Επιστολές Παραπολιτικά Τελευταία Νέα

Δημοτικές Εκλογές (στον Δήμο Ξάνθης) με Άποψη

Triantafyllidhs kalh

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χ. Τριανταφυλλίδης (*) Οικονομολόγος – υπ. Διδάκτορας Δ.Π.Θ.

 

Οι δημότες της Ξάνθης είμαστε απογοητευμένοι από το επίπεδο και την ποιότητα της εκπροσώπησής μας στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας. Δικαίως. Η εικόνα που αναπαράγεται από το ύφος και το περιεχόμενο των αντιπαραθέσεων, εντός και εκτός του οργάνου, δεν ικανοποιεί κανένα. Υπάρχει η αίσθηση ότι ο διάλογος είναι προσχηματικός. Ότι η αντιπαράθεση είναι για τα πρόσωπα και όχι για την ουσία των θεμάτων. Ότι, ακόμα χειρότερα, δεν υπάρχει η γνώση των παραμέτρων των ζητημάτων και η ειλικρινής διάθεση επίλυσής τους.

Όμως, η ευθύνη της επιλογής των προσώπων βαρύνει εμάς, τους δημότες. Και η ώρα αυτής της ευθύνης πλησιάζει και πάλι. Οφείλουμε, σαν δημότες, να είμαστε αυστηροί στην αξιολόγηση και την επιλογή των υποψηφίων. Να μην αρκούμαστε σε μια φιλική κουβέντα, χωρίς περιεχόμενο, προκειμένου να εκχωρήσουμε την ψήφο μας.

Βεβαίως, απαιτείται ανανέωση προσώπων, με την εκλογή νέων στα κοινά ή και στην ηλικία. Όμως, δεν αρκεί να επιλέξουμε υποψηφίους επειδή απλά είναι νέοι. Πρέπει να είναι και σε θέση να αντιληφθούν τις σύνθετες παραμέτρους των σύγχρονων προβλημάτων και να μπορούν να τεκμηριώσουν τρόπους αντιμετώπισής τους. Δεν θέλουμε τους δημοτικούς συμβούλους θεατές και ακροατές στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θέλουμε ανθρώπους που να γνωρίζουν, να κατανοούν, να εισηγούνται και να υπερασπίζονται θέσεις και λύσεις.

Οι εκλογές δεν είναι καλλιστεία. Δεν είναι δημόσιες σχέσεις. Είναι, πρώτα από όλα, διακίνηση ιδεών. Είναι η ευκαιρία για τη θεσμοθετημένη αντιπαράθεση σκέψεων, προτάσεων αλλά και προσωπικοτήτων. Σε αυτή τη διαδικασία οφείλουν να συμμετέχουν όλοι όσοι επιθυμούν να ζητήσουν την ψήφο των δημοτών, την ψήφο μας. Κυρίως, όμως, σε αυτή τη διαδικασία οφείλουμε εμείς οι ίδιοι, οι δημότες, να υποβάλλουμε τους υποψηφίους. Να τους ζητούμε, δηλαδή, επίμονα, συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις. Η κοινωνική πολιτική, το περιβάλλον, η ποιότητα ζωής, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, ο δημοτικός αθλητισμός, η τοπική απασχόληση, η ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας του Δήμου μας πρέπει να τεθούν ψηλά στην ατζέντα του δημόσιου διαλόγου. Αυτό πρέπει να είναι το πεδίο της αξιολόγησης. Αυτή είναι και η ευθύνη μας.

Είναι, λοιπόν, μια ευκαιρία οι εκλογές. Να έρθουμε σε επαφή, να γνωριστούμε, να επικοινωνήσουμε. Αλλά είναι και μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε. Την ευκαιρία να αλλάξουμε την ποιότητα της εκπροσώπησής μας. Διαφορετικά η ευθύνη θα βαρύνει μόνο εμάς..

(*) Τριανταφυλλίδης Κωνσταντίνος

Είναι 35 ετών. Σπούδασε Δημόσια Διοίκηση στο Πάντειο. Κατέχει 2 Μεταπτυχιακά, ένα στα Χρηματοοικονομικά και ένα στα Διεθνή Οικονομικά. Είναι υποψήφιος Διδάκτορας Οικονομίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δ.Π.Θ. Έχει εργαστεί ως Οικονομικός Δ/ντης σε κρατική εταιρεία τροφίμων. Διατηρεί Λογιστικό Γραφείο.

 

Σχετικά Άρθρα