Αγροτικά Τελευταία Νέα

Δήλωση του Αλέκου Κοντού για τις εξελίξεις στην ονομασία της Φέτας: «Μεγάλο πλήγμα στην ελληνική κτηνοτροφία»

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) και πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για την ελληνική φέτα:

«Μεγάλο πλήγμα στην ελληνική κτηνοτροφία επιφέρει η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά (CETA), η οποία μεταξύ άλλων δίνει στον Καναδά τη δυνατότητα για παραγωγή και διάθεση τυριών με την ονομασία «φέτα», ακόμα και αν προέρχονται από αγελαδινό γάλα!

Η φέτα αποτελεί ένα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικό παραδοσιακό κτηνοτροφικό προϊόν, ένα ισχυρό brand name για την ελληνική κτηνοτροφία (ιδιαίτερα για την αιγοπροβατοτροφία) και τυγχάνει σήμερα σημαντικής αποδοχής στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά. Είναι αξιοσημείωτο, δε, ότι για την αναγνώριση της ως Π.Ο.Π. (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης) δόθηκε κατά το παρελθόν «μάχη» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς πολλά κράτη – μέλη προέβαλαν ισχυρές αντιδράσεις.

Δυστυχώς, από την πρόσφατη συμφωνία (CETA) δεν εξαιρέθηκε αυτό το ζωτικής σημασίας για την ελληνική κτηνοτροφία ζήτημα, όπως εξαιρέθηκαν και με αυτό τον τρόπο προστατεύθηκαν τα επώνυμα τυριά των άλλων χωρών της Ε.Ε.. Ως αποτέλεσμα, κινδυνεύουμε πλέον να βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων εφόσον τα 28 Κοινοβούλια των μελών της Ε.Ε. την υπερψηφίσουν.

Έπειτα από αυτή την αρνητική για τα ελληνικά συμφέροντα εξέλιξη, είναι ορατός ο κίνδυνος να δημιουργηθούν στο μέλλον δυσμενείς συνθήκες για την εμπορική αξία, την ανταγωνιστικότητα και τη διεθνή εμπορική ταυτότητα του αναγνωρισμένου παγκοσμίως κτηνοτροφικού προϊόντος της Ελλάδος, αλλά και άλλων ελληνικών αγροτικών προϊόντων που φέρουν την ένδειξη Π.Γ.Ε. ή Π.Ο.Π.».

Σχετικά Άρθρα