slider Μειονότητα Τελευταία Νέα

Ελλάδα 2017! Γέφυρες καταρρέουν σαν να ήταν φτιαγμένες από σπιρτόκουτα!

Ο λόγος για τη γέφυρα στην Ε.Ο. Κομοτηνής-Ιάσμου-Ξάνθης και συγκεκριμένα, στο σημείο μεταξύ Πολυάνθου και Ιάσμου, στον ποταμό Κομψάτο. Μια γέφυρα για την οποία είχαν γίνει επανειλημμένως παρατηρήσεις και είχαν εκφραστεί ανησυχίες από τους κατοίκους των γύρω περιοχών, οι οποίοι ένιωθαν τους κραδασμούς της γέφυρας να γίνονται όλο και πιο έντονοι, καθώς τη διέσχιζαν με τα οχήματά τους. Ήταν φανερό ότι η συντήρησή της , έπρεπε να γίνει άμεσα.

Ερωτώ, η πολιτεία γιατί κωφεύει πάντα; Τα προβλήματα υπάρχουν μπροστά στα μάτια μας κι εμείς τα κλείνουμε, ελπίζοντας ότι δε θα οδεύσουν προς το χειρότερο ή πως θα λυθούν από μόνα τους, αποφεύγοντας οποιαδήποτε ευθύνη. Δε λύνονται  όμως κύριοι, γίνονται μεγαλύτερα!  Από τύχη δε θρηνήσαμε κάποιον συνάνθρωπό μας!

Γιατί θα πρέπει μια κατάσταση να φτάσει στο απροχώρητο για να ενεργήσουμε; Γιατί θα πρέπει μια γέφυρα ή ένα οποιοδήποτε άλλο έργο, να φτάσει στα πρόθυρα κατάρρευσης, για να ευαισθητοποιηθούμε  ή να καταστραφεί  ολοσχερώς, για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα;

«Θα τη φτιάχναμε», «Ήταν στα σχέδια» και άλλες τόσες χιλιοειπωμένες δικαιολογίες και κούφιες υποσχέσεις. Το «Θα» δεν χτίζει, δεν πράττει και σίγουρα δεν προλαμβάνει καταστάσεις όπως αυτή. Πόσο λυπηρό, πόσο απογοητευτικό και ντροπιαστικό, να συνειδητοποιεί κανείς την ανικανότητα των στελεχών των αρμοδίων υπηρεσιών να πράξουν τα αυτονόητα, να πράξουν αυτά,  για τα οποία το ελληνικό κράτος τους πληρώνει.

Προσωπικά έχω πολλάκις κάνει παρατηρήσεις για παρόμοια έργα, τα οποία είχαν την ίδια ακριβώς κατάληξη.  Η απάντηση που λάμβανα από όλους τους  ιθύνοντες  ήταν πως λειτουργούσαν πάντα σύμφωνα με τις προδιαγραφές της μελέτης του έργου , αποποιούμενοι οποιασδήποτε ευθύνης  για τις καταστροφές.

Έχει αποδειχθεί περίτρανα  εκ του αποτελέσματος κύριοι, οτί καμία προδιαγραφή δεν τηρείται, κανένας έλεγχος δεν γίνεται  ορθά(αφού γίνεται εξ αποστάσεως και όχι ιδίοις όμμασι)  ή ότι προφανώς οι προδιαγραφές  αυτές είναι επιεικώς ανεπαρκείς! .

Είναι καιρός επιτέλους  να επιβληθούν κυρώσεις, είναι καιρός να σταματήσει  η ύπαρξη του θεσμού των «βολεμένων» σε θέσεις -υψηλές ή μη- τις οποίες δεν είναι άξιοι να υπηρετούν .

ΞΑΝΘΗ  11 Σεπτέμβριου

Περιφερειακός Σύμβουλος

Α’ Αντιπρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης

ΧΑΤΖΗΓΚΕΝΕ ΙΡΦΑΝ

Σχετικά Άρθρα