slider Κοινωνία Τελευταία Νέα

Επίπονες εργασίες αυτόν τον καιρό στον Αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων από την τοπική Εφορία Αρχαιοτήτων

Σύμφωνα με την κα Κωνσταντίνα Καλλιντζή Αρχαιολόγο του μουσείου Αβδήρων “Η θερινή περίοδος επιστημονικών δραστηριοτήτων της Εφορείας έχει ήδη αρχίσει. Μελετητές και συνεργάτες, ένας – ένας καταφθάνουν για να μελετήσουν αρχαιολογικό υλικό από τα Άβδηρα ή για να υλοποιήσουν μαζί μας διάφορα προγράμματα.

Ήδη το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου ήταν εδώ η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του New Bbrunswick του Καναδά Μαρία Παπαιωάννου με δύο φοιτητές της για να μελετήσουν την κεραμική και τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο εσωτερικό ενός κτηρίου που είχε ανασκάψει ο Δ. Λαζαρίδης στη δεκαετία του 1960 και εγώ στη δεκαετία του 1990.

Τώρα βρίσκεται στο μουσείο η Παρασκευή Μότσιου που ετοιμάζει τη διδακτορική της διατριβή με θέμα τις πολλές χιλιάδες μικροσκοπικών αγγείων (υδρισκών) που βρέθηκαν στο ιερό της Δήμητρας – ανασκαφή της δεκαετίας του 1980 που έγινε από την Χάιδω Κουκούλη-Χρυσανθάκη και την Χρυσηίδα Σαμίου.

Τη Δευτέρα ξεκινά το μεγάλο πρόγραμμα της Εφορείας με την επιφανειακή έρευνα και με συνεργάτες την καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Ευρυδίκη Κεφαλίδου και τον ερευνητή του Πανεπιστημίου του Νόττιγχαμ Μερκούρη Γεωργιάδη. Μια πλειάδα φοιτητών θα πλαισιώσουν την έρευνα κάνοντας την πρακτική τους και μυούμενοι στα κάθε είδους μυστικά της αρχαιολογίας.

Και έπεται συνέχεια, μέχρι τα μέσα του Σεπτεμβρίου.

Η μεταανασκαφική εργασία είναι επίπονη, απαιτεί γνώσεις, υπομονή, επιμονή και μέθοδο. Τα ευρήματα καταγράφονται, φωτογραφίζονται, σχεδιάζονται, καταλογογραφούνται σε βάσεις δεδομένων, συγκρίνονται με άλλα παράλληλα, κλπ. Έτσι γίνεται δυνατή η ταύτιση και η χρονολόγησή τους, τα δύο πρώτα και απαραίτητα βήματα που θα οδηγήσουν σε συνθετικές εργασίες για την κατανόηση του παρελθόντος.

Οι περισσότερες δουλειές που θα γίνουν το καλοκαίρι αυτό είναι τέτοιου είδους”.

Σχετικά Άρθρα