slider Μειονότητα Τελευταία Νέα

Δείτε πως παρουσιάζει την επίσκεψη Ερτογάν στην Θράκη η αυτοαποκαλούμενη “Τουρκική Ένωση Ξάνθης”

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας της μητέρας μας  πατρίδα  Ερντογάν   επισκέφθηκε τη Δυτική Θράκη

 

Ο Πρόεδρος της ABTTF Χαλίτ Χαμπίπογλου: ” Ο Πρόεδρος της Τουρκίας της μητέρας μας  πατρίδα  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το προσωπικό ερχομό του στη Δυτική Θράκη έδειξε σε όλους ότι η Τουρκία είναι ο εγγυητής των Τούρκων της Δυτικής Θράκης

 

Η μητέρα πατρίδα των τούρκων της Δυτικής Θράκης Τουρκία, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε την Ελλάδα στις 7-8 Δεκεμβρίου 2017. Ο Ερντογάν, ο οποίος έφτασε στην Ελλάδα κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου, μετά από μια σειρά επαφών στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου, επισκέφθηκε τη Δυτική Θράκη την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017 και συναντήθηκε με τους ομογενείς του. Η επίσκεψη, η οποία διεξήχθη για πρώτη φορά μετά από 65 χρόνια με τίτλο πρόεδρο εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης.

 

Ο Πρόεδρος Ερντογάν: “Η Λωζάννη καλύπτει μόνο το Αιγαίο; Οι μειονότητες στη Δυτική Θράκη δεν έχουν νόμο; Γιατί οι αρχιμουφτήδες διορίζονται ; “

 

Στις 7 Δεκεμβρίου 2017, ο Πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ελλάδας και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Ο Ερντογάν υποδέχθηκε με μια επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, στη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Παυλόπουλο έφερε στην ατζέντα τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης και είπε: “Για τη συνθήκη της Λωζάννης προφέρετε την έκφραση μουσουλμανική μειονότητα για τους Τούρκους, είναι αλήθεια αλλά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) εκεί έχει την τουρκική έκφραση. Σύμφωνα με αυτές  τις αποφάσεις υπάρχει εκεί .” Ο Ερντογάν έθεσε το θέμα μεταξύ των μη εφαρμοσθέν διατάξεων της Συνθήκης της Λωζάννης των αρχιμουφτήδων,  και πρόσθεσε ”Άρα η Λωζάννη δεν είναι στην πράξη. Πρέπει να συμβάλλουμε στη δυνατότητα εφαρμογής της Λωζάνης ” και τέλος, δήλωσε  ότι  η Λωζάννη  χρειάζεται μια επικαιροποίηση.

 

Η συνάντηση του Προέδρου Ερντογάν με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα αναφέρθηκε ξανά το θέμα Λωζάνης . Ο Τσίπρας, λέγοντας ότι η επικαιροποίηση της Λωζάννης δεν μπορεί να γίνει θέμα, ο Ερντογάν  ως απάντηση  ρώτησε , ” Η Συνθήκη της Λωζάννης καλύπτει μόνο το Αιγαίο; Οι μειονότητες στη Δυτική Θράκη δεν έχουν νόμο; Γιατί οι αρχιμουφτήδες διορίζονται; ”

 

Ο Ερντογάν επισκέφθηκε τη Δυτική Θράκη, υποδέχθηκε με μεγάλο ενθουσιασμό από τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης

 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τις συναντήσεις στην Αθήνα ήρθε στη Κομοτηνή την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου. Ο Ερντογάν συνοδεύτικε κατά τη διάρκεια επίσκεψης από τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Χουλουσί Άκαρ, καταγωγή από Δυτική Θρακική αναπληρωτής πρωθυπουργός Χακάν Τσαβούσογλου, τον Υπουργό Εξωτερικών της Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον Υπουργό Δικαιοσύνης Αμπντουλ Χαμίτ Γκιούλ, τον Υπουργό της ΕΕ και επικεφαλής διαπραγματευτής Ομέρ Τσελίκ, τον Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Μπεράτ Αλμπαίρακ, και τον Υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμαν Σοϊλού, στο τζαμί Κιρ Μαχαλέ της Κομοτηνής, υποδέχθηκε από το πλήθος με  τα συνθήματα ”Αρχηγέ η ζωή μου χαλάλι σου!”, ” Εγγονή Οθωμανού, ο θεός να μην σε έχει μακριά μας!”, ”Στάσου στητό, αυτός ο λαός είναι μαζί σου!”

 

Ο Πρόεδρος Ερντογάν και η συνοδευτική αντιπροσωπεία του, που πραγματοποίησε την προσευχή της Παρασκευής και μαζί με τον  Πρόεδρο των Θρησκευτικών Υποθέσεων Αλί Ερμπάς, στο τζαμί Κιρ Μαχαλέ, μετά την προσευχή της Παρασκευής, επισκέφθηκε το μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κομοτηνής  Τζελάλ Μπαγιάρ. Ο Ερντογάν εδώ,  συναντήθηκε με εκπροσώπους της τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης , δήλωσε,  ”Πριν είχα έρθει ως πρωθυπουργός, και τώρα έτυχε να έρθω ως πρόεδρος. (…) Μετά από 65 χρόνια, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας είμαι  μαζί σας. Εσείς εδώ, στη γη σας, με την ταυτότητά σας, με την προσωπικότητά σας,  δώσατε  έναν αγώνα ύπαρξης. Γιαυτό το λόγω σας συγχαίρω.”

 

Ο Ερντογάν: “Ως Τουρκία οι προσέγγισεις προς των Ρωμαίων πολιτών μας  πιστεύω ότι είναι δικαίωμα μας, να περιμένουμε παρόμοια βήματα και από την Ελλάδα ”

 

Ο Ερντογάν δήλωσε, ” Θέλουμε να επωφελείστε από κάθε δυνατότητα που πηγάζει από την συνθήκη της Λωζάννης από το κοινοτικό κεκτημένο της  Ε.Ε και από την παγκόσμια λογική περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό περιμένουμε την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ. Αυτά τα εξέφρασα σε όλους τους Έλληνες αξιωματούχους με τους οποίους συναντήθηκα.” και πρόσθεσε ότι τελευταίες χρονιές έκαναν σημαντικά βήματα ώστε μέσω διαλόγου για κάλυψη τις επιθυμίες των Ρωμαίων πολιτών της Κωνσταντινούπολης και σημείωσε ότι πιστεύουμε είναι το δικαίωμα μας να περιμένουμε παρόμοια βήματα και από την Ελλάδα. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι  είναι δικαίωμα των Τούρκων Δυτικής Θράκης να περιμένουν μια συμπεριφορά σύμφωνη με την Λωζάνη και με τα στάνταρς της Ε.Ε.

 

Μετά την επίσκεψη στο μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κομοτηνής Τζελάλ Μπαγιάρ,  ο Πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκε  με τους   Τούρκους  Δυτικής Θράκης σε ένα ξενοδοχείο στη Κομοτηνή, υπενθυμίζοντας ότι  η συνθήκη Λωζάννης δεν είναι μια συμφωνία ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα και  σημείωσε ότι η Λωζάννη χρειάζεται μια επικαιροποίηση,  ειδικά υπό τις σημερινές συνθήκες, προκειμένου για να λυθούν τα προβλήματα αρχιμουφτή και εκπαίδευση.

 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπογλου, δήλωσε : ”Η επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας της μητέρα πατρίδα μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Δυτική Θράκη μας έκανε πολύ περήφανους και πολύ χαρούμενους. Ο Πρόεδρος, με την επίσκεψη τουπροσωπικά στη Δυτική Θράκη έδειξε σε όλους ότι η Τουρκία είναι ο εγγυητής των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας μητέρα πατρίδα μας, επισκέφθηκε την περιοχή μας με πολλούς υπουργούς και  εξέφρασε τα προβλήματά μας με ανοιχτό πνεύμα στις συναντήσεις που είχε κάνει στην Αθήνα πριν από τη Δυτική Θράκη και δήλωσε ότι για λύση των προβλημάτων η Συνθήκη της Λωζάνης χρειάζεται επικαιροποίηση. Η μητέρα πατρίδα μας , εξέφρασε δημοσίως ότι γίνεται αδικία σε εμάς σχετικά με την εφαρμογή της Λωζάννης και δήλωσε δημοσίως ότι υπάρχει διάκριση εις βάρος των Τούρκων της Δυτικής Θράκης στους εκπροσώπους των μέσων μεσας μαζικής ενημέρωσης και στον Πρόεδρο και στον Πρωθυπουργό της χώρας μας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Πρόεδρος είπε, ότι  είναι δικαίωμα των Τούρκων Δυτικής Θράκης να περιμένουν μια συμπεριφορά σύμφωνη με την Λωζάννη και με τα στάνταρς της Ε.Ε. Ναι, θέλουμε αυτό ακριβώς! Είμαστε Τούρκοι, είμαστε Τούρκοι της Δυτικής Θράκης. Η μόνη μας επιθυμία είναι να συνεχίσουμε τη ζωή μας με τον τρόπο που μας αξίζει εδώ και αιώνες σε αυτά τα εδάφη! Σε αυτό τον αγώνα μας, ως Τούρκοι της Δυτικής Θράκης έχει δει ο καθένας ότι έχουμε πίσω μας ως  εγγυητής μια δυνατή μητέρα πατρίδα Τουρκία. Ελπίζουμε ότι η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποτελέσει μια καμπή όσον αφορά τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης και να είναι η αρχή των ημερών που να ζήσουμε με τον τρόπο που μας αξίζει.”

Σχετικά Άρθρα