Αγροτικά Κοινωνία Τελευταία Νέα

Διευκρινήσεις από την Περιφέρεια για την «Ευλογιά των προβάτων»

Με αφορμή ορισμένες λανθασμένες πληροφορίες που διατυπώθηκαν και συνεχίζουν να διατυπώνονται στα ΜΜΕ,  παρά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν, η Δνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ θα ήθελε να  ενημερώσει όλους τους ενδιαφερόμενους για  την πορεία της επιζωοτίας: Η μέχρι τώρα εξέλιξη της νόσου(τελευταία ημερομηνία  θανάτωσης ζώων η 26η Φεβρουαρίου 2014, στην Ροδόπη) δεν επιτρέπει ασφαλείς προβλέψεις και εκτιμήσεις. Παρόλα αυτά  μπορούμε να πούμε πως υπάρχει σχετική ύφεση ως προς την  συχνότητα και στον αριθμό εμφάνισης νέων κρουσμάτων. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα  σχετικά με την πορεία της νόσου ανά Περιφερειακή Ενότητα  έχει  όπως  στον παρακάτω πίνακα:

pinakas PE Xanthis

Διευκρινίζεται ρητά πως ο αριθμός 70.000 που αναφέρθηκε ως θανατωθέντα ζώα είναι λάθος και αφορά πιθανότατα τα αποζημιωθέντα έγκλειστα ζώα. Σχετικά με την αποζημίωση των θανατωθέντων ζώων και των προμηθευτών:

Έχει ήδη εκδοθεί η ΚΥΑ οικονομικών ενισχύσεων για το έτος 2014. Έχει διευκρινιστεί από το Υπ.Α.Α.Τ πως η ΚΥΑ 2014 δεν έχει αναδρομική ισχύ και ότι όσα ζώα θανατώθηκαν μέσα στο έτος 2013 θα αποζημιωθούν με τιμές 2013. Έχει γίνει η λογιστική διαδικασία από πλευράς της Γενικής Δνσης Κτηνιατρικής του Υπ.Α.Α.Τ.  και έχει αποσταλεί η κατανομή των απαιτούμενων πιστώσεων έως και τέλη Ιανουαρίου 2014 ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και η κατανομή των υπολοίπων πιστώσεων. Απομένει και η κατάθεση των χρημάτων μέσω του Γενικού Λογιστηρίου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Τράπεζα Πειραιώς(Αγροτική),  για να πληρωθούν οι δικαιούχοι. Μετά την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες είναι σε θέση να υποβάλλουν άμεσα τις καταστάσεις πληρωμής των δικαιούχων.

Σχετικά με την πληρωμή των έγκλειστων ζώων:

Από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ζητήθηκε να αποσταλούν οι καταστάσεις με τα ζώα που βρίσκονταν στην ζώνη των 3 και 10 χλμ, στον ΟΠΕΚΕΠΕ πράγμα και το οποίο έκαναν. Η καταβολή των ποσών σε κάθε δικαιούχο και το ύψος του καταβαλλόμενου ποσού ήταν αρμοδιότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αποζημιώθηκαν τελικά μόνο τα ζώα τα οποία βρίσκονταν μέσα στην ζώνη των 3χλμ. με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός έγκλειστων ζώων, 11.500 ζώα, να μην αποζημιωθούν γιατί βρέθηκαν στην ζώνη των 3χλμ εκ των υστέρων λόγω εμφάνισης νέων κρουσμάτων.

Έχοντας υπόψη την δέσμευση του κ. Υπουργού ότι θα εξευρεθούν οι πιστώσεις για την συμπλήρωση του ποσού έως 10€/ ζώο, πιστεύουμε πως θα πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα η πληρωμή όλων  όσων δεν πληρώθηκαν ενώ ήταν δικαιούχοι (ζώνη 3χλμ) και στη συνέχεια να πληρωθεί το υπολειπόμενο μέχρι τα 10€ ποσό ανά ζώο, όπως τουλάχιστον αρχικά  είχε προβλεφθεί. Σημειώνουμε επιπλέον πως η δαπάνη για τα έγκλειστα ζώα, είναι και πολύ μικρότερη και έχει τεράστια συμβολή στον περιορισμό του νοσήματος, όταν εφαρμόζεται ΑΜΕΣΑ με την πρωταρχική εμφάνιση του νοσήματος.

Σχετικά Άρθρα