Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Διήμερο εκδηλώσεων 28 και 29 Μαρτίου για την ενεργειακή αναβάθμιση των φοιτητικών εστιών Κομοτηνής

Alexandros Parotidis Photography Alexandros Parotidis Photography Alexandros Parotidis Photography

Ολοκληρώθηκε το διήμερο εκδηλώσεων στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής με θέμα την πιλοτική εφαρμογή ενεργειακής αναβάθμισης στα 5 κτίρια των φοιτητικών εστιών του ΔΠΘ όπου στεγάζονται περισσότεροι από 700 φοιτητές και φοιτήτριες. Τις δυο εκδηλώσεις διοργάνωσε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

Κατά την πρώτη ημέρα του διήμερου εκδηλώσεων οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πορεία της εξέλιξης του έργου από εκπροσώπους της Περιφέρειας, του ΔΠΘ και του ΚΑΠΕ ώστε να κατανοήσουν τη σημαντικότητα του έργου για την οικονομία και το περιβάλλον και τις αλλαγές που αυτό θα επιφέρει στη καθημερινότητά τους. Τη δεύτερη ημέρα πλειάδα φοιτητών που διαμένουν στις εστίες καθώς και εθελοντικές οργανώσεις συμμετείχαν από κοινού στη προσπάθεια αναβάθμισης του εξωτερικού χώρου των εστιών με εργασίες που περιελάμβαναν δεντροφυτεύεις και καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου.

Παρόντες τη δεύτερη μέρα ήταν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αριστείδης Γιαννακίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ροδόπης, Παύλος Δαμιανίδης και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της ΠΑΜ-Θ Κωνσταντίνος Κατσιμίγας, καταδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό τη τεράστια σημασία που έχει το έργο για την περιοχή και για τους άμεσους δικαιούχους, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και τους φοιτητές που διαμένουν στις εστίες.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, η ΠΑΜ-Θ σε συνεργασία με το ΔΠΘ αξιοποιεί στο έπακρο ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων καθώς και προστασίας του περιβάλλοντος, που αλλάζει παράλληλα την καθημερινότητα των φοιτητών και παρεμβαίνει ουσιαστικά για πρώτη φορά, στα κτίρια των εστιών ύστερα από εικοσιπέντε χρόνια. Μέσα από αυτές τις ενέργειες, συμπλήρωσε, διαφαίνεται ξεκάθαρα το εξαιρετικό «αντάμωμα» της ακαδημαϊκής κοινότητας με την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, αλλά και την τοπική κοινωνία και τους εθελοντές.

Από τη μεριά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης μίλησε για έργο πρότυπο, με διττή σημασία για την περιοχή, καθώς αφενός εξοικονομούνται χρήματα από την μείωση της κατανάλωσης, αφετέρου προστατεύεται το περιβάλλον, διότι μειώνονται οι καύσεις για παραγωγή ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι η παρέμβαση αφορά στο σύνολο των πέντε φοιτητικών εστιών από την οποία αναμένεται να προκύψει ενεργειακή αναβάθμιση κατά δύο κατηγορίες και συνολική εξοικονόμηση πόρων της τάξης του 35%.

Σχετικά Άρθρα