slider Αγροτικά Τελευταία Νέα

ΕΛΓΑ, ελληνοποιήσεις και εξαγωγές στο επίκεντρο του ΔΣ του ΣΑΣΟΕΕ

Οι μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν οι έντονες και συνεχείς βροχές και χαλαζοπτώσεις του διμήνου Ιουνίου-Ιουλίου σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις σε όλη την Ελλάδα, αποτέλεσαν ένα από τα βασικά ζητήματα τα οποία συζητήθηκαν στο διοικητικό συμβούλιο του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου στα γραφεία του Συνδέσμου στην Αθήνα.

Υπογραμμίστηκε μεταξύ άλλων ότι, οι λειτουργικές δαπάνες του ΕΛΓΑ θα πρέπει να καλύπτονται – όπως προβλέπεται στο Ν.3877/2010 – από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όλοι οι πόροι του Οργανισμού να κατευθύνονται για την άμεση αποζημίωση των καταστροφών που πλήττουν τον αγροτικό κόσμο της χώρας.

Ο ΣΑΣΟΕΕ θεωρεί ακόμη επιτακτική την αλλαγή του Κανονισμού Αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, καθώς επίσης και την κυρίαρχη παρουσία των εκπροσώπων των αγροτών στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΛΓΑ, καθώς σήμερα δεν υπάρχει καν εκπροσώπησή τους παρότι η λειτουργία του Οργανισμού βασίζεται αποκλειστικά στις δικές τους εισφορές!

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που συζητήθηκε στο ΔΣ, αφορούσε τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κτηνοτροφία, καθώς η παντελής έλλειψη ελέγχων από την Πολιτεία έχει εντείνει το ζήτημα των ελληνοποιήσεων, εξέλιξη η οποία πλήττει τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα αλλά και τον Έλληνα καταναλωτή.

Είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν οι έλεγχοι και να γίνουν ισοζύγια από τον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» σε όλο το κύκλωμα διακίνησης των προϊόντων της κτηνοτροφίας, στο γάλα και στη φέτα, προκειμένου να προστατευθούν τα ελληνικά προϊόντα και το εισόδημα των Ελλήνων  κτηνοτρόφων και των Ελλήνων αγροτών και να γίνει μια περαιτέρω, πιο δυναμική προσπάθεια προώθησής τους στην αγορά.

Στο πλαίσιο προώθησης των αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές, ο ΣΑΣΟΕΕ προγραμματίζει συναντήσεις με τους αρμόδιους εξαγωγικούς φορείς, καθώς επίσης και επίσκεψη κλιμακίου του Συνδέσμου σε Εμπορικούς ακολούθους ξένων χωρών στην Ελλάδα, με στόχο την προώθηση των ιδιαίτερα ποιοτικών ελληνικών αγροτικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο.

Σχετικά Άρθρα