slider Μειονότητα Τελευταία Νέα

Δυσαρεστιμένη η “Τουρκική Ένωση Ξάνθης” για το νέο νομοσχέδιο… δείτε τι λέει στην επίσημη ανακοίνωσή της

Εμπόδιο λόγω εθνικής ασφάλειας για την εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΔΑΔ σχετικά με τις ενώσεις περιλαμβανόμενοι στα ονόματα “Τουρκική” στην Ελλάδα

 

Χαλίτ Χαμπίπογλου: Η νέα νομοθεσία σαφώς δείχνει ότι η τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης δεν αποτελεί μέρος του πλούτου της Ελλάδας αλλά μια απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας.

 

Οι αποφάσεις του  Ευρωπαϊκού Δικαστηριού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) κατά της Ελλάδος  για των ενώσεων που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες που ζουν στην Ελλάδα μετά τις τροποποιήσεις του νόμου που θα επέτρεπαν την εφαρμογή από τα ελληνικά εθνικά δικαστήρια  ψηφίστηκε στη Γενική Συνέλευση στις 10 Οκτωβρίου 2017. Τον Σεπτέμβριο του 2017, οι τροποποιήσεις στο σχέδιο νόμου σχετικά με την απόσυρση του σχεδίου νομοθετικής τροπολογίας λόγω αντίδραση των κομμάτων και με τις  νέες τροποιήσεις οι τέσσεροι μειονοτικοί βουλευτές της Θράκης καταψήφισαν την τροπολογία  με αιτιολογία ότι δεν ανοίγει το δρόμο  των  μειονοτικών  ενώσεων.

 

Γνωστό ως  νόμος που θα οδηγήσει στην επίσημη εκπροσώπηση της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης (ΤΕΞ)από τα ελληνικά μέσα , καθώς και  μαζί με την Τουρκική Ένωση της Ξάνθης και το Πολιτιστικό Σύλλογο Τούρκικων Γυναικών Νομού Ροδόπης  και του Συλλόγου Νεολαίας Μειονότητας Νομού Έβρο με τις αποφάσεις της ΕΔΑΔ που καταδίκασε την Ελλάδα, μετά την απόσυρση της τροποποίησης της νομοθεσίας που πρόβλεπε την εφαρμογή από τα ελληνικά δικαστήρια στις 19 Σεπτεμβρίου 2017 με την σκληρή αντίδραση των κοινοβουλευτικών πολιτικών κομμάτων, το Υπουργείο Δικαιοσύνης πραγματοποίησε νέες τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τους περιορισμούς που περιβάλλονται στο νομοσχέδιο  «εθνική ασφάλεια», «δημόσια ασφάλεια» και «ελευθερία τρίτων» η εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη και τη μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα δυσχεραίνεται. Με τη νέα τροπολογία , οι τουρκικές ενώσεις που θα δημιουργηθούν στη Δυτική Θράκη υπο όροι  να μην ”απειλούν την κρατική ασφάλεια” ούτε να ”παραβιάζουν τις διεθνείς συμφωνίες”.

 

Ως αποτέλεσμα της νέας νομοθεσίας για την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης, οι αντιπρόσωποι ΣYRIZA Αϊχάν  Καρά Γιουσούφ, Μουσταφά Μουσταφά ,Χουσειν Ζεϊμπέκ και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ιλχάν Αχμέτ καταψήφισαν την τροπολογία στο Κοινοβούλιο επειδή με τη νέα τροπολογία προσπάθησαν να αποτρέψουν την εφαρμογή των αποφάσεων μαζί με τον όρο της εθνικής ασφαλείας εισάγουν πολλούς άλλους όρους.

 

Σχετικά με το θέμα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπογλου : ”Μετά την σκληρή αντίδραη των πολιτικών κομμάτων μάλιστα σε ρατσιστική διάσταση του νομοσχεδίου, το νέο νομοθετικό σχέδιο ικανοποιεί τα πολιτικά κόμματα ,  αλλά αποτελεί πλήρη απογοήτευση για την Τουρκική κοινωνίας της Δυτικής Θράκης και συνοψίζει τη στάση της χώρας απέναντι στις εθνικές μειονότητες . Οι συνθήκες εθνικής ασφάλειας και δημόσιας ασφάλειας στη νέα νομοθεσία δείχνουν σαφώς ότι η τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης δεν αποτελεί μέρος του πλούτου της χώρας αλλά  ως μια απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Με αυτό το πολιτικό σχεδιασμό της χώρας είναι αδύνατο να μιλήσουμε για την μειονότητα ότι η χώρα είναι δημοκρατική  και κράτος δικαίου . Δυστυχώς, το ελληνικό κοινοβούλιο, που έπρεπε να εκπροσωπήσει ολόκληρο τον λαό, δεν δημιουργήσε δικαιοσύνη για όλους και, εν τούτο το Κοινοβούλιο έμεινε από την δημοκρατική εξέταση.”

 

* στην φωτογραφία οι μειονοτικοί βουλευτές της Θράκης

Σχετικά Άρθρα