Κοινωνία Τελευταία Νέα

Εναρκτήρια συνάντηση του έργου AGROLESS, στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδα- Βουλγαρία 2007-2013

AGRO LESS 2 AGRO LESS 1

Την Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση του έργου «AGRO LESS- Κοινές στρατηγικές καθοδηγούμενης άσκησης  αγροτικών δραστηριοτήτων για την εφαρμογή χωρικά διαφοροποιημένης γεωργίας μειωμένων εισροών», το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδα – Βουλγαρία 2007-2013.

Με την έναρξη της συνάντησης πραγματοποιήθηκαν σύντομες τοποθετήσεις από τους παρευρισκόμενους αιρετούς εκπροσώπους. Ο κ. Σταύρος Βαβίας Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος καλωσόρισε τους εταίρους του έργου AGROLESS, τονίζοντας τα άμεσα οφέλη από την συμμετοχή της ΠΑΜ-Θ στο συγκεκριμένο έργο καθώς και τις απαιτήσεις του έργου σε επίπεδο τεχνογνωσίας. Εν συνεχεία ο κ. ΚαδίρΙσόβ, Νομάρχης Χάσκοβο, πήρε το λόγο και ανέλυσε με τη σειρά του τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εταίροι για να φέρουν εις πέρας το σημαντικότατο αυτό έργο ενώ ο Νομάρχης του Κίρτζαλι, κ. ΜπίσερΝικόλοβ  διαβεβαίωσε με τη σειρά του ότι οι Βούλγαροι εταίροι θα αναλάβουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ανταποκριθούν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την αναλυτική παρουσίαση των δραστηριοτήτων του έργου από τον Επικεφαλής Εταίρο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και με συζήτηση των εκπροσώπων των συμμετεχόντων φορέων ανά πακέτο εργασίας και δράση.

Στόχος του έργου, είναι η υιοθέτηση στην διασυνοριακή περιοχή ενός στρατηγικού πλαισίου αναφοράς υποστήριξης του αγροτικού πληθυσμού για την εφαρμογή γεωργίας ακριβείας μέσω καθοδηγούμενης άσκησης των γεωργικών δραστηριοτήτων (λίπανσης, άρδευσης και φυτοπροστασίας), τη μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον και τη μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Στο έργο συμμετέχουν εννιά φορείς από τη διασυνοριακή περιοχή της Ελλάδας – Βουλγαρίας. Από την Ελληνική πλευρά συμμετέχουν: η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Επικεφαλής Εταίρος), η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης δια της αρμόδιας Διεύθυνσης Υδάτων, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος. Από τη Βουλγαρία αντιστοίχως συμμετέχουν: η Νομαρχία Χάσκοβο, η Νομαρχία Κίρτζαλι, ο Σταθμός Αγροτικής Έρευνας Κίρτζαλι, ο Δήμος Λιούμπιμετς και το Ίδρυμα «Akademia BG».

Σχετικά Άρθρα