Κουζίνα Τελευταία Νέα

Γλυκιά Τάρτα με ψητά βερίκοκα, μέλι και κρέμα μασκαρπόνε

Υλικά

Για τη βάση:

κρέμα γάλακτος – 1/4 φλιτζανιού

αυγά – 2, μεγάλά, μόνο κρόκοι

αλεύρι – 2 και 3/4 φλιτζανιού

ζάχαρη – 1/4 φλιτζανιού και 3 κ.σ

αλάτι – 1/4 κ.γ.

βούτυρο – 1 φλιτζάνι, κρύο, ανάλατο, κομμένο σε μικρά κυβάκια 2,5 εκ.

Για τα ψητά βερύκοκα:

μέλι – 1/2 φλιτζάνι

αστεροειδής γλυκάνισος – 8

βερίκοκο – 12

Για την κρέμα μασκαρπόνε:

μασκαρπόνε – 1 φλιτζάνι ( 225 γρ.)

γιαούρτι – 1 φλιτζάνι, στραγγιστό

Εκτέλεση

Για τη βάση:

Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε με το σύρμα τους κρόκους και την κρέμα. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ ή της κουζινομηχανής το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη και χτυπάμε να ανακατευτούν καλά. Προσθέτουμε το βούτυρο. Χτυπάμε μέχρι το μίγμα μας να γίνει σαν άμμος. Σταδιακά προσθέτουμε το μίγμα των αυγών και χτυπάμε μέχρι το μίγμα μας να μαζευτεί σε μία μπάλα. Η ζύμη δεν χρειάζεται πολύ χτύπημα.

Τοποθετούμε τη ζύμη μας σε αλευρωμένη επιφάνεια. Την μοιράζουμε στη μέση και φτιάχνουμε δύο μπάλες. Τυλίγουμε τη μία σε μεμβράνη και την φυλάσσουμε στην κατάψυξη για να την χρησιμοποιήσουμε άλλη φορά. Αν η ζύμη μας είναι πολύ μαλακή μπορούμε να τη βάλουμε στο ψυγείο για μερικά λεπτά για να σφίξει.

Τοποθετούμε την μπάλα της ζύμης σε αλευρωμένη επιφάνεια, την πατάμε με τις παλάμες μας να ανοίξει και την απλώνουμε με πλάστη με φορά από τη μέση προς τα έξω, μέχρι να αποκτήσει πάχος μισού εκατοστού περίπου.  Δεν θα πρέπει να μας ανησυχήσει αν δούμε ρωγμές και ανομοιόμορφες άκρες.  Πρέπει να συνεχίζουμε να τη δουλεύουμε με τον πλάστη.

Μόλις είναι έτοιμη, ξεκινώντας από την μία άκρη της ζύμης, την τυλίγουμε γύρω από τον πλάστη και τη σηκώνουμε πάνω από την ταρτιέρα. Αν η ταρτιέρα μας δεν είναι αντικολλητική πρέπει να την περάσουμε με βούτυρο και αλεύρι για να μην κολλήσει η ζύμη. Ξετυλίγουμε τη ζύμη από τον πλάστη και την πιέζουμε μαλακά πάνω στην ταρτιέρα, κλείνοντας τυχόν ρωγμές και πιέζοντας με τα δάκτυλα στις γωνίες.

Για να απομακρύνουμε τη ζύμη που περισσεύει από τις άκρες, περνάμε μαλακά τον πλάστη από την πάνω μεριά. Έτσι θα έχουμε ένα ωραίο, καθαρό τελείωμα. Ισιώνουμε και με τα δάκτυλα μας. Τρυπάμε το κάτω μέρος της τάρτας με ένα πιρούνι.

Τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα ή στην κατάψυξη για 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 205 βαθμούς C. Απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί πάνω στην τάρτα μας και τη γεμίζουμε με μία γενναία ποσότητα από ρύζι, ξερά φασόλια ή τα ειδικά βαρίδια. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε ότι η βάση της τάρτας μας θα κρατήσει το σχήμα της.

Ψήνουμε στο φούρνο στους 205ο C για 15 λεπτά. Βγάζουμε προσεκτικά την τάρτα από τον φούρνο και αφαιρούμε προσεκτικά το χαρτί και το ρύζι. Ξαναβάζουμε την τάρτα πίσω στο φούρνο και ψήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως πριν την χρησιμοποιήσουμε.

Για τα ψητά βερίκοκα:

Σε  μία μικρή σωτιέρα ή κατσαρολάκι βάζουμε το μέλι και τους γλυκάνισους και σιγοβράζουμε για 5-7 λεπτά, ανακατεύοντας και περιχύνοντας τους γλυκάνισους με το μέλι.  Τα αφήνουμε για τουλάχιστον μία ώρα ή ακόμα καλύτερα ένα βράδυ.

Πριν το χρησιμοποιήσουμε για το γλυκό μας, ξαναζεσταίνουμε το μέλι για να αραιώσει.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 205ο C. Κόβουμε τα βερίκοκα στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια.  Τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί. Τα περιχύνουμε με το μέλι, κρατώντας 3 κ.σ. για την κρέμα μασκαρπόνε.

Ψήνουμε στους 205 βαθμούς C για 5 λεπτά, τα ελέγχουμε και γέρνουμε το ταψί για να πέσει το μέλι σε όλα τα σημεία και να καλύψει εντελώς τα βερίκοκα. Συνήθως χρειάζονται περίπου 10 λεπτά ψήσιμο.  Πρέπει να είναι μαλακά αλλά να μην έχουν χάσει το σχήμα τους. Πολύ ώριμα βερίκοκα θα είναι έτοιμα σε λιγότερη ώρα, πιο άγουρα θα χρειαστούν περισσότερη. Για αυτό το λόγο πρέπει να τα ελέγχουμε συχνά γιατί μπορεί να γίνουν πουρές μέσα σε λίγα λεπτά.

Για την κρέμα μασκαρπόνε:

Αφήνουμε το μασκαρπόνε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Χτυπάμε στο μίξερ με το εξάρτημα του φτερού (ή με τα χέρια) τις 3 κουταλιές μέλι που είχαμε κρατήσει με το μασκαρπόνε μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως. Προσθέτουμε και το γιαούρτι.

Γεμίζουμε την κρύα βάση της τάρτας με την κρέμα μασκαρπόνε. Από πάνω τοποθετούμε τα ψητά βερίκοκα. Περιχύνουμε όλο το γλυκό με το μέλι που έχει μείνει στο ταψί.  Γαρνίρουμε με τον αστεροειδή γλυκάνισο.

Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε την τάρτα μόνο με την κρέμα μασκαρπόνε στο ψυγείο, να την αφήσουμε να σφίξει και ακριβώς πριν το σερβίρισμα να τοποθετήσουμε τα ζεστά βερίκοκα πάνω από την τάρτα μας.

Σχετικά Άρθρα