Κοινωνία Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

«Είμαι άνθρωπος, είμαι εθελοντής»

 programma per (1) programma per

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1o Ανοιχτό Φόρουμ που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με τίτλο «Συνεργάζομαι για τις ευπαθείς ομάδες. «Είμαι άνθρωπος, είμαι εθελοντής», την Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015 στο Ξενοδοχείο Elisso στην Ξάνθη, ως Επικεφαλής Εταίρος του έργου Joint strategy for the social protection of vulnerable social groups» / Κοινή στρατηγική για την κοινωνική προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και ακρωνύμιο ‘’GIMMIE SHELTER’’, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013.

Η εκδήλωση στόχο είχε να παρουσιάσει το έργο που υλοποιεί η Περιφέρεια, να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο στο θέμα της προστασίας των ευπαθών ομάδων, της πρόληψης και καταπολέμησης του φαινομένου εκμετάλλευσης και εμπορίας παιδιών στις περιοχές συνεργασίας των δυο χωρών και να ενεργοποιήσει εθελοντές.

Την έναρξη των εργασιών πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμων, τονίζοντας την σπουδαιότητα έργων κοινωνικής προστασίας και τον ρόλο της εκκλησίας στην προστασία των ευπαθών ομάδων   ενώ ακολούθησε χαιρετισμός από τον κ. Χρήστο Γεωργιτσόπουλο, θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Απασχόλησης και Κοινωνικής Συνοχής, Πρόνοιας, ΑμΕΑ και Δημόσιας Υγείας και από τον κ. Κώστα Ζαγναφέρη, Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το έργο οπό τον Διαχειριστή και προϊστάμενο της Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Ξάνθης, κ. Λάμπρο Τσούργιαννη και ακολούθησε παρουσίαση των εξειδικευμένων δράσεων από την κα Βαλμπόνα Χυστούνα του «Κοινωνικού Δικτύου ΑΡΣΙΣ», τον κ. Andrian Petrov, Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Διοίκησης του Σμόλιαν, κα Αλατζά Κυριακή, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ «Η ΣΤΗΡΙΞΗ» και την κα Αφροδίτη Καρελιάδου, Πρόεδρος Κ. Καραθεοδωρή Α.Ε., και οι οποίοι εκπροσωπούν το εταιρικό σχήμα του έργου.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο κ. Χρήστος Πάρτσιας, από το Τμήμα Επιστημονικοτεχνικής Υποστήριξης & Υλοποίησης Προγραμμάτων του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης ΑΜΘ.

Το δεύτερο μέρος άνοιξε με ομιλία που απηύθυνε ο κ. Γιώργος Μπασδάρης, ως εκπρόσωπος των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος με θέμα «Η έννοια του εθελοντισμού στο πλαίσιο στήριξης των ευπαθών ομάδων. Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών στο πλαίσιο της δικτύωσης Φορέων και ΜΚΟ της ΑΜΘ. Οι καλεσμένοι είχαν την δυνατότητα να εγγραφούν εθελοντικά και να συμβάλλουν στο έργο ενισχύοντας το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας της «ΣΤΗΡΙΞΗΣ».

Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή πολλών εθελοντικών οργανώσεων και ΜΚΟ από όλη την περιφέρεια γεγονός που αποδεικνύει την ευαισθησία και το ενδιαφέρον για συλλογικές και συντονισμένες προσπάθειες.

Ως συμπέρασμα των εργασιών του Β’ μέρους, καταγράφηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός Περιφερειακού Δικτύου Εθελοντικών Οργανώσεων, ΜΚΟ και εμπλεκόμενων υπηρεσιών, με σκοπό την αποτελεσματικότερη συνεργασία και σύμπραξη των φορέων. Υπάρχουν οι δυνατότητες μέσω από τις δράσεις του έργου να υλοποιηθεί αυτή η πρωτοβουλία, η οποία θα αποσκοπεί στην ανάπτυξη περαιτέρω ενεργειών που θα συντελέσουν στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης σε περιφερειακό επίπεδο. Η Περιφέρεια Α.Μ.Θ ως επικεφαλής του έργου προτίθεται να αναλάβει και να συντονίσει την προσπάθεια αυτή εν όψει και της υλοποίησης των προγραμμάτων επισιτιστικής βοήθειας καθώς επίσης το Δίκτυο αυτό, μπορεί να αποτελέσει το υπόβαθρο για το αποτελεσματικότερο σχεδιασμό της Νέας Προγραμματικής Περιόδου για τα αντίστοιχα προγράμματα.

Σχετικά Άρθρα