Οικολογία Τελευταία Νέα

Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Μετανάστευσης Ψαριών στην Ξάνθη

Toxotes Dam_DSC_0053 final copy

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης Ψαριών που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 24 Μαΐου, ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου, Βιστωνίδας- Ισμαρίδας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ), διοργάνωσετην Πέμπτη 22 Μαΐου εκπαιδευτική δράση στο Φράγμα των Τοξοτών στην οποία συμμετείχαν η Ε’ τάξη του 12ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας και η Ε’ τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης, στα οποία είχε ήδη πραγματοποιηθεί ενημέρωση από τους Βιολόγους του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκηςκα. Ευτέρπη Πατετσίνη και κ. Ναπολέοντα Πιάκη.

Στην δράση παραβρέθηκε η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιάς Εκπαίδευσης της ΠΕ Καβάλας, κα. Ειρήνη Σιώκη.Ο Δρ. Μάνος Κουτράκης, Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου, Βιστωνίδας- Ισμαρίδας και Τακτικός ερευνητής του ΙΝΑΛΕ ενημέρωσε εκπαιδευτικούς και μαθητές για τη μετανάστευση των ψαριών, τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει, καθώς και για τα εμπόδια που συναντούν τα ψάριακαι Δρ. Αργύρης Καλλιανιώτης, διευθυντήςτου ΙΝΑΛΕαπηύθυνε χαιρετισμό σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, ενώ μίλησε και για το έργο του ΙΝΑΛΕ.

Στη συνέχεια έγινε επίδειξη της μεθόδου συλλογής δειγμάτων ψαριών από το ποτάμι, με την ηλεκτραλιεία από το επιστημονικό προσωπικό του ΙΝΑΛΕ, σύμφωνα με την οποία τα ψάρια συλλέγονται αναισθητοποιημένα, χωρίς να χρειαστεί η θανάτωσή τους. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκανμετρήσεις των φυσικοχημικών παραμέτρων του ποταμού Νέστου στο συγκεκριμένο σημεία από το επιστημονικό προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας- Ισμαρίδας.

Τα ψάρια που συλλέχθηκαν, εκτέθηκαν σε γυάλες, ώστε να τα δουν οι μαθητές, έγινε αναγνώριση των διαφορετικών ειδών από τους ιχθυολόγους του ΙΝΑΛΕ και μετρήσεις μορφολογικών στοιχείων και πιο συγκεκριμένα, του βάρους και του μήκους αυτών. Τα ψάρια φωτογραφήθηκαν από τα παιδιά και κατόπιν απελευθερώθηκαν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Επιπλέον, οι μαθητές έπαιξαν το διαδραστικό παιχνίδι «το φιδάκι», με θέμα τη μετανάστευση των ψαριών και πραγματοποιήθηκε συμβολικός καθαρισμός της περιοχής.

Τέλος, οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης διάβασαν ψήφισμα της τάξης τους, με θέμα το αίτημα κατασκευής περάσματος για τα ψάρια (σκάλα) στο Φράγμα των Τοξοτών.

Σχετικά με το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης:

Το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, όπως ορίστηκε το 2008 με την Κ.Υ.Α 44549 (Φ.Ε.Κ. 497/Δ/17-10-2008), περιλαμβάνει τις προστατευόμενες περιοχές των υγροτόπων Δ. Νέστου, Λ. Βιστωνίδας, Λ. Ισμαρίδας και της ευρύτερης περιοχής τους, με χερσαία και υδάτινη συνολική έκταση 726.000 στρέμματα περίπου.

Το υγροτοπικό σύμπλεγμα του Εθνικού Πάρκου είναι ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας , λόγω της μεγάλης έκτασής του και της μεγάλης βιολογικής, αισθητικής, επιστημονικής, γεωμορφολογικής και παιδαγωγικής του αξίας. Σκοπός του Εθνικού Πάρκου είναι η αποτελεσματική προστασία των οικοτόπων και των σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας που ενδημούν και αναπαράγονται στην περιοχή.

Οι κύριοι σκοποί του Φορέα Διαχείρισης είναι:

Η διατήρηση των φυσικών πόρων και της βιοποικιλότητας.

Η αποκατάσταση και η διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας.

Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών της περιοχής.

Η τοπική ανάπτυξη ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Η περιβαλλοντική εκπαίδευση και η ανάπτυξη του οικοτουρισμού.

Η κοινωνική, οικονομική και η πολιτιστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Εμείς τα παιδιά της Ε΄τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης

Σας ζητάμε να πραγματοποιήσετε την κατασκευή της σκάλας στο φράγμα των Τοξοτών. Θα μπορέσουμε έτσι να διευκολύνουμε την επικοινωνία των ψαριών της πάνω και κάτω πλευράς.

Ένα φράγμα ατέλειωτο χωρίζει ένα ποτάμι στα δύο, πολλά είδη ψαριών δυσκολεύονται να μεταναστεύσουν λόγω του φράγματος. Αποκομμένοι πληθυσμοί ψαριών βρίσκονται από την μία και από την άλλη πλευρά του.

Έτσι θα αναπαραχθούν τα είδη διαφ΄ρων ψαριών. Δεν είναι κάτι πολύ δύσκολο…..

ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ!

Πέμπτη Τάξη

2 ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα