sliderΑστυνομικάΤελευταία Νέα

Δύσκολα θα μπορεί πλέον να ακούει κάποιος τις συχνότητες της Αστυνομίας. Η ΕΛΑΣ αποκτά το SEPURA

Τέλος φαίνεται ότι θα μπει στην άκρως επικίνδυνη «συν ακρόαση» των επικοινωνιών της Ελληνικής Αστυνομίας από τους κακοποιούς, αφού ένα νέο σύστημα ραδιοεπικοινωνίας το ονομαζόμενο SEPURA θα χρησιμοποιεί από εδώ και στο εξής η ελληνική αστυνομία.

Μετά από 3 χρόνια προσπαθειών οριστικοποιήθηκε η σύμβαση με την αγγλική εταιρία, και εκτός από τις ασφαλείς κωδικοποιημένες συνομιλίες μέσω ασυρμάτου, το νέο σύστημα δίνει τη δυνατότητα στους επιτελείς που βρίσκονται στο κέντρο επιχειρήσεων να βλέπουν πού ακριβώς βρίσκεται στην Αττική κάθε περιπολικό και άρα να έχουν πλήρη και σαφή εικόνα των αστυνομικών δυνάμεων.

Η σύμβαση του προηγούμενου συστήματος κωδικοποιημένων επικοινωνιών γνωστό και ως TETRA, είχε λήξει το 2004. Από τότε η ΕΛΑΣ είχε επιστρέψει στο παλιό αναλογικό σύστημα επικοινωνιών με αποτέλεσμα μέλη εγκληματικών οργανώσεων να έχουν εφοδιαστεί με ασυρμάτους (που κοστίζουν 30 μέχρι 50 ευρώ) και να παρακολουθούν τις συχνότητες της αστυνομίας. Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις που είτε χρησιμοποιούσαν τους ασυρμάτους για να ακούν πού βρίσκονται τα περιπολικά και τι εντολές παίρνουν, είτε πολλές φορές ακόμα και να παρεμβαίνουν στις συχνότητες και να κάνουν «χιούμορ»!!!

Το SEPURA, από το Νοέμβριο του 2017 θα καλύψει αρχικά το 99% της Αττικής και σταδιακά αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιφέρειες της χώρας.

Σχετικά Άρθρα