Παραπολιτικά Τελευταία Νέα

Από 26%- 65% η αύξηση στα Δημοτικά Τέλη Καθαριότητας αν παραμείνει αδιάλλακτος ο Τόπειρος

synedriash topeiroy dhmotiko

Μεγάλο θέμα και μεγάλη συζήτηση αυτές τις τελευταίες εβδομάδες με τον ΧΥΤΑ και τις απαιτήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Τοπείρου για 450.000 ευρώ κάθε χρόνο για να δεχθούν την παραχώρηση του χώρου για τα επόμενα επτά έτη. Πρέπει εδώ να πω ότι είναι υποχρεωτικό να ζητηθεί ο χώρος του ΧΥΤΑ γιατί υπάρχει ένα εγκεκριμένο έργο 5,5 εκατομμυρίων που πρέπει να γίνει έτσι και αλλιώς (μας υποχρεώνει η ΕΕ για περιβαλλοντικούς λόγους) στον ΧΥΤΑ Ξάνθης. Αν παραχωρηθεί ο χώρος θα γίνε με χρήματα του ΥΠΕΚΑ και μηδενική συμμέτοχη του ΣΔΑΝΞ, αν δεν παραχωρηθεί ο χώρος θα πρέπει να γίνει το έργο αυτό με χρήματα της Ξάνθης (!!!) και κοστίζει 5,5 εκατομμύρια ευρώ.

Σε αυτό λοιπόν πατάει ο Μίχογλου και ζητάει το Δημοτικό του Συμβούλιο μετά από πρόταση του ιδίου είναι δυσθεώρητο ποσό για τα οικονομικά στοιχεία του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Ξάνθης και εξηγώ.

Ο νομός Ξάνθης, οι 4 δήμοι δηλαδή πληρώνουμε (μέσο των δημοτικών τελών) για την καθαριότητα κάθε χρόνο 1,71 εκατομμύρια ευρώ στον ΣΔΑΝΧ ο οποίος δεν έχει κέρδη και όλα αυτά τα χρήματα τα ρίχνει στην αποκομιδή. Υπάρχουν τρία σενάρια για την από εδώ και πέρα λειτουργία του ΧΥΤΑ.

1. Ο Τόπειρος και ο Μίχογλου επιμένουν στα 450.000 τον χρόνο. Άρα πρέπει όλοι οι δήμοι να δίνουν αντί για 1,71 εκατομμύρια ευρώ 2,16 εκατομμύρια, χρήματα που θα δίνουν όλοι οι δημότες συμπεριλαμβανομένου και τον κατοίκων του Τοπείρου. Η αύξηση των δημοτικών τελών καθαριότητας σε αυτήν την περίπτωση θα είναι τις τάξης του 26,3% σε κάθε νοικοκυριό του νομού Ξάνθης.

2. Αν ο Δημαρχόπουλος δεν δώσει αυτά τα χρήματα στον Μίχογλου με συνέπεια να μην υπάρξει παραχώρηση και υποχρεωθούμε να κάνουμε το έργο της επέκτασης της νέας λεκάνης με δικά μας χρήματα δηλαδή να τσοντάρουν οι 4 δήμου 5,5 εκατομμύρια ευρώ τότε θα πρέπει κάθε χρόνο οι πολίτες να δίνουν 1,71+ 1,1= 2,81 εκατομμύρια ευρώ στον ΣΔΑΝΧ δηλαδή θα έχουμε μια αύξηση δημοτικών τελών της τάξης των 65% (!!!!) σε όλους τους δημότες της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.

3. Ο Τόπειρος δεν παραχωρεί τον χώρο και ο Δημαρχόπουλος δεν υλοποιεί το περιβαλλοντικό έργο. Από την επόμενη μέρα η Ξάνθη πληρώνει 30.000 ευρώ κάθε μέρα πρόστιμο στην ΕΕ. Δηλαδή οι τέσσερεις Δήμου θα κληθούν να πληρώνουν 10 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο μόνο σε πρόστιμα πράγμα που θα τους κάνει να καταρρεύσουν στην κυριολεξία.

Αυτά είναι τα στοιχεία για τον ΧΥΤΑ, με αυτά θα πρέπει ο Δημαρχόπουλος σαν πρόεδρος του ΣΔΑΝΧ και ο Μίχογλου σαν δήμαρχος Τοπείρου, μπορεί να πάρει και την Καραλευθέρη για το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και να κάτσουν στο τραπέζι και να τα συζητήσουν.

Διευκρινίζω ότι ο Μίχογλου, τα 450 χιλιάρικα ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να τα επιμερίσει στους δημότες του ως έκπτωση στα δημοτικά τους τέλη, αλλά μπορεί ΜΟΝΟ να τα χρησιμοποιήσει σε ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ (άσφαλτο- τσιμέντα- γεωτρήσεις) γύρο από τον ΧΥΤΑ!!! Οι δημότες του δηλαδή σε κάθε περίπτωση αν δεν παραχωρηθεί ΔΩΡΕΑΝ ή με συμβολικό τίμημα ο ΧΥΤΑ θα κληθούν να πληρώσουν «με ζεστό χρήμα» την απόφαση του Δημοτικού τους Συμβουλίου. (Όπως φυσικά θα κληθούμε κι όλοι εμείς να πληρώσουμε το ίδιο…).

Σχετικά Άρθρα