μόνο ακουστικά. Συγκεκριμένα, στο σήμα αναφέρεται: «Το ελικόπτερο έγινε αντιληπτό μόνο ακουστικά και έγινε χρήση προειδοποιητικών πυρών σε ασφαλή τομέα».

Πηγή zoygla.gr

Σχετικά Άρθρα