slider Παλιά Πόλη Τελευταία Νέα

Δείτε το πρόγραμμα των γιορτών παλιάς πόλης για σήμερα Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Το πρόγραμμα των γιορτών παλιάς πόλης για σήμερα  Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Επιμέλεια Μαίρη Δαληκριάδου

 

Κεντρική Σκηνή – Πλατεία Μητροπόλεως

20:30 Συναυλία Γιώργος Ζερβάκης

Ο Γιώργος Ζερβάκης απαριθμεί 16 προσωπικές δισκογραφίες, που έχουν γνωρίσει μεγάλη επιτυχία, έχει γίνει ο απόλυτος εκφραστής της νεολαίας, που μαζί του ήρθε πιο κοντά στην κρητική μουσική, ενώ κάθε του εμφάνιση συζητιέται για πολύ καιρό.

Όσοι τον ξέρουν, μιλούν για αυτόν με τα καλύτερα λόγια. Όσοι δεν τον ξέρουν, ας μπουν στον κόπο να τον γνωρίσουν. Αξίζει!

Νεανική & Εναλλακτική Σκηνή – Βασ. Σοφίας & Ύδρας

20:00 Συναυλία Studio Music Box

Το studio MUSIC BOX, για μία ακόμη χρονιά συμμετέχει στις γιορτές παλιάς πόλης! Οι μαθητές μαζί με τους καθηγητές τους θα σας παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε ένα δίωρο μουσικό πρόγραμμα.

 

Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Της Του Θεού Σοφίας

19:30 Παρουσίαση βιβλίου «Στα Αντικρινά Παράλια»

Το Κ.Κ.Π.Π.Α.Μ.Θ. – Παράρτημα Ατόμων με Αναπηρία Ξάνθης (Πρώην Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης), σας παρουσιάζει το 10ο βιβλίο της λογοτέχνιδας Βασιλικής Τριανταφυλλίδου – Κηπουρού, με τίτλο «Στα Αντικρινά Παράλια».

Τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν από την Λογοτέχνιδα για τις ανάγκες των εκπαιδευόμενων του Παραρτήματος.

 

Υπαίθριο Θέατρο Πλατείας (Έναντι ΟΤΕ)

20:00 «Ημέρα TAI CHI – Ημέρα ΥΓΕΙΑΣ»

Επιδείξεις Tai Chi & Qi Gong Yang Style.

Για άλλη μία χρονιά σας προσκαλεί το Εργαστήρι μας σε αυτή εκδήλωση με σκοπό την διάδοση του Tai Chi, την γνωριμία και ευαισθητοποίηση του κόσμου της Ξάνθης για τα οφέλη αυτής της άσκησης στην υγεία του σύγχρονου ανθρώπου και τη θεραπευτική της αξία. Θα πραγματοποιηθεί επίδειξη των ενήλικων τμημάτων του Εργαστηρίου Tai Chi Chuan της Φ.Ε.Ξ στις διάφορες φόρμες του ‘Αυθεντικού’ Yang Στυλ. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό της Ξάνθης.

Οργάνωση: ΦΕΞ, Εργαστήρι Tai Chi Chuan  της ΦΕΞ

 

Λύκειον των Ελληνίδων  – Παρ/μα Ξάνθης      

19:00 «Στο Χοροστάσι»

Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης αναβιώνει Παραδοσιακό Χοροστάσι στην αυλή του Ιερού Ναού Αγ. Βλασίου, στην οδό Βενιζέλου (έναντι Παλιάς Μεραρχίας).

Τηρώντας την παράδοση θα τελεστεί «Μέγας Εσπερινός», ενώ στις

21:00 θα ακολουθήσει Χοροστάσι (Γλέντι) με την Παραδοσιακή Ορχήστρα του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης «Θρηίκιος Ήχος». Το Χοροστάσι ξεκινά όπως παλιά, για να θυμηθούν οι μεγαλύτεροι και να το γνωρίσουν οι νεότεροι.

Σε περίπτωση κακοκαιρίας μετά τον Μέγα Εσπερινό, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Δεξιώσεων «ΔΙΟΓΕΝΗΣ»,  στο 4ο χιλ/τρο Ξάνθης – Λάγους.

Μενού 10€ κατ’ άτομο, εκτός ποτού (catering από αίθουσα δεξιώσεων ΑΠΟΛΛΩΝ)

 

Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, στην αυλή με τα χαμάμ  

20:00 «Φωτογραφίες, μικρά ντοκουμέντα» και βραδιά Οινογνωσίας.

Στην βραδιά Οινογνωσίας θα παρουσιαστούν και θα δοκιμάσουμε επιλεγμένα κρασιά Βουρβουκέλη και Σγουρίδη και η φωτογραφική Λέσχη της ΦΕΞ θα παρουσιάσει το νέο πρόγραμμα που ετοίμασε με τίτλο «Κοιτάζω δε σημαίνει απαραίτητα ότι βλέπω».

Στην πρώτη αυτή συνάντηση ο υπεύθυνος του προγράμματος θα μας παρουσιάσει τους στόχους του αλλά και τις άλλες δράσεις του εργαστηρίου.

Θεματικές ενότητες του προγράμματος: Η αποφασιστική στιγμή «το  φως η σκιά και η φωτογραφία / Φωτογραφική μηχανή και βασικές λειτουργίες μια βόλτα στο μουσείο / Η γραμματική της φωτογραφικής τέχνης / Οι φωτογραφίες και οι φωτογράφοι / Λησμονημένες μορφές εκτύπωσης – παιχνίδι με φωτογραφικά χαρτιά.

Σκοπός των εργαστηρίων είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με τη χρήση της φωτογραφίας ως μέσο έκφρασης και εξερεύνησης. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ενθαρρύνει τον πειραματισμό, μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, αποβλέποντας στην καλλιέργεια της φωτογραφικής αντίληψης, της φαντασίας και την εξάσκηση του κριτικού βλέμματος.

Φωτογραφική Λέσχη της ΦΕΞ

Η Φωτογραφική Λέσχη της ΦΕΞ παρέχει την τεχνική υποστήριξη στο μουσείο, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στα μέλη και τους φίλους της ΦΕΞ, να αποκτήσουν γνώσεις στο χώρο της φωτογραφίας μέσω των εργαστηρίων των σεμιναρίων και των εκθέσεων που διοργανώνει. Έχει συνεργαστεί με φωτογραφικές ομάδες και λέσχες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει οργανώσει πολλές εκθέσεις με διακεκριμένους φωτογράφους.

 

Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ

21:00 Μουσική Σκηνή ΦΕΞ – «Μπάντα Τέτοια», Παραδοσιακή Βραδιά Ι

Το μουσικό σχήμα «Μπάντα Τέτοια»  προϋπήρχε της ονομασίας του από το 2005. Έξι χρόνια αργότερα, το λογοπαίγνιο ‘πάντα τέτοια’ γίνεται η αφορμή για την επωνυμία του. Τα μέλη που το απαρτίζουν: Τσαρμαντίδης Γεράκης  στα πνευστά (κλαρίνο, καβάλ, σαξόφωνο), Παραπέρογλου Γιώργος στο ακορντεόν, Μίχου  Γιώργος στο λαούτο και Τσαρμαντίδης Γιάννης-Παντελίδης Μελέτης στα κρουστά (νταούλι, τουμπελέκι, ντέφια, γκραν κάσα). Η σύνθεση της ορχήστρας διαμορφώνεται ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις, ενώ ταυτόχρονα το ίδιο ισχύει και για το ρεπερτόριο που αποδίδει (Θράκη, Μακεδονία, Μ. Ασία, Νησιά, υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα). Αρωγοί σε αυτό, είναι οι άμεσοι συνεργάτες του σχήματος και οργανοπαίχτες (γκάιντα, βιολί, τρομπέτα κ.α.).

Οι μουσικοί του σχήματος πέραν των αρχικών ερεθισμάτων για την ενασχόληση τους με κάποιο μουσικό όργανο, διατηρούσαν την επαφή τους με την μουσική και τον χορό μέσω της εκπαίδευσης. Είτε σαν μαθητές μουσικών σχολείων, είτε σαν φοιτητές Α.Τ.Ε.Ι. (τμήμα λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής) σχετικών με το αντικείμενο.

Η παρουσία της ορχήστρας στα πολιτιστικά δρώμενα, έρχεται σε παράλληλη δράση με εκείνη των ποικίλων συλλόγων (πολιτιστικών, μορφωτικών κ.α) και των ενεργειών αυτών για την «παράδοση». Συμμετέχοντας σε παραστάσεις των χορευτικών τμημάτων τόσο σε εγχώριο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και εμπλουτίζοντας  λοιπές εκδηλώσεις των συλλόγων για την ψυχαγωγία των μαζών (χοροεσπερίδες, πανηγύρια).

Οργάνωση: ΦΕΞ, Χορευτικό εργαστήρι της ΦΕΞ.

 

Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης

21:00 Χορευτικό ξεφάντωμα με τους Ν. Ζαπάρτα – Γ. Ζαχαρίου

Ο Νίκος Ζαπάρτας, είναι ένας ταλαντούχος καλλιτέχνης της Θράκης, που στην συνείδηση των περισσοτέρων έχει ταυτιστεί με τα μουσικά ιδιώματά της. Μεγάλωσε σ’ ένα κοινωνικό περίγυρο έντονα διαποτισμένο από παραδοσιακούς ήχους και ακούσματα που σημάδεψαν την πορεία του. Στη συνέχεια και σε πολύ μικρή ηλικία ξεκίνησε να τραγουδά και να παίζει βιολί δίπλα σε καταξιωμένους παραδοσιακούς μουσικούς αποκομίζοντας μοναδικές εμπειρίες, από τότε υπηρετεί  με συνέπεια  και πάθος το τραγούδι που αγαπά και το «ταξιδεύει» σε όλες τις γωνιές της γης.

Ο Γιώργος Ζαχαρίου είναι ένας από τις εκφραστικότερους εκπροσώπους του κλαρίνου. Αυτοδίδακτος αλλά βιρτουόζος οργανοπαίκτης, γεννημένος μουσικός, κατάφερε να παντρέψει το ιδιότυπο προσωπικό του ύφος με την παραδοσιακή Ελληνική μουσική και τους ανατολικούς ήχους, προσφέροντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα.

Οι δυο καλλιτέχνες στη συνεργασία τους αυτή αναμένεται να προσφέρουν εντυπωσιακές ερμηνείες, να απογειώσουν το κοινό των Εβριτών με τον ατμοσφαιρικό παλμό της μουσικής τους και να του χαρίσουν απλόχερα μοναδικές στιγμές πολιτισμού και διασκέδασης. Η μουσική τους συνεύρεση πλαισιώνεται από τους εξίσου σημαντικούς μουσικούς: Απρίλη Γιώργο στην κιθάρα, Καβαρατζή Απόστολο στο αρμόνιο και  Ηλιάδη Ευκλείδη στα κρουστά.

 

Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης

Στέκι Συλ. Ποντίων Ν. Ξάνθης (Λευκού Πύργου & Χασιρτζόγλου στοParking)

Ποντιακή βραδιά παρέα με τον τον Στάθη Πορφυρίδη στην Λύρα και στο Τραγούδι.

 

Σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης «Ο Λεπενιώτης»

Μουσική βραδιά με τους Σάκη Μπανιώτη και Κώστα  Μπανιώτη

Κλαρίνο: Σταύρος Τσίκος

 

Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Θράκη»

Ποντιακό γλέντι με τον Τάσο Πετρόπουλο στη λύρα και το τραγούδι!!!

 

 

Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Πρωτοπόροι» Λεύκης Ξάνθης

Η λαϊκή ορχήστρα του «Ανέστη Χατζημεστή», με συνεργάτιδα την Μάνια Ασλάνογλου με την τόσο πληθωρική και χαρισματική φωνή, σε ένα λαϊκό παλιό και σύγχρονο ρεπερτόριο αρμονικά δεμένο, με εγγυημένη συνταγή επιτυχίας.

 

Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης, «Αλησμόνητες Πατρίδες»

Στο στέκι του Συλλόγου Μικρασιατών, Ιωακείμ Σγουρού απέναντι απο το παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής (πάνω και πίσω απο το καφέ Μπλέ), Παραδοσιακό γλέντι με μουσικές από όλη την Ελλάδα και συνέχεια με ρεμπέτικο-λαϊκό πρόγραμμα και αυθεντικές λιχουδιές και εδέσματα της ανατολής. Γιάννης Κατσούλης ούτι-τραγούδι, Χρήστος Μπαρτζόπουλος κανονάκι-τραγούδι, Γιάννης Πούλιος βιολί, Δημήτρης Χατζηδημητρίου  κρουστά, Απόστολος Δήμου πλήκτρα, Κώστας Πετρονικολός μπάσο, Τάσος Γαμβρέλης μπουζούκι.

 

Πολιτιστικός Σύλλογος Ξενιτεμένοι

Το καλοκαίρι πέρασε και πιάσανε τα κρύα γι’ αυτό και ετοιμάσαμε μια μουσική μαγεία. Ξανά σας περιμένουμε να ζήσουμε και πάλι όμορφες μουσικές βραδιές σαν μια παρέα μεγάλη. Ελατέ να γλεντήσουμε να πούμε τραγουδάκια παλιά ρεμπέτικα, λαϊκά ωραία σουξεδάκια, εμείς και εσείς θα είμαστε ίσως και άλλοι τόσοι. Παπούτσι βάλτε μαλακό γιατί απ’ το χορό θα λιώσει. Παρασκευή θα αρχίσουμε και Σάββατο βραδάκι αλλά και Κυριακή νωρίς – νωρίς απ’ το μεσημεράκι.

 

Πολιτιστικός σύλλογος Κατασκηνωτές

Τα τσικό στη μπάντα

Ο Μήτσος ο ρεζίλης, ο Σπίνος ο βαρύς, ο Λέρας, ο Κουτρούμπας, ο Φαλτσέτας, ο Πηγάδας και τα άλλα παιδιά σκάνε μύτη στο στέκι καθότι υπάρχει ειδική παραγγελία για μόρτικες πενιές… Τα τσικό στη μπάντα!!!

 

 

Σχετικά Άρθρα